Čitaj mi!

Nove mere stupile na snagu, tržni centri i uslužne delatnosti od danas do petka rade do 20 sati

Od početka pandemije, u Srbiji su potvrđena ukupno 300.062 slučaja koronavirusa, a ukupan broj preminulih je 2.686. Nova sednica Kriznog štaba počela je oko 8.00.

U Zlatiborkom okrugu 149 novoobolelih

Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, kovid-19 je potvrđen kod još 149 osoba u Zlatiborskom okrugu - u Užicu 66, Priboju 22, Prijepolju 17, Požegi i Čajetini po 13, Bajinoj Bašti i Novoj Varoši po šest, a u Arilju i Kosjeriću po tri novozaražena.

Od početka epidemije ukupno je potvrđeno 11.460 slučajeva infekcije koronavirusom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Brnabić: Do kraja godine tri vakcine u određenim količinama

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se nada da će vakcinacija u Srbiji početi u narednih nekoliko dana i istakla da je Srbija potpisala ugovor sa tri proizvođača - američkim "Fajzerom", ruskim Gamaleja institutom za "sputnjik" vakcinu i sa kineskim "Sinofarmom" sa "sinovak" vakcinu.

"Očekujem da će sve tri vakcine stići u određenim količinama do kraja godine. Koje će tačno količine da stignu, znaćete kada budu stigle. U ovom trenuktu se još pregovara sa proizvođačima. Vidite da je Fajzer za skoro 50 odsto smanjio količinu koja je trebala da stigne u određene zemlje u decembru i januaru. To se stalno menja", rekla je Brnabić novinarima.

"Što se tiče plana vakcinacije, Institut Batut je izradio plan vakcinacije. Nadam se da vakcinacija kreće u narednih nekoliko dana, a na stručnim službama je da odrede prioritete", rekla je Brnabićeva.

U Rasinskom okrugu preminulo 12 pacijenata za sedam dana

Na osnovu revidiranih podataka ZZJZ Kruševac, za manje od sedam dana U Rasinskom Okrugu preminulo je 12 osoba  - šest iz Kruševca, četiri iz Aleksandrovca i dva iz Trstenika.

Od početka pandemije u Okrugu od posledica Kovida 19 umrlo 111 ljudi, 78 muškaraca i 33 žene.

Broj novozaraženih najmanji u proteklih mesec dana 32. Opštine Brus i Trstenih bez novih slučajeva.

U kovid bolnici u Batajnici na lečenju 510 pacijenata

U kovid bolnici u Batajnici trenutno je na lečenju 510 pacijenata, kaže direktorka te bolnice dr Tatjana Adžić Vukičević.

Ona je za Tanjug navela da je na odeljenju intenzivne nege zbrinuto 80 pacijenata i da je polovina intubirana.

"Na odeljenju poluintenzivne nege nalazi se 430 pacijenata", rekla je Adžićeva.

Brnabić: U Srbiju jutros ušlo 205 državljana bez pi-si-ar testa

U Srbiju je jutros ušlo 205 srpskih državljana bez pi-si-ar testova, rekla je premijerka Ana Brnabić i objasnila da će ti građani u narednih deset dana biti u samoizolaciji i kontrolisani.

Brnabićeva je rekla da će oni moći slobodno da se kreću i pre isteka tog roka od deset dana ukoliko urade pi-si-ar test koji pokaže da su negativni.

Odgovarajući na pitanje da li će naši državljani koji budu ulazili u Srbiju bez pi-si-ar testova biti kontrolisani, Brnabićevaje novinarima u Ovčar banji rekla da će to biti rešeno kao i u martu-aprilu, odnosno njih će kontrolisati MUP u saradnji sa sanitarnom inspekcijom i ako bude potrebe i sa ostalim inspekcijama.

Upitana da li će Srbija prekinuti letove sa Velikom Britanijom kao što su to učinile neke druge evropske zemlje, Brnabić je navela da Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture gleda kakve su ugovorne obaveze i razmatra šta takva odluka nosi sa sobom.

"Čekamo još neke informacije i od naših partnera iz EU na osnovu kojih su oni doneli takvu odluku. I to smo razmatrali na Kriznom štabu. Čim budemo imali sve informacije i ako postoji potreba donećemo takvu odluku", rekla je Brnabićeva.

U Vojvodini još 778 pozitivnih, u Novom sadu 210

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u pokrajini je tokom jučerašnjeg dana registrovano novih 778 slučajeva pozitivnih na virus korona, a najviše je zabeleženo u Novom Sadu - 210.

Institut upozorava da je situacija i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 42.240, a najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu - 11.921.

U Pančevu je više od 4.100 aktivnih slučajeva, u Zrenjaninu više od 3.100, Subotici više od 2.300, Bačkoj Palanci više od 1.800, Kikindi skoro 1.400, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu i Rumi više od hiljadu.

Zdravstveni sistem je i dalje u izuzetno teškoj situaciji, upozoravaju iz Instituta i navode da zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

Prvi pacijenti u novoj kovid bolnici u Kruševcu

Nova kovid bolnica u Kruševcu primila je prve pacijente. Reč je o dve osobe obolele od kovida-19, a tokom dana očekuje se prijem još desetak pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Doktor Vladan Cvetanović, koordinator bolnice kaže da su dobro opremljeni i da se pored svakog pacijenta nalazi respirator sa mogućnošću i za invazivnu i za oksigenu terapiju.

"Pored svakog bolesnika se nalazi najsavremeniji monitoring, najsavremenije infuzione pumpe, pumpe za prehranu pacijenata, rendgen aparati koji su pokretni, dijalizni aparati tako da što se tiče opreme bolnica je sjajno opremljena", rekao je Cvetanović.

Bolnica ima tri objekta - dijagnostički centar, poluintenzivnu negu za 350 pacijenata i intenzivnu negu sa 150 postelja. 

U toj zdravstvenoj ustanovi sa 500 ležajeva lečiće se pacijenti, ne samo iz Rasinskog okruga već i iz Južne i Centralne Srbije i sa Kosova i Metohije. O njima će brinuti blizu 700 lekara, medicinskih i nemedicinskih radnika iz svh krajeva Srbije.

Izjava doktora Vladana Cvetanovića

Još 47 pozitivnih u Pčinjskom okrugu

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 140 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 47 je pozitivno na koronavirus.

Od ovog broja 35 iz Vranja, 6 iz Surdulice, 4 iz Vladičinog Hana i po jedan iz Trgovišta i Preševa.

Zlatiborski okrug: U bolnicama 563 pacijenata, 24 na respiratoru

U bolnicama Zdravstvenog centra Užice hospitalizovano je 563 pacijenata, od kojih je kovid-19 potvrđen kod 537. Na respiratoru je 24 pacijenata, u užičkoj bolnici 19.

U poslednja 24 sata u bolnicama Zlatiborskog okruga pregledan je 881 pacijent, ostvareno je 48 prijema i 36 otpusta, saopštio je Zdravstveni centar Užice.

U užičkoj bolnici hospitalizovano je 240 pacijenata, od kojih je 238 obolelo od kovida-19.

U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno je 126 kovid pacijenata.

U petak nova procena epidemiološke situacije

Ovih pet dana će nam služiti da procenimo i ocenimo epidemiološku situaciju, od koje će zavisiti da li će ove mere biti produžene, promenjene ili dopunjene, rekao je Tiodorović.

Odgovarajući na pitanje o merama za Novu godinu, rekao je da se o tome intenzivno razmišlja, ali da to zavisi od epidemiološke situacije.

Krizni štab: Tržni centri i uslužne delatnosti do petka rade do 20 sati

Krizni štab odlučio je da tržni centri i uslužne delatnosti do petka rade do 20 sati, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Istakao je da kafići i restorani takođe mogu raditi do 20 časova, ali bez muzike.  

Mere stupaju na snagu odmah. 

U Šumadijskom okrugu 169 novozaraženih, u Kragujevcu 125

Od oko 530 testiranih uzoraka u Šumadijskom okrugu pozitivno je 169, odnosno oko 31 odsto, od čega u Kragujevcu 125, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje "Kraguj".

Kako je saopštio direktor Instituta Dragan Vasiljević, u Aranđelovcu je novozaraženih 25, Topoli 10, Rači dva, Kniću tri, Lapovu četiri, dok je Batočina jedina opština bez novozaraženih na teritoriji Šumadijskog okruga.

U kućnoj izolaciji, na teritoriji celog okruga nalazi se ukupno 6.568 osoba, od kojih u Kragujevcu 5.442, Aranđelovcu 291, Topoli 204, Rači 74, Kniću 265, Batočini 158 i Lapovu 134.

Prema podacima do juče do 20 časova, u Šumadijskom okrugu ukupno je od početka epidemije registrovano 17.445 zaraženih koronavirusom, što je 5,82 odsto stanovnika tog okruga.

U Kragujevcu su od početka epidemije registrovana 13.052 pozitivna na koronavirus, Aranđelovcu 1.754, Topoli 756, Rači 466, Kniću 526, Batočini 591 i Lapovu 300.

Kovid bolnica u Kruševcu od 8 sati prima pacijente

U Kruševcu je juče otvorena nova kovid bolnica, koja može da primi 500 pacijenata.

Od jutros od 8 sati na lečenje će biti primljeni svi pacijenti sa uputom. Tu će biti smešteni oni sa teškom i srednjeteškom kliničkom slikom.

Bolnica je izgrađena za četiri meseca u okviru vojnog kompleksa Rasina. Posao je dobilo blizu 700 lekara, medicinskih i nemedicinskih radnika iz svih krajeva Srbije.

Počela sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa počela je nešto posle 8 sati.

Na sednici će biti razmatrana trenutna epidemijska situacija, efekti mera i eventualno njihova relaksacija.

Blagi pad broja obolelih na području Jablaničkog okruga

Na teritoriji Jablaničkog okruga beleži se blago smanjenje broja obolelih od kovida 19. Prema poslednjim podacima, od testiranog 291 uzorka, koronavirus je potvrđen kod 58 osoba. 

Od tog broja, 42 osobe su sa teritorije Leskovca, šest iz opštine Vlasotince, pet iz opštine Lebane, tri iz opštine Bojnik i dve iz opštine Medveđa.

Doktor Zorana Kulić, epidemiolog ZZJZ Leskovac, rekla je da su mere dale rezultate, ali da svakog trenutka može doći do pogoršanja epidemijske situacije.

Prema njenim rečima, i dalje je na snazi vanredna situacija, i dalje je 200 osoba u bolnicama, tako da je neophodno poštovanje mera. 

Ukazala je da je tokom epidemije najveći broj obolelih bio među radnim stanovništvom od 46 do 48 godina.

Sada se, kaže, beleži veliki broj obolelih u fabrici "Aktiv", gde se dnevno razboli po desetak građana.

Situacija sa koronavirusom u Srbiji je i dalje ozbiljna. Prema poslednjem preseku, testirano je više od 11.000 osoba, a obolelo je preko 3.500. Preminula su 54 pacijenta.

U kovid bolnicama je broj primljenih i dalje veći od broja otpuštenih pacijenata. U mnogim gradovima, bolnice su pune. 

U Kruševcu je posle četiri meseca izgradnje otvorena nova kovid bolnica, druga posle Batajnice. Prijem pacijenata počinje u jutarnjim časovima. 

Bolnica u Kruševcu je spomenik budućnosti i govoriće o delima koje smo preduzeli u kratkom i teškom vremenu za naš narod, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je najveća podrška zdravstvenim radnicima do sada to što je većina proslavila slavu Sveti Nikola u krugu porodice. 

Istakao je da medicinski deo Kriznog štaba ne podržava popuštanje mera i dodao da je preporučivao ograničenje kretanja za Novu godinu u periodu od 19 časova do 5 ujutru, ali da za sada za to nema potrebe. 

Strani državljani koji dolaze u Srbiju od danas će morati da imaju negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 sati.

Što se tiče naših državljana koji ulaze u Srbiju, oni će morati da imaju ili negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 časova, ili će morati u obavezan karantin. Lekari ističu da su ključne mere i dalje prekid kontakata, distanca i nošenje maski, a imunizacija koja je pred nama se pojavljuje kao spas.   

Od danas je produženo i radno vreme bioskopa i pozorišta do 21 sat.