Čitaj mi!

Odluke Kriznog štaba: Kome će biti potreban negativan pi-si-ar test za ulazak u Srbiju i od kada

Aktuelne mere za suzbijanje epidemije koronavirusa ostaće na snazi do petka 18 decembra. Posle toga će ponovo zasedati Krizni štab, saopštila je posle današnje sednice Darija Kisić Tepavčević. Iznela je i nove uslove za ulazak u zemlju. Stranim državljanima biće potreban negativan pi-si-ar test, a državljani Srbije koji ne budu imali negativan test ići će u izolaciju od deset dana.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da se videlo da su dosadašnje mere dale efekte. Brojevi su na visokim vrednostima, ali se vidi pad broja novoobolelih, dodala je.

Kada je reč o merama koje ostaju na snazi, Darija Kisić Tepavčević je precizirala da je reč o zabrani rada svih objekata posle 17 časova, osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi.

Razgovarano je i o merama koje će se sprovoditi pri ulasku u Srbiju.

Za sve strane državljane biće obavezn pi-si-ar test pri ulasku u zemlju ne stariji od 48 sati, i to od 20. decembra najverovatnije do 10. januara, rekla je Darija Kisić Tepavčević. 

Kada je reč o građanima Srbije, ukoliko oni ne budu imali negativan pi-si-ar test biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji od 10 dana koju će moći da prekinu ako u međuvremenu urade pi-si-ar test i on bude negativan.

Na pitanje o merama za Svetog Nikolu i Novu godinu, Darija Kisić Tepavčević je rekla da bi mere trebalo da budu iste svakog dana, i da bi trebalo da učinimo sve da sprečimo infekciju, naročito u ovom periodu godine.

Apelovala je na ljude da proslave praznike u najužem krugu porodice i da s epridržavaju svih mera.

"Ako je vaše pitanje da li će neko po kućama kontrolisati slave, to naravno nije moguće, a niko ni ne želi da vrši takve vrste kontrola. Nadam se da polazimo svi od sebe i da svi želimo u našem domu da imamo jednu zdravu atmosferu i da ne budu porodični domovi mesta gde će virus da se prenosi", navela je Darija Kisić Tepavčević.

Rekla je i da je, na osnovu izveštaja kolega, manji broj pregleda u ambulantama, međutim zabrinjava to što je kod ukupnog broja osoba koje se javljaju lekaru veći procenat onih koji zahtevaju hositalizaciju, i vieći broj težih formi bolesti.

"Ali, ako je nešto obećavajuće, manje je opterećenje na ambulante i manji broj pregleda", zaključila je Darija Kisić Tepavčević.