Čitaj mi!

Vlada usvojila oštrije mere: Šta sve neće raditi vikendom

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19.

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi – neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečje igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u pet ujutru.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od pet ujutru do 17 časova.

U kom periodu rade ostali objekti?

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat, prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana. 

Bez ograničenja ordinacije, laboratorije, apoteke i pumpe

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Sportski objekti se mogu koristiti i vikendom za treninge i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza. 

Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova. 

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od šest časova ujutru do 15 časova. 

Mere stupaju na snagu sutra

"Sve ove mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima građana zaraženih koronavirusom", navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije.

Dodaju da će nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu sutra.

"Vlada Republike Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smeštajima niti u bilo kojim drugim prostorima jer time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu", dodaje se u saopštenju.

Ističu da neodgovornim ponašanjem direktno ugrožavamo naš zdravstveni sistem i iskazujemo nepoštovanje prema zdravstvenim radnicima, koji od marta podnose najveći teret borbe protiv koronavirusa.

Dobro poznate epidemijske mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija ostaju na snazi.

Ističu da poštovanjem svih mera i preporuka, čuvamo svoje zdravlje i dajemo doprinos borbi protiv koronavirusa, a čini se da je doprinos svakog građanina sada potrebniji nego ikada pre.

"Jedino svi zajedno, udruženim snagama, možemo postići naš cilj, a to je pobeda nad koronavirusom i Vlada Republike Srbije ne sumnja da će zajedno sa svim građanima što pre taj cilj i postići", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije.