Čitaj mi!

Zbog kovida, bolnice za dan troše višemesečne zalihe kiseonika

Potrošnja medicinskog kiseonika u Srbiji veća je nego ikada pre. Proizvodnja i distribucija od bolnice do pacijenta predstavlja složen proces. Zbog toga su fabrike za proizvodnju medicinskog kiseonika veoma važne u borbi protiv kovida 19.

Bolnice širom Srbije se ubrzano pune. I mnogi oboleli od kovida 19 imaju tešku obostranu upalu pluća. Da bi disali, neophodan im je kiseonik. Potrošnja i u Srbiji veća je nego ikada pre.

O tome svedoče izjave lekara i zvaničnika koji su prethodnih dana navodili da se sadašnje i redovno stanje ne mogu porediti.  

"A onda smo imali najčešće 150 pacijenata koji su imali kiseoničku potporu, i trošili pet tona kiseonika dnevno, u normalnom režimu rada mi trošimo sve to za tri meseca", kaže prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedske bolesti Banjica.

"Samo za jedan dan se potroši kisonika kao ranije za dva meseca", ističe pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"Recimo, KBC Zvezdara za jedan dan potroši kiseonika koliko u normalnim uslovima troši za više od mesec dana", naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Stalna kiseonička potpora mnogima je potrebna

Saturacija pokazuje koliki je nivo kiseonika u krvi, i proverava se pulsnim oksimetrom. Ona je jedan od najvažnijih pokazatelja stanja pacijenata obolelih od kovida 19. Mnogima je zbog obostrane upale pluća neophodna dodatna količina kisonika, ili stalna kiseonička potpora. 

Iako obavijena gustom maglom, i fabrika za proizvodnju tečnog medicinskog kiseonika bila je vidljiva, pokazujući i na taj način svoj značaj u borbi protiv sada već najveće svetske pandemije.

Dr Kristina Stanković, rukovodilac prodaje medicinskih gasova u fabrici "Meser tehnogas" a. d., ističe da je ta fabrika žila kucavica borbe protiv kovida u Srbiji. Njihove fabrike su u Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu. 

"I na taj način pokrivamo celu teritoriju RS i potrebe zdravstvenih ustanova i pacijenata koji su oboleli od kovida 19", ističe Kristina Stanković. 

Rezervoari ispred bolnica 

Zbog epidemije, a da bi kiseonik u svakom trenutku bio obezbeđen, ispred mnogih zdravstvenih ustanova ili privremenih bolnica – opšte bolnice u Leskovcu, ispred Arene u Beogradu, Kliničkog centra Srbije, Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", ispred VMC Karaburma – postavljeni su rezervoari za tečni medicinski kiseonik.

U ustanovama koje imaju centralni sistem snabdevanja dodatno su adaptirani uslovi, a zbog neophodnosti kiseonika u svakom trenutku, pojedine podstanice su proširene.

"Proizvodnja radi u kontinuitetu, naše zalihe se održavaju uvek u istom nivou, tako da je taj proces sa naše strane uvek obezbeđen kolike god da su potrebe. Naše fabrike rade i vikendom, subotom, nedeljom, zalihe se kontrolišu uredno", ističe Kristina Stanković. 

Dodaje da je kiseonik najvažnija stvar zato što predstavlja život i jedan je od elemenata koji su najšire rasprostranjeni u prirodi. U medicini ima široku primenu, njegove terapeutske indikacije su velike.

Dug put od fabrike do pacijenta 

Iza puta od fabrike do pacijenta je složen i veliki proces. Kristina Stanković ističe da se cisterne pune tečnim medicinskim kiseonikom i onda se distribuiraju do bolnica. Zatim se prikače na rezervoar ili centralni sistem snabdevanja, dolaze do pacijenta. 

Boce se pune u punionicama i zatim se šalju do pacijenata. 

"Kiseonika će uvek biti dovoljno za potrebe naših zdravstvenih ustanova! Ono što bih zaista zamolila, apelovala na sve zdravstvene ustanove, a to je da se boce redovno vraćaju, jer je sada svaka boca važna, važna je svakom pacijentu", dodaje Stankovićeva. 

U ovom trenutku na bolničkom lečenju širom Srbije je gotovo 7.000 pacijenata, većini je u borbi protiv kovida 19 u nekom trenutku neophodna i kiseonička potora. Na respiratoru su u ovom trenutku čak 243 pacijenta.