Čitaj mi!

Od kovida preminula 52 pacijenta, novih 7.919 slučajeva zaraze

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su od posledica kovida 19 preminula još 52 pacijenta. Pozitivno je još 7.919 uzoraka. Na respiratoru 270 obolelih.

Leskovačka bolnica otvara još jedno odeljenje za kovid pacijente

Doktor Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu, kaže da su u tu ustanovu danas primljena još 22 pacijenta i da se za obolele od kovida otvara i Odeljenje neurologije.

Priliv je jako veliki, kaže doktor Dimitrijević i navodi da su u leskovačkoj bolnici smešteni pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

Prema njegovim rečima, pacijenti sa blažom kliničkom slikom i oni koji ne zahtevaju kiseonik šalju se u bolnicu u Vlasotincu. 

Inače, danas je u Jablaničkom okrugu potvrđeno rekordnih 580 novih slučajeva koronavirusa. 

Vanredna situacija proglašena i u Kuli

U opštini Kula danas je proglašena vanredna situacija zbog pogoršane epidemijske situacije.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u opštini Kula je 416 osoba inficiranih koronavirusom.

U ovom trenutku, u svim opštinama Zapadnobačkog okruga na snazi je vanredna situacija.

Bocan-Harčenko: U toku pregovori o isporuci "sputnjika 5" Srbiji

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su u toku pregovori između nadležnih institucija Rusije i Srbije o isporuci ruske vakcine "sputnjik 5" Srbiji, kao i da u Srbiju uskoro stiže određena količina tih vakcina za laboratorijsku kontrolu.

Bocan-Harčenko kaže da se razmatra i mogućnost da se "sputnjik 5" proizvodi u Srbiji.

"U vezi sa interesovanjem srpske strane razmatra se i mogućnost zajedničke proizvodnje vakcine 'sputnjik 5' u Srbiji. Ali, naravno, to zahteva više vremena, jer se radi i o transferu tehnologija i o pripremi stručnjaka", kaže ambasador Rusije.

Adžić Vukičević: U bolnicu u Batajnici unosi se oprema, prvi pacijenti u petak

U toku je unošenje medicinske opreme u novu kovid bolnicu u Batajnici i u petak se očekuju prvi pacijenti, potvrdila je za Prvu televiziju dr Tatjana Adžić Vukičević, koja je imenovana za direktorku te ustanove.

Ona je potvrdila da je okončan i konkurs za prijem lekara, koji će u novoj bolnici raditi zajedno sa kolegama iz Kliničkog centra Srbije, u čijem sastavu će ova bolnica raditi.

"Ovo je bolnica koja je prevazišla sva naša očekivanja. Kapacitet će biti 930 kreveta, od čega 680 postelja u poluintenzivnoj nezi, a ostatak u intenzivnoj nezi", precizirala je ona.

Dodala je da će u kovid bolnicu Batajnica biti primani pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

"Ovde će raditi multidisciplinarni timovi lekara, a cilj će biti da se spreče komplikacije, kako bi se što manje pacijenata našlo na intenzivnoj nezi", naglasila je dr Adžić Vukičević.

Najveći broj lekara biće stručnjaci različitih specijalnosti iz Kliničkog centra Srbije, rekla je ona.

Precizirala je da je kovid bolnica u Batajnici deo Kliničkog centra Srbije, ali će raditi potpuno autonomno, uz najsavremenije dijagnostičke aparate i opremu za lečenje ove vrste pacijenata.

U KC Niš hospitalizovana 352 pacijenta, preminulo 7

U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovana su ukupno 352 pacijenata, od kojih je kod 208 laboratorijski potvrđen koronavirus, a u prethodna 24 sata, sedam pacijenata pozitivnih na kovid 19 je preminulo, navedeno je na zvaničnom sajtu te zdravstvene ustanove.

Od ukupnog broja hospitalizovanih 15 pacijenata je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u veoma teškom opštem stanju.

Među hospitalizovanim pacijentima nema dece zaražene koronavirusom.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 1.570 korisnika, 652 zaposlena

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na današnji dan potvrđeno je prisustvo kovid 19 kod 1.570 korisnika i 652 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo rada.

Broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.437, a dok je broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 601.

Na KiM još 14 preminulih i 555 inficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je 14 osoba od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.040 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 555 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.340 uzoraka.

Aktivna su 13.722 slučaja.

Najviše novih slučajeva u Beogradu – 2.228

U Srbiji je danas zabeleženo, drugi dan zaredom, skoro 8.000 novozaraženih koronavirusom, a najviše novih slučajeva kovida 19 registrovano je u Beogradu – 2.228.

Slede Novi Sad sa 411, Kragujevac sa 351, Niš 253, Pančevo 228, Kraljevo 221.

Manje od 200 slučajeva imaju Čačak (192), Subotica (114), Valjevo (112), Smederevo (111), Zrenjanin (109).

U Leskovcu je danas 98 novozaraženih, Vranju 97, Prokuplju 93, Bačkoj Palanci 92, Užicu 80, Kruševcu 79, a u ostalim gradovima manje od 70.

Na respiratoru 270 pacijenata

U poslednja 24 sata testirano je 22.069 uzoraka, od kojih je 7.919 pozitivno na koronavirus.

Preminule su 52 osobe.

Na respiratoru je 270 pacijenata.

Broj slučajeva koronavirusa u Srbiji raste i gotovo svakog dana neka opština uvodi vanrednu situaciju na lokalnom nivou. Danas je proglašena u Lebanu i Apatinu.

Kapaciteti u svim kovid bolnicama su gotovo popunjeni, i u sistem ulaze nove bolnice i instituti, kako bi se omogućilo više kreveta za smeštaj obolelih. Po treći put od početka epidemije u sistem je ušao i Institut "Banjica".

Kako RTS saznaje, kompanije "Fajzer" i "Biontek" danas će predati Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da se očekuje da Vlada sutra usvoji nove mere koje bi stupile na snagu od petka.

Ističe da se epidemijska situacija pogoršava iz dana u dan i da je to signal da je potrebno reagovati, jer je očigledno da postojeće mere nisu dale željene rezultate. 

Pacijenti iz Beograda se, kada u bolnicama u glavnom gradu nema mesta, prevoze u druge gradove, nekada istovremeno i sedmoro. Dešava se da pacijenti čekaju i više sati. 

Veliki pritisak, takođe, trpi i Klinički centar Vojvodine, a prethodnu noć u toj zdravstvenoj ustanovi obeležio je najveći broj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida od početka epidemije, kao i najveći broj pacijenata sa teškim zdravstvenim stanjem.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">