Čitaj mi!

U školi od danas samo mlađi osnovci, zaseda Krizni štab

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 169.214 osoba, a zabeleženo je 1.549 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U opštoj bolnici u Kraljevu na lečenju od kovida 68 pacijenata

U Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu se od kovida 19 leči 68 pacijenata, od toga je 8 na intenzivnoj nezi (4 je intubirano a 4 na neinvazivnoj ventilaciji).

Tokom protekla 24 časa primljeno je 5, otpušteno 3 pacijenta, a 2 je preminulo. U istom periodu je u kovid ambulanti urađeno 149 pregleda.

Proglašena vanredna situacija i u Leskovcu

Štab za vanredne situacije grada Leskovca zbog pogoršanja epidemijske situacije proglasio vanrednu situaciju.

Protekle sedmice dvostruko je više obolelih nego prethodne, povećao se i broj pacijenata u Kovid ambulantama, dnevno se pregleda oko 300.

Za nedelju dana popunjeno je 75 odsto kapaciteta kovid bolnice. Naložene su rigorozne kontrole i pojačana dezinfekcija.

U Zlatiborskom okrugu 188 novozaraženih, u Užicu 76

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, na teritoriji Zlatiborskog okruga zabeleženo je za 24 sata 188 novozaraženih virusom korona.

U Užičkoj bolnici hospitalizovano je 129 pacijenata pozitivnih ili suspektnih na kovid 19, od tog broja 24 pacijenta su na intenzivnoj nezi, 8 je na respiratoru .

U izdvojenom odeljenju OB Užice u Požezi, smešten je 71 pacijent. U kovid bolnici u Krčagovu je smešten 131 pacijent.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 6.222 slučajeva infekcije koronavirusom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Medicinski deo Kriznog štaba nastavio sastanak

Završena je sednica Kriznog štaba u punom sastavu, na kojoj je analizirana situacija sa koronavirusom. Trajala je nešto više od sat vremena. 

Medicinski deo Kriznog štaba je nastavio zasedanje, kako preciznije definisali predlog novih mera, koje će zatim dostaviti vladi. 

Vanredna situacija u Lučanima

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije usled širenja zarazne bolesti kovid 19, na telefonskoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije predsednik opštine Lučani doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Lučani.

U toku sednica Kriznog štaba

Sednica Kirznog štaba, na kojoj se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija, počela je u podne.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Srbiji Krizni štab razmatra da li su i kakve mere potrebne, pre svega, po pitanju dolaska naših građana iz inostranstva tokom predstojećih praznika.

U Opštoj bolnici u Čačku preminulo šest pacijenata, hospitalizovana 201 osoba

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid
odeljenja, hospitalizovan je 201 pacijent. U respiratornom centru smešteno je 19 pacijenata, od kojih je 11 na respiratorima.

U protekla 24 časa bio je prijem 14 pacijenta, otpust 10 pacijenta, jedan transport za Gornji Milanovac i četiri prevoda u Plavu halu.

Preminulo je šest pacijenata.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa
simptomima i znacima kovid infekcije bio je 186 pregleda, od čega je 129 prvih
pregleda.

Od 246 obrađenih rezultata testiranja, iz Čačka je 46 pozitivnih, iz Lučana 24, iz Gornjeg Milanovca 16 i iz Ivanjice 11 pozitivnih.

Stevanović: Pacijenti se preraspodeljuju u bolnice prema težini kliničke slike i kapacitetima

U Beogradu je održan sastanak direktora kovid bolnica.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović je rekao da u ovom trenutku ima kapaciteta ali da oni nisu neiscrpni. 

Goran Stevanović je posle sastanka rekao novinarima da se pacijenti preraspodeljuju u bolnice prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i bolničkim kapacitetima.

U kovid bolnicama u Vranju leči se 115 pacijenata

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 255 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 150. Uzorkovana je krv kod 150 pacijenata i sačinjeno 108 rendgen snimaka pluća. Urađeno je devet pi-si-ar i 121 antigenski test. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 44 pacijenta. 

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 115 pacijenata. Od tog broja 100 je pozitivno na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom je 114 pacijenta, na kiseoniku 41. Primljeno je 25 pacijenata i otpušteno tri pacijenta, od kojih je jedan transportovan u Klinički centar Niš. Trenutan broj slobodnih postelja je 35.

Tiodorović: Zbog "crnog petka" nas čeka teška nedelja

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, dr Branislav Tiodorović, izjavio je da će epidemijska situacija u Srbiji ove nedelje biti vrlo teška, jer će gužve koje su se dogodile na "crni petak" i na drugim okupljanjima za pet do sedam dana sigurno dati rezultat kroz broj pozitivnih i obolelih.

Tiodorović je za Blic rekao da tek posle 10. decembra možemo očekivati polako zaravnjenje krive, ali na visokom nivou, a pad broja obolelih tek krajem decembra.

Tiodorović je istakao da to znači da bi svako od nas, od pojedinca do svih institucija, trebalo da se ponaša odgovorno.

(Tanjug

Gojković: Ove nedelje očekujemo pik epidemije, nadam se da nećemo imati dalji rast zaraženih

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković očekuje da ćemo u ovoj nedelji dostići pik epidemije i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada.

"Vojvodina je kompletno u vanrednoj situaciji, nadam se da nećemo imati dalji rast zaraženih iako smo imali neodgovorno ponašanje tokom tzv. Crnog petka i kupovine", rekao je Gojković.

Da bi mere imale efekta mora da prođe 7 do 10 dana od njihovog uvođenja i zato je bitno da se ponašamo odgovorno, da izbegavamo kontakte, da nosimo maske i na taj način ćemo pomoći sebi i drugima ali i državi kako bismo se što pre vratili u normalu, rekao je pokrajinski Sekretar za zdravstvo.

U Šapcu 11 pacijenata na respiratoru

Direktor bolnice u Šapcu Slobodan Popović rekao je za RTS da je iza radnika te bolnice teška noć i težak vikend. Trenutno je u bolnici 131 pacijent oboleo od kovida, od čega su njih 23 na infektivnom odeljenju, a 108 je u zgradi takozvane kovid 1 zone.

Juče je u prijemno-trijažnoj ambulanti bilo 33 pregleda, osam pacijenata je primljeno a sedam otpušteno.

U subotu je bilo 17 prijema i 10 otpusta. U respiratornoj jedinici je trenutno 11 pacijenata.

Na respiratoru 252 pacijenta

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 7.256 hospitalizovanih pacijenata, dok se 252 osobe nalaze na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, još 65 pacijenata preminulo je od kovida 19, što je najveći broj novih smrtnih slučajeva u Srbiji od početka epidemije. Koronavirus je registrovan kod još 6.179 osoba, od 15.508 testiranih.

Najviše novozaraženih je u Beogradu, zatim u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu.

Predsednik Aleksandar Vučić upozorio je da sledi jedna od najtežih sedmica po pitanju koronavirusa i da su zbog loše epidemijske situacije u zemlji moguća ponovna zatvaranja. 

Od danas u školu idu samo osnovci od prvog do četvrtog razreda. Oni stariji, od petog do osmog, i srednjoškolci nastavu će pratiti na daljinu sve do početka zimskog raspusta 21. decembra.

To su mere koje je Krizni štab usvojio 25. novembra.

Krizni štab će održati sastanak danas u 12 časova i razmotriti epidemijsku situaciju i eventualno donošenje novih mera.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">