Čitaj mi!

Rukovodilac "Vatrenog oka" objašnjava koji test i kada treba uraditi

Na dnevnom nivou laboratorija "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije uradi od 2.000 do 2.500 uzoraka, a rezultati se izdaju u roku od 24 sata, navodi za RTS Snežana Jovanović, rukovodilac Laboratorije "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije.

Snežana Jovanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da u laboratoriju "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije ovih dana u proseku stiže od 2.000 do 2.500 uzoraka, a da je tokom prošle nedelje rađeno i do 3.200 uzoraka.

Dodaje da se svi uzorci koji stignu u laboratoriju "Vatreno oko" obrade istog dana i da se rezultati izdaju u roku od 24 sata.

"Od trenutka kada uzorak stigne u laboratoriju do izdavanja rezultata, prođe minimalno pet, a maksimalno do 24 časa. Dakle, izdaju se istog dana kad uzrak stigne u laboratoriju", objašnjava Jovanovićeva.

Navodi da je preporuka kako SZO tako i Evropskog centra za kontrolu bezbednosti od zaraznih bolesti da se u uslovima pandemije i kada je prevalencija deset i preko deset odsto prenosa infekcije u stanovništvu koriste brzi antigenski testovi.

"U ovom trenutku je preporuka da se radi antigenski test koji ima visoku specifičnost i senzitivnost, a kasnije provera imunskog odgovora se može raditi i serološkim testom", objašnjava Jovanovićeva.

Kako kaže, kada je antigenski test pozitivan prema algoritmu ne bi treblo kod tog pacijenta raditi pi-si-ar testiranje.

"Samo ukoliko je antigenski test negativan, a pacijent ima i kliničku sliku i druge rezultate koji ukazuju na kovid 19 , onda je neophodno da se uradi ili ponovni antigenski test ili pi-si-ar testiranje", objašnjava Jovanovićeva.

Ističe da se antigenski test ne može raditi u kućnim uslovima, da uzorak može uzeti samo obučeni dravstveni radnik koji nosi ličnu, zaštitnu opremu. 

"Prvo u ambulantu" 

Na pitanje - šta da radi pacijent ako je pi-si-ar negativan, a ima kliničku sliku odgovara:

"Svaki pacijent mora da se obrati kovid ambulanti pre svega. Ako je pi-si-ar negativan , pregledaće ga neko od lekara i na osnovu drugih analiza odlučiti da li će se taj test ponoviti za određeni vremenski period. Znači, radiće se rendgenski snimak pluća, biohemijske analize", objašnjava rukovodilac Laboratorije "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije.

Govoreći o serološkim testovima, objašnjava da se pomoću njih detektuje prisustvo antitela koja se proizvode u organizmu kao odgovor na prisustvo virusa.

"Dakle naš imunski odgovor na određenu vrstu izazovau ovom slučaju SARS-KoV-2 virusa. Ti testovi su od ogromnog značaja, kako za odbranu samog organizma, tako i sa aspekta epidemioloških studija, sa obzirom na to da pokazuju da li je neko preležao infekciju, da li se radi o svežoj infekciji ili ne", objašnjava Jovanovićeva. 

Dodaje da je laboratorija "Vatreno oko" nedavno dobila još dve pi-si-ar mašine koje su, kako kaže, značajno ubrzale obradu podataka i skratile vreme od uzimanja uzorka do izdavanja rezultata.

Gošća Jutarnjeg dnevnika navodi da su građanima pored laboratorije "Vatreno oko" u Beogradu na raspolaganju i laboratorije u Nišu, Batajnici i Kosovskoj Mitrovici.

Ističe da "Vatreno oko" radi svaki dana, čak i vikendom.

"Laboratorija zvanično radi od 08.00 ujutru do 19.00, ali radimo u dve smene, tako da otprilike 40 ljudi na dnevnom nivou odradi ovaj veliki broj uzoraka. Od 27. marta radimo i svaku subotu i nedelju", objašnjava Jovanovićeva i dodaje da je od marta urađeno blizu 290.000 pi-si-ar testova i oko 38.000 seroloških testova za detekciju antitela.