Čitaj mi!

Sazdanović: Okupacija kovida-19 trajaće bar do proleća, a možda i leta

Direktor CK Kragujevac Predrag Sazdanović kaže za RTS da i Klinika za psihijatriju ulazi u kovid sistem. Dodaje da su obezbeđene dodatne količine kiseonika. Apeluje na građane da poštuju mere i da se jave lekaru na vreme.

Predrag Sazdanović je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da će se rezultati primene novih mera koje su sinoć stupile na snagu videti za 10-15 dana.

"Poruka da se poštuju svuda i na svakom mestu, brinite o sebi i svom zdravlju i svojoj porodici. Ovo će da potraje, doći će i vakcine ali svi u svojim glavama da znamo da se spremimo. Okupacija virusa će trajati sigurno celo proleće a možda i do leta", rekao je direktor KC Kragujevac.

Navodi da je u KC Kragujevac hospitalizovano oko 250 pacijenata, od kojih je 54 na intenzivnoj nezi. Zbog sve većeg broja prijema, i Klinika za psihijatriju ulazi u kovid sistem.

Na Šumadija sajmu smašten je 31 pacijent, od kojih je troje i Kragujevca i 28 iz Beograda.

Uglavnom je reč o pacijentima sa lakšom kliničkom slikom, ali, prema Sazdanovićevim rečima, treba biti oprezan jer se situacija brzo menja. Do kraja nedelje, dodaje, biće i otpusta pacijenata iz Beograda.

Sazdavnović ukazuje da je potrošnja kiseonika neverovatna.

"Za dan se potroši ono što se potroši za šest meseci. Očekujemo da danas i sutra krene ubacivanje instalacije preko jedne nemačke firme i da ćemo za nedelju dana biti stabilni", rekao je direktor KC Kragujevac.

Apelovao je na građane da se obavezno jave lekaru ako primete simptome.

"Bez obzira na gužve, sačekajte, budite prgledani i testirani. Da pratimo kotnakte. Sve osim toga je opasno", upozorava Sazdanović.