Čitaj mi!

Vakcinacija u Srbiji – kakav je plan, gde se obavlja, kako se vakcina koristi

Mirsad Đerlek, predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19, kaže za RTS da su korisnici domova prioritetni kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom. Vrlo brzo očekuje se još oko 20.000 doza, dodaje Đerlek.

Predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19, dr Mirsad Đerlek, rekao je za RTS da se kostur usvojenog plana imunizacije, koji je izradio i predložio Institut "Batut", neće menjati, ali da je teško predvideti šta nas čeka.

"Plan je dinamičan i biće elastičan, tako da ćemo moći, u zavisnosti od trenutka i količine vakcina, da menjamo neke planove i prioritete", istakao je Đerlek gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naveo je da će u prvoj fazi vakcine primiti zdravstveni radnici i korisnici staračkih domova.

Vakcina će se dati u domu za stare 

Prema njegovim rečima, vakcine će prvo otići u veće domove u kojima može doći do većeg broj zaraženih koronavirusom.

Razlog zbog kog su domovi odabrani kao prioritetni je, napominje Đerlek, što najveći broj teških slučajeva koji su u bolnicama na intenzivnoj nezi ima više od 60-70 godina.

Cilj je, kaže Đerlek, da se na taj način smanji pritisak na bolnice i da se korona ne raširi po domovima.

"S obzirom na to da su dugo u karantinu, naše je mišljenje da to organizujemo na licu mesta, kako ih ne bismo izvodili iz domova za stare, izvodićemo naše ljude na teren i vakcine tamo aplicirati, smatramo da je to bezbednije", istakao je predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19.

Neophodna dodatna obuka zdravstvenih radnika 

Đerlek je rekao da je neophodna dodatna obuka medicinskih radnika zaduženih za vakcinaciju.

"U jednoj bočici ima pet doza, potrebno je stručno rastvoriti doze u jednom špricu od 1,8 mililitara fiziološkog rastvora, to se mora potrošiti u narednih šest sati, a kad doza izađe sa -70 stepeni, mora se potrošiti za pet dana. To nije komplikovano, ali neophodna je stručna obuka zdravstvenih radnika koji će imunizaciju obavljati na terenu", rekao je Đerlek.

Dodao je da je sa "Fajzerom" potpisan ugovor na 1,8 miliona doza, koje će stizati kvartalno.

"Juče je došlo 4.875 doza, ALIMS je dao dozvolu za oko 24.000 doza, doći će još 20.000 vrlo brzo", rekao je Đerlek dodajući da će još 340.000 doza stići u januaru.

"Pripremićemo se da skoro paralelno obavimo i vakcinaciju i onog dela populacije koji je bitan, a to su zdravstveni radnici, radnici u kovid sistemu imaju prednost – kovid ambulante, intenzivne nege", istakao je predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19.

"Izdržaćemo treći talas" 

Đerlek je rekao da koronavirus i dalje uzima danak i izuzetno ozbiljno napada zdravstveni sistem Srbije.

Pozitivno je, kaže, što imamo smanjen broj novoobolelih, ali je broj hospitalizovanih zaista veliki.

"Zbog toga sporo ide pad jer smo dostigli dosta visok nivo brojki", rekao je Đerlek dodajući da je i dalje veći broj prijema nego otpusta u bolnicama.

Juče je, napominje, bilo ukupno oko 5.000 pregleda, prvih oko 2.300.

Ističe da je zdravstveni sistem prenapregnut, ali da je "pravi spas" otvaranje bolnica u Batajnici i Kruševcu.

"Moram da razočaram one koji su priželjkivali krah sistema, sistem će izržati iako je treći talas vrlo jak", rekao je Đerlek.