Čitaj mi!

Epidemijska situacija u Srbiji veoma ozbiljna – na snazi oštrije mere

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 126.187 osoba, a zabeleženo je 1.237 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Od danas na snazi nove oštrije mere.

Dačić: Ima zaraženih poslanika, bez težih slučajeva obolevanja

Među poslanicima ima obolelih od virusa kovid 19, ali na sreću taj broj nije veliki i nismo do sada imali teže slučajeve obolevanja među poslanicima, izjavio je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

On je, tokom obraćanja na Beogradskom ekonomskom forumu, podsetio da u skupštini važe epidemiološke mere, kojih svi moraju da se pridržavaju, pre svega nošenje maski, dok su poslanici odvojeni zaštitnim staklom.

"Skupština Srbije, kao najviše predstavničko telo mora da funkcioniše i u ovim uslovima. Mi, nažalost, nemamo mogućnost da se, kao i ovaj forum, organizujemo putem raznih onlajn platformi", rekao je Dačić na Beogradskom ekonomskom forumu.

U Mačvanskom okrugu 195 pozitivnih uzoraka

Najviše novoobolelih je u Šapcu 65, aktivno obolelih u tom gradu je 631. U šabačkoj bolnici na lečenju je 105 kovid pozitivnih pacijenata.

Još dva učenika su obolela, i nalaze se na kućnom lečenju, a samo polovina jednog odeljenja u gradu je prebačena na onlajn nastavu.

U bolnici koronavirusom zaraženo je 15 zdravstvenih radnika, u Domu zdravlja 11 i Zavodu za javno zdravlje šest zaposlenih.

U Užicu hospitalizovano 55 pacijenata

Kovid 19 je potvrđen kod 215 osoba: Užice - 57, Priboj - 25, Arilje i Požega po 28, Bajina Bašta - 21, Čajetina - 17, Sjenica - 14, Prijepolje - 12, Nova Varoš - 6 i Kosjerić -3.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 4.899 slučajeva infekcije koronavirusom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

U Opštoj bolnici Užice hospitalizovano je 55 pacijenata pozitivnih ili suspektnih na kovid 19, od tog broja 18 pacijenata je na intenzivnoj nezi, od kojih je 10 na respiratoru.

U izdvojenom odeljenju Opšte bolnice Užice, u Požegi smeštena su 63 pacijenta.

U kovid bolnici u Krčagovu je smešteno 135 pacijenata.

U kovid bolnici na "Šumadija sajmu" 19 pacijenata iz Beograda

U privremenoj kovid bolnici na kragujevačkom "Šumadija sajmu", smešteno je 19 pacijenata iz Beograda.

Samo noćas bilo je 4 prijema. Bolnica ima 150 mesta i namenjena je pacijentima sa lakšom kliničkom slikom, koji ne zahtevaju kiseoničnu terapiju.

Privremena bolnica ima dobre uslove, grejanje, televizor, internet. O njima danonoćno brinu 4 medicinske ekipe.

U Kliničkom centru u Kragujevcu, na lečenju su 254 pacijenta, 54 na intenzivnoj nezi. Kako je za RTS rekao direktor te zdravstvene ustaanove Predrag Sazdanović, sva kiseonična mesta su zauzeta.

U Severnobačkom okrugu registrovana 83 nova slučaja infekcije

U protekla 24 sata u Severnobačkom okrugu registrovana su 83 nova slučaja infekcije koronavirusom.

Najveći broj zabeležen je u Subotici - 59, u Bačkoj Topoli 13 i u Malom Iđošu 11, objavio je Zavod za javno zdravlje Subotice.

Pregledano 350 Šapčana u dve kovid ambulante

U dve kovid ambulante, za odrasle i decu, juče je pregledano 350 Šapčana.

Urađen je 31 pi-si-ar i 120 antigenskih testova. Na prvi pregled došlo je 247 osoba a na kontrolni 103.

Klinika za opekotine u Zvečanskoj postaje kovid bolnica

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da od podne Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj postaje kovid bolnica.

Lončar je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica napomenuo da se u sredu otvaraju novi kapaciteti i u Vrnjačkoj Banji.

Ministar je rekao da je zaraženo 1.949 zdravstvenih radnika, od kojih je 64 hospitalizovano.

Ministarstvo saglasno, u Boru onlajn nastava

Ministarstvo prosvete dalo je saglasnost da učenici srednjih škola i viših razreda osnovnih škola u Boru pređu na onlajn nastavu, što će trajati do 4. decembra, saopštila je pres služba tog grada.

Ministarstvo se tako saglasilo sa preporukom koju je juče doneo Štab za vanredne situacije grada Bora.

Navodi se da će se u periodu do 4. decembra obrazovno-vaspitni rad ostvarivati na daljinu, uz korišćenje odgovarajućih platformi, odnosno sistema za upravljanje učenjem i putem Javnog medijskog servisa Srbije.

Darija Kisić: Izbegavajte okupljanja, to je ključ borbe protiv virusa

U narednim danima neophodno je striktno poštovanje mere koja se odnosi na izbegavanje okupljanja, u zatvorenom i na otvorenom prostoru i skraćenje radnog vremena doprineće upravo smanjenju takvog okupljanja i time će se usporiti dalje širenje virusa, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

"Odgovorno ponašanje svakoga od nas pomoće će ostvarenju tog cilja", rekla je Kisić u izjavi za Tanjug.

Ona je istakla da su izbegavanje okupljanja, fizička distanca i nošenje maski bile i ostale od izuzetne važnosti kako bi se sačuvalo zdravlje, te da svako od nas to treba da ima na umu.

"Još jednom apelujem na sve da u narednim danima izbegavaju svaku vrstu okupljanja u zatvorenom prostoru, u kućnim uslovima, kao i na otvorenom. To je ključna mera u borbi protiv virusa", rekla je Darija Kisić.

Nove mere u gradskom prevozu i u Novom Sadu

Od danas u Novom Sadu važe nove mere, koje je usvojio Gradski štab za vanredne situacije, a odnose se na gradski prevoz, rad ugostiteljskih objekata, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture.

GSP "Novi Sad" prevoz će organizovati tako da popunjenost mesta za stajanje u autobusu ne bude veća od 50 odsto.

"Putnici su, uz obavezno korišćenje zaštitnih maski, u obavezi da dok čekaju da uđu u autobus obezbede distancu od najmanje 2 metra od ulaza/izlaza u vozilo", propisano je novom naredbom koja je juče usvojena.

GSP je u obavezi da utvrdi red vožnje uz pojačan broj polazaka u saobraćajnim špicevima i redukovan broj polazaka van saobraćajnih špiceva.

Nove mere propisuju i da prodavnice u Novom Sadu u narednom periodu rade do 21 čas, dok će tržni centri, ugostiteljski objekti, kao i pozorišta i bioskopi svoja vrata zatvoriti do 18 časova.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar 142 pregleda

U Novom Pazaru je bilo 12 novih prijema (4 pacijenta iz Raške, 8 iz Novog Pazara). Preminuo je jedan pacijent iz Raške. Otpuštena su dva pacijenta.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 142 (85 prvih i 57 kontrolnih pregleda).

Broj hospitalizovanih pacijenata na infektivnom odeljenju je 26, na grudnom - 40. U privremenoj bolnici Novopazarska banja je 14 (3 nova prijema).

U Raškoj je od 58 uzoraka 23 pozitivno. Juče je bilo 286 pregleda, 146 prvih.

Kapaciteti Instituta za reumatologiju skoro popunjeni, zbrinuto 88 osoba

Na Institutu za reumatologiju trenutno se leči 88 obolelih od kovida-19, a u toj ustanovi ostala su dva prazna mesta za kovid pacijente, kaže v.d. direktora Instituta za reumatologiju Goran Radunović.

Od 13. novembra, kada je Institut ponovo ušao u kovid sistem, u toj ustanovi zbrinuto je više od 150 kovid pacijenata, od kojih je više od 50 pušteno na kućno lečenje.

"U početku je broj prijema rastao, ali utisak je da u poslednja dva dana pritisak stagnira i da za nijansu popušta. Nadam se da je to dobar znak i da se ne odnosi samo na Beograd, već na čitavu Srbiju"', rekao je Radunović za Tanjug.

Dodaje da je oko 10 odsto obolelih, koji se leče u Institutu, iz unutrašnjosti, dok su ostali sa područja Beograda.

U srpskim sredinama na KiM još dva smrtna slučaja od posledica kovida

U srpskim sredinama na KiM preminule su još dve osobe, iz Kosovske Mitrovice i Leposavića, što je 47 preminulih od kovida 19 tokom epidemije, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Registrovano je 67 novih slučajeva infekcije koronavirusom, među testiranih 180 uzoraka.

Inficirane osobe su iz Kosovske Mitrovice - 31, Zvečana - 11, Leposavića - 12, Zubinog Potoka - 8, Prilužja - 2 i po jedna iz Gnjilana, Kosovske Kamenice i Štrpca.

Na bolničkom lečenju je 71 pacijent, od kojih 69 u Mitrovici a dvoje u Nišu. Ostali su u izolaciji.

Aktivna su 753 slučaja, dok je 1.101 izlečen.

Od početka epidemije sredinom marta, testirana je 7.865 osoba, među kojima je kod 1.963 potvrđeno prisustvo virusa.

U Užicu hospitalizovano 55 pacijenata, 10 na respiratoru

U Opštoj bolnici Užice hospitalizovano je 55 pacijenata pozitivnih ili suspektnih na kovid 19, od tog broja 18 pacijenata je na intenzivnoj nezi, od kojih je 10 na respiratoru.

U izdvojenom odeljenju Opšte bolnice Užice, u Požegi smeštena su 63 pacijenta. U kovid bolnici u Krčagovu je smešteno 135 pacijenta.

Studija: Imunitet steklo 20,7 stanovnika Srbije, najviše mladi

Pre aktuelnog i dosad najjačeg talasa epidemije imunitet na koronavirus steklo je 20,7 odsto stanovništva Srbije, a najviše otpornih je među mlađima od 19 godina, pokazuju rezultati druge Nacionalne studije seroprevalencije SARS-CoV-2.

Prema toj studiji, u koju su Novosti imale uvid, svaki treći, ili 31,8 odsto u ovoj starosnoj grupi ima IgG antitela, odnosno prirodno stečeni imunitet nakon što su bili zaraženi.

Od ukupne populacije u Srbiji, najzaštićeniji su stanovnici Kragujevca, Užica, Čačka, Valjeva i Šapca.

Rezultati studije pokazuju da u ovim krajevima skoro svaki peti, odnosno 23,1 odsto stanovnika ima antitela.

Studija je sprovedena na reprezentativnom uzorku od 1.200 domaćinstava, odnosno ukupno 2.500 ispitanika.

Nalazi studije koju je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa Institutom za primenu nuklearne energije tek treba da budu objavljeni, a direktorka Instituta prof. Tatjana Pekmezović za Novosti je potvrdila samo da je ona završena i da će vrlo brzo biti publikovana.

U kovid bolnicama u Vranju 100 pacijenata

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovano je 100 pacijenata, od kojih je 87 pozitivno na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom je 98 pacijenata, na kiseoniku 45. Primljeno je 15 pacijenata, otpušteno 11. Trenutan broj slobodnih postelja je 50, saopštava gradski štab.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 248 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 147. Uzorkovana je krv kod 152 pacijenta i sačinjeno je 138 RTG pluća.

Takođe, urađena su 23 brza testa, dva pi-si-ar i 171 antigenska testa, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 26 pacijenata.

Skoro 200 pacijenata u kovid zonama u Čačku

Ka kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku je 198 pacijenata. Na respiratorima je 14 teških bolesnika.

Direktor Doma zdravlja u Čačku Aleksandar Pajović je za RTS rekao da je u proteklih sedam dana kroz kovid ambulante prolazi oko 450 pacijenata. Zato je otvorena još jedna kovid ambulanta.

Zdrastveni sistem u Vojvodini prenapregnut, sve manje mesta u bolnicama

Polovina od testiranih i pozitivnih na koronavirus u Vojvodini dolazi iz Novog Sada a među najugroženijim gradovima u pokrajini je i Zrenjanin gde su već dve bolnice pune. Popunjavaju se i kapaciteti u banji Melenci koja je ušla u kovid sistem.

Pokrajinski sekretr za zdravstvo Zoran Gojković kaže da vesti nisu dobre i da je 1.400 ljudi na lečenju u bolnicama

"Samo za jedan dan registrovana su nova 1.557 slučaja što je broj koji smo imali ranije za dva dana. Situacija je alarmantna jer je i broj zdrastvenih radnka koji su oboleli sve veći i sada ih je 750 obolelih. Mesta u bolnicama je sve manje a novi kapaciteti se iscrpljuju. Molimo građane da poštuju mere, da se čuvaju", istakao je Gojković.

Klinika za pulmologiju KCS je prepuna

Od petka je i Klinika za pulmologiju KCS u kovid sistemu. Direktorka te ustanove Violeta Mihailović Vučinić je rekla za RTS da su oni do subote uveče bili popunjeni.

Kako je rekla, u Klinici za pulmologiju ima 157 postelja i 14 respiratora, a klinika je prepuna.

Violeta Mihailović Vučinić je navela da ne veruje da će danas biti otpusta i da je njeno mišljenje da je ovaj nalet virusa ozbiljniji i strašniji od onoga što su videli proletos, jer svi pacijenti zahtevaju kiseoničku terapiju.

Starosna struktura pacijenata je različita, tu su pacijenti u dvadesetim i tridesetim godinama, ali je tu i jedan čovek koji je 1923. godište.

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS kaže da ne zna da li će ovi pacijenti imati neke posledice, ali da je iz prethodnog talasa desetak, trinaest, pa možda i 20 odsto pacijenata koji su dolazili na kontrole imalo promene na plućima.

Janković: Tri ključne stvari za sprečavanje širenja virusa

Imunolog Srđa Janković je rekao za RTS da su ključne tri stvari: da se nosi maska, da se drži distanca i da se izbegavaju okupljanja.

Rekao je da bilo predloga da viši razredi osnovnih škola već sada pređu na nastavu na daljinu, ali da je za sada procenjeno da to nije nepohnodno, međutim to ostaje kao opcija za kasnije.

Trenutno epidemija ne jenjava, nego se rasplamsava, upozorio je Srđa Janković.

Na respiratorima 216 pacijenata

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 126.187 osoba, a zabeleženo je 1.237 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 6.329 hospitalizovanih pacijenata, dok se 216 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 38 pacijenata preminulo je od kovida 19 u Srbiji. Koronavirus je registrovan kod još 5.067 osoba, od 15.061 testiranih. 

Od danas stupaju na snagu nove mere, koje će biti na snazi u narednih deset dana

Nove protivepidemijske mere su: 

- Skraćenje radnog vremena do 18.00 restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

- Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

- Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 kvadratna metra po osobi).

- Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

- Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

- Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Epidemiolog Predrag Kon očekuje da ove mere daju rezultate i poručuje da je važno da svi nose maske jer je, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, nemoguće znati ko je sve zarazan.

Epidemijska situacija u Srbiji je veoma ozbiljna, upozorio je medicinski koordinator privremene bolnice u Beogradskoj Areni Predrag Bogdanović i istakao da se u Areni nalaze čitave porodice sa obostranim upalama pluća.