Čitaj mi!

Vanredna situacija u sve više opština, od petka nove mere

Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 175.438 osoba, a od posledica zaraze preminula su 1.604 pacijenta. U bolnicama je više od 7.300 ljudi, a na respiratoru 253 osobe.

Gračanica, koronavirus potvrđen kod još 10 ljudi

Prema informacijama Kriznog štaba opštine Gračanica na osnovu poslednjih rezultata koronavirus potvrđen je kod još 10 pacijenata.

Na bolničkom lečenju zbog infekcije nalazi se 45 pacijenata.

Krizni štab opštine Gračanica upozorava meštane da je epidemiološka situacija izuzetno teška, ali da je zdravstveni sistem stabilan i da je spreman da 24 sata pruži pomoć svakom pacijentu.

Odgovornost svih prevashodno meštana je, međutim, u ovim teškom danima neophodna. Najvažnije od svega jeste nošenje maski i održavanje fizički distance, ali ništa manje važno nije da meštani poslušaju apele nadležnih i prestanu sa svakim vidom društvenih aktivnosti sa privatnim proslavama i većim porodičnim okupljanjima. Takođe je bitno da se nakon pojave prvih simtoma jave u najbližu kovid ambulantu.

Nepoštovanje mera biće najstrožije kažnjavano, saopšteno je iz Kriznog štaba.

Do sada je od kovida 19 na teritoriji opštine Gračanica obolelo 225 pacijanata.

U Rasinskom okrugu 224 osobe novoobolele

U Rasinskom okrugu koronavirus potvrđen je kod još 224 pacijenta. Najviše novoobolelih je u Kruševcu 98 i Trsteniku 63, a slede Aleksandrovac sa 35, Brus sa 25 i Varvarin sa troje novih pacijenata.

Broj hospitalizovanih je u porastu. Na infektivnom i grudnom odeljenju kruševačke Opšte bolnice trenutno ih je 135, što je osam pacijenata više nego prethodnog dana.

Nove mere od petka

Od petka, 4. decembra stupaju na snagu nove mere - ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, saznaje RTS.

U Zlatiborskom okrugu zaraženo još 346 osoba, najviše u Užicu

U Opštoj bolnici Užice leči se 138 pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na kovid 19. Dvadeset četiri pacijenta su na intenzivnoj nezi, a 9 na respiratoru.

U izdvojeno bolničko odeljenje u Požegi smešten je 71 pacijent. U kovid bolnici u Krčagovu na lečenju je 148 pacijenata.

Prema današnjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje koronavirus potvrđen je kod još 346 osoba u Zlatiborskom okrugu. Najviše ih je u Užicu 108, Bajinoj Bašti 79, Priboju 42, Požegi 41, Arilju 25, zatim Prijepolju 17, Čajetini 14, Novoj Varoši 13 i Sjenici 7.

U Zlatiborskom okrugu od početka epidemije kovid 19 potvrđen je 6.568 lica i to: Užice 1980, Prijepolje 768, Požega 672, Arilje 629, Bajina Bašta 506, Čajetina 422, Nova Varoš 339, Sjenica 277 i Kosjerić 253.

Vanredna situacija na snazi je u Užicu, Prijepolju i Bajinoj Bašti.

U Vojvodini potvrđena 1.763 nova slučaja koronavirusa

U Vojvodini su tokom prethodnog dana registrovana 1.763 nova slučaja koronavirusa, saopštio je danas Institut za javno zdravlje i dodao da se u svim opštinama i dalje registruju visoki nivoi obolevanja.

Kako se navodi, po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu – 472, zatim u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

Dodaje se da je Institut epidemijsku situaciju u Pokrajini ocenio kao vanrednu, sa daljom tendencijom pogoršanja.

Trenutno su na teritoriji Pokrajine aktivna 27.123 slučaja, a procenjuje se da je taj broj znatno veći.

U dve šabačke kovid ambulante najveći broj pregleda do sada

U dve šabačke kovid ambulante, za odrasle i decu, juče je zabeležen najveći broj pacijenata – 464. Na prvi pregled je došlo 239 osoba, a 225 na kontrolni pregled.

Urađen je 121 antigenski i 68 pi-si-ar testova. Umesto 10, u kovid ambulanti sada u dve smene radi 12 lekara.

U Kolubarskom okrugu 150 novozaraženih, najviše u Valjevu

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije Valjevo, u Kolubarskom okrugu registrovano je još 150 novoobolelih, od čega je u Valjevu 102, gde su dve osobe i preminule.

U Osečini i Lajkovcu registrovan je po jedan novozaraženi, u Ljigu dva, Mionici 16 i u Ubu 28.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo, tokom jučerašnjeg dana, obavljeno je 580 pregleda, a u Opštoj bolnici Valjevo 41.

Na bolničko lečenje u Valjevu primljeno je 12 pacijenata, a ukupno pacijenata koji su trenutno u bolnici je 118, od kojih je na respiratoru 13, dok se u kućnim uslovima leči 1.556 osoba.

Broj zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnom karantinu je 12, a u kućnoj izolaciji je njih 143.

Štab upozorava da su novooboleli svih starosnih grupa i sa različitih gradskih i seoskih područja.

Samo u novembru u Valjevu je registrovano 2.312 pozitivnih, od kojih je izlečeno 966, a kada su u pitanju pregledi u Domu zdravlja u toku tog meseca izvršeno je 12.066, dok su u Opštoj bolnici Valjevo obavljena 992 pregleda.

U Šumadijskom okrugu 445 novozaraženih, u Kragujevcu 316

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje "Kraguj", u Šumadijskom okrugu zabeleženo je 445 novozaraženih, od čega najviše u Kragujevcu – 316.

Kako je saopštio direktor Instituta Dragan Vasiljević, do sinoć u 20 časova, za 24 sata, u Aranđelovcu je registrovano 45 novih pozitivnih slučajeva, Topoli 23, Rači 12, Kniću jedan, Batočini 35 i Lapovu 13.

U odnosu na broj uzorkovanih, procenat pozitivnosti je 45,9 odsto.

U kućnoj izolaciji na jučerašnji dan na teritoriji Šumadijskog okruga ukupno je 4.791 osoba, od čega u Kragujevcu 4.019, Aranđelovcu 213, Topoli 230, Rači 54, Kniću 100, Batočini 131, Lapovu 44.

Brnabić: Danas ili sutra biće saopštene nove, restriktivnije mere

Premijerka Ana Brnabić kaže da će danas ili sutra biti saopštene nove, restriktivnije mere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Ona je za TV Pink navela da se juče na sednici Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa raspravljalo oko novih mera i kakve bi one mogle da budu.

Kako kaže u okviru Kriznog štaba postoje različita mišljenja šta bi bilo najdelotvornije u borbi sa kovidom 19.

"Danas ću imati sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da zajedno razmotrimo ustavnost nekih predloženih mera. Verujem da ćemo danas, eventualno sutra, izaći sa novim merama i one će svakako biti restriktivnije", rekla je Brnabićeva.

Da li ćemo ići na najrestriktivnije mere, kako je rekla, zavisiće od toga kaliko će danas biti novozaraženih, jer se zna da je utorak obično najteži dan.

"Sa presekom jutros u osam sati deluje da će biti težak dan, ali nije kao utorak prošle nedelje, nije takav skok. Neke mere već daju rezultate, ali pitanje je da li želimo ovim tempom ili želimo da idemo restriktivnije pa da brže završimo", rekla je ona.

U srpskim sredinama na KiM još dve osobe preminule i 102 novoobolele

U srpskim sredinama na KiM od posledica kovida 19 preminule su još dve osobe – iz Štrpca i Leposavića, ukupno 55 od izbijanja epidemije, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Prema poslednjem testiranju 241 uzorka, od kovida su obolele još 102 osobe. 

Inficirane osobe su iz Kosovske Mitrovice – 45, Zvečana – 12, Leposavića – 9, Zubinog Potoka – 12, Gračanice – 9, Peći – 1, Prizrena – 2, Kosovske Kamenice – 2, Prilužja – 6, Štrpca – 2 i Gnjilana – 1.

Od početka epidemije sredinom marta, testirano je 8.866 osoba, među kojima je kod 2.359 potvrđeno prisustvo virusa.

Aktivna su 1.054 slučaja, dok je 1.249 izlečenih.

Na bolničkom lečenju su 73 pacijenta, od kojih 71 u Mitrovici, a dvoje u Nišu. Ostali su u izolaciji.

Deo pirotske bolnice prelazi u kovid sistem

Pirotska bolnica se priprema za kovid pacijente. Juče su ispražnjeni treći i četvrti sprat, ali će deo bolnice ostati za prijem drugih pacijenata.

Od jutros u kovid sistemu u tom gradu je i Pazar ambulanta, i već su se stvorile gužve.

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno 307 pregleda

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 307 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 113. Uzorkovana je krv kod 134 pacijenta i sačinjen 161 RTG pluća.

Takođe, urađeno je 5 pi-si-ar i 138 antigenskih testova. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 32 pacijenta.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovan je 121 pacijent. Od tog broja 104 su pozitivna na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 120 pacijenata, na kiseoniku 44. Primljeno je 9 pacijenata, a otpuštena tri.

Trenutni broj slobodnih postelja je 29, saopštava Gradski štab za vanredne situacije.

Ivanuša za RTS: Očekujem težak decembar u Srbiji, trebaju vam strože mere

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RTS da je situacija naročito teška za zdravstvene radnike. Pritisak na bolnice trajaće još najmanje dve nedelje posle zaravnjavanja krive.

Ističe da se brzina pogoršavanja situacije u Srbiji smanjuje i da se nada da se naša zemlja približava piku i da će vrhunac stići što pre.

"Bez obzira na to, možemo očekivati da će, i nakon postizanja pika, pritisak na bolnice, naročito na intenzivne nege, da se nastavi još nekoliko nedelja posle toga, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje otprilike 10 dana do dve nedelje", kazao je Ivanuša tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Vanredno u Lučanima, alarmantan broj pregleda u kovid ambulantama

Zbog velikog broja novozaraženih, opštinski krizni štab u Lučanima je juče odlučio da proglasi vanrednu situaciju, jer je bilo dosta organizovanih proslava i nisu se poštovale mere.

Direktor Doma zdravlja Lučani, dr Danica Stefanović, kaže da je u prvom talasu bilo samo šestoro obolelih.

"Naše stanovništvo je orijentisano na poljoprivredu i u tom periodu su se bavili baštama i njivama, sada su ti poljoprivredni poslovi završeni pa se oni više druže, tu su i slave i različita porodična slavlja na kojima bude i preko 50 ljudi", ističe Stefanovićeva.

Ukazala je da je u talasu od 27. oktobra pozitivno 409 ljudi, od toga je za sada izlečeno 49.

Na današnji dan imamo 360 pozitivnih od 17.000 stanovnika, rekla je Stefanovićeva.

Ukazala je da je alarmantno veliki broj pregleda u kovid ambulantama i u Lučanima i u Guči, koji dostiže tokom dana i više više od 200 pregleda.

"Ono što smo primetili i na šta reagujemo svakodnevno je da ljudi koji su upućeni na izolaciju da se te izolacije ne pridržavaju, da se kreću. Čak i oni koji su bolesni kreću se i to nam je jedan od uzroka širenja epidemije", poručuje Stefanovićeva i apeluje na odgovornost i pridržavanje mera.

Razgovor Silvije Pašajlić sa Danicom Stefanović

Nepovoljna situacija u Kraljevu, virus ušao u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji

U Kraljevu je epidemijska situacija i dalje nepovoljna, ali je tokom vikenda bila nešto bolja. Prema rečima načelnika Infektivnog odeljenja, veliki broj zaraženih ima manje od 50 godina i oni se nešto bolje nose sa kovidom 19.

Zvanične brojke koje je saopštio kraljevački krizni štab kažu da je u novembru zaraza koronavirusom potvrđena kod 2.811 Kraljevčana, a preminula su 33 pacijenta.

Epidemiolog i koordinator Kriznog štaba u Kraljevu, prof. Radovan Čekanac, kaže da su najveća žarišta trenutno u Kraljevu u porodicama, kao i da su bile rizične neke slave.

"Imali smo Aranđelovdan gde su nakon slave oba domaćina ispoljila simptome, a kada smo testirali sve kontakte koje su oni prijavili sa slave nakon četiri dana svi su oni bili pozitivni", kaže Čekanac.

Virus je ušao i u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji. Poslednji podaci kažu da je zaraženo 15 korisnika i četvoro zaposlenih. Čekanac kaže da je za sada situacija pod kontrolom, ali da će centar biti pod epidemijskim nadzorom.

Navodi da se stanje u kraljevačkoj bolnici menja iz sata u sat, da je trenutno 68 hospitalozovanih, osmoro na intenzivnoj nezi.

U kraljevačkoj kovid bolnici kažu da slobodnih mesta ima, ali zabrinjava to što je sve teže obezbediti dovoljan broj medicinskog osoblja koji bi brinuo o pacijentima. Trenutno je više od 130 medicinskih radnika ili zaraženo ili je u izolaciji zbog kontakta sa obolelim.

Razgovor Nemanje Jakovljevića sa Radovanom Čekanacem

Još 32 osobe obolele u Novom Pazaru

Raste broj zaraženih koronavirusom u Novom Pazaru. U poslednja 24 časa obolele su još 32 osobe. 

Na bolničkom lečenju nalazi se 121 pacijent. 

Novopazarski ugostitelji i danas nastavljaju akciju podele obroka za medicinske radnike i pacijente. Danas će biti podeljeni ćevapi, a juče su bile mantije i pite. 

Izveštaj Lidije Destanović

Na respiratoru 253 pacijenta

Prema poslednjim informacijama, hospitalizovano je 7.368 osoba, a na respiratoru su 253 pacijenta.

Prema poslednjem preseku, od testirana 17.093 uzorka, koronavirus je potvrđen kod 6.224 osobe. Borbu sa kovidom 19 izgubilo je još 55 ljudi.

Stručnjaci upozoravaju na sve težu situaciju. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je epidemiološka situacija nepovoljna, dok je u Beogradu katastrofalna. Ističe da su bolnički kapaciteti u Beogradu popunjeni, a da se pacijenti iz prestonice šalju i u Niš.

Naveo je da se nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, o kojima se juče govorilo na sednici Kriznog štaba, usaglašavaju sa pravnicima, a tiču se dolaska naših građana iz inostranstva za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da za sada ima bolničkih kapaciteta, ali da oni nisu neiscrpni. Dodao je da, ako se nastavi ovim tempom, veoma lako u jednom trenutku možemo da dođemo do toga da kapaciteti budu na izmaku, ili da ih ne bude dovoljno.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković očekuje da ćemo u ovoj nedelji dostići pik epidemije i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada.

Zbog sve većeg broja obolelih, vanredna situacija tokom jučerašnjeg dana proglašena je u Leskovcu, Lučanima, Ivanjici, Kikindi, Bajinoj Bašti i Somboru.

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovom, koji je potvrdio je da će partija ruske vakcine "sputnjik V" za laboratorijsku kontrolu u količini od 20 doza stići u Srbiju do kraja ove sedmice.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">