Čitaj mi!

U Beogradu više nema mesta za nove kovid pacijente, čeka se odluka o oštrijim merama

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 70.424 osobe, a zabeleženo je 936 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Jučerašnji dan je bio najteži po broju preminulih i novozaraženih.

Još 114 novozaraženih u Kolubarskom okrugu

Prema najvonijim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u Kolubarskom okrugu ima ukupno 114 novozaraženih koronavirusom.

Najviše u Valjevu - 80, slede Ljig 16, Mionica 7, Ub 7, Lajkovac 3 i Osečina 1.

U Opštoj bolnici u Čačku hospitalizovano 110 pacijenata, sedam osoba na respiratorima

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 110 pacijenata.

U respiratornom centru smešteno je 13 pacijenata, od kojih je 7 na respiratorima.

U protekla 24 časa primljeno je 15 pacijenata, a njih 10 je otpušteno.

Od 87 obrađenih uzorka, 5 pozitivnih je iz Čačka, 8 iz Gornjeg Milanovca i po 2 iz Ivanjice i Lučana. Čeka se na još 54 rezultata sa analize. Danas je, zbog manjeg dolaska pacijenata tokom jučerašnjeg dana, na analizu poslato 82 uzoraka.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 115 pregleda, od čega je 80 prvih pregleda.

Kon: Medicinski deo rekao svoje, za sada je to na "stend baju"

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za portal Mondo da na nijedna mera nije doneta na sednici Kriznog štaba, ali nije isključio mogućnost da budu usvojene i objavljene do kraja dana.

"Medicinski deo je dao svoje, tražio je prilično oštro da se nešto promeni, za sada je to na 'stend baju', ne znam do kada. Sve je to i pismeno poslato, dakle, mnogo toga je bilo komunikacijski već ranije. Radi se svakako o ekonomskom aspektu, proceni koja ne može da bude za medicinski deo, to i kontrola su trenutno najveći problem", rekao je Kon.

Dodao je da svi u medicinskom delu Kriznog štaba smatraju da treba ozbiljno zaoštriti sprovođenje mera i uvesti dodatne mere.

Srđa Janković je kratko dodao da su mere u razmatranju.

Lončar: Jutros u Beogradu bez slobodnog mesta za kovid pacijente

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je da jutros u Beogradu nije bilo nijednog slobodnog mesta u bolnici za obolele od korone i istakao da je krajnje vreme da budemo jedinstveni i da se u određenom narednom periodu odreknemo nepotrebnih kontakata.

Lončar je na sednici Skupštine na kojoj se raspravljala o Izmenama i dopunama zakona o zaraznim bolestima naveo da je juče otpušteno 250 kovid pacijenata, ali da je 600 moralo da bude primljeno na bolničko lečenje za poslednjih 15 sati.

O izmenama zakona trebalo bi da se glasa večeras u 19 sati, najavio je predsednik Skupštine. 

U Pčinjskom okrugu još 121 osoba zaražena koronavirusom

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju,  od 350 uzoraka iz Pčinjskog okruga, prikupljenih u prethodna dva dana, 121 je pozitivan na koronavirus.

Od tog broja 51 je iz Vranja, 27 iz Surdulice, 21 iz Bujanovca, 12 iz Preševa, pet iz Vladičinog Hana, tri iz Bosilegrada i dve osobe iz Trgovišta.

Završena sednica Kriznog štaba, čeka se odluka o novim merama

Završena je sednica Kriznog štaba, a članovi tog tela su napustili Palatu Srbija bez obraćanja medijima.

Očekuje se da će tokom dana biti saopšteno šta je Krizni štab odlučio o novim merama za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Kako navodi reporter RTS-a, izvesno je da će, zbog pogoršane epidemijske situacije, biti uvedene nove mere. 

Izveštaj Ane Stamenković

U domu za stare u Surdulici zaraženo još deset korisnika i petoro zaposlenih

U Domu za stare u Surdulici potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod još desetoro korisnika i petoro zaposlenih.

Ukupno je obolelo 25 osoba iz te ustanove. Epidemiolozi su testirali sve korisnike i zaposlene - 105 osoba i svi oboleli zaposleni su u kućnoj izolaciji, a korisnici su smešteni u kovid bolnicu.

Sprovodi se epidemiološki nadzor u Domu, a obavljena je i dezinfekcija ustanove.

Koronavirus je potvrđen i u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju, potvrdio je epidemiolog doktor Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Tamo su obolele tri osobe, jedan korisnik i dvoje zaposlenih.

Vanredna situacija u Vlasotincu

Krizni štab opštine Vlasotince proglasio je vanrednu situaciju zbog sve većeg broja inficirani koronavirusom.

Samo u poslednja dva dana je 20 novozaraženih. Vanredna situacija je na snazi 14 dana.

Zabranjeno je organizovanje svih proslava i manifestacija, rad ugostiteljskih objekata posle 21 sat i naložena pojačana dezinfekcija javnih površina.

Zaseda Krizni štab

Sve je više obolelih, a raste i broj pregleda u kovid ambulantama. Zbog sve teže epidemijske situacije u palati Srbija zaseda Krizni štab.

Nove antikovid mere na KiM, posle 19 sati policijski čas u sedam opština

Kosovska vlada usvojila je nove antikovid mere koje predviđaju uvođenje policijskog časa u Prištini, Podujevu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu, Kosovom Polju, Obiliću i Štimlju, koji stupa na snagu od sutra u 19 časova.

Policijski čas trajaće do pet ujutru. U tim opštinama zatvara se i svaka privredna aktivnost kako bi se što više smanjio rizik od infekcije.

"Od 19 časova svaka privredna aktivnost se zatvara, uvodi se potpuno ograničenje građana. Zabranjuje se i ulazaki izlazak sa teritorije tih opština", izjavio je kosovski premijer Avdulah Hoti.

"To je najbolje rešenje koje smo uspeli da donesemo s obzirom na interese privrede. Tokom dana, između policijskog časa, dozvolili smo ekonomsku aktivnost pod strogim merama", objasnio je Hoti.

Novim merama na administrativnim punktovima biće raspoređeno medicinsko osoblje koje će kontrolisati zdravstveno stanje svih koju odlaze na KiM.

Srpske sredine - deset opština, po broju inficiranih nalaze se u žutoj zoni, u kojoj nema policijskog časa, i u kojoj ima manje od 75 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Hoti je naglasio da je situacija sa pandemijom veoma ozbiljna, da su zdravstvene institucije utrostručile broj testiranih i da je među njima ponekad i do 50 odsto pozitivnih.

"Čak su i smrtni slučajevi u porastu. Projekcije Instituta za javno zdravlje prilično su pesimistične", istakao je Hoti.

Vučić: Obezbedili smo 1.800.000 doza vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Zajedno sa Vladom Srbije krenuli smo u potragu za vakcinama, da na najbrži mogući način nabavimo najbezbednije vakcine za građane i da prekinemo katastrofalne uticaje koje korona ima na život ljudi u Srbiji i na ekonomiju. Do sada smo preko Kovaks sistema obezbedili za kraj ove i narednu godinu 1.800.000 doza, biće reč verovatno o Fajzer-Biontek vakcini, pregovaramo i sa kineskim i ruskim partnerima. 

Pokušaćemo do kraja januara da obezbedimo vakcine za zdravstveni sektor, ali i vojsci, čime bismo olakšali njihov posao i rad, navodi Vučić. 

Dodao je da će pre kraja decembra u Srbiju stići vakcine. 

Zdravković: Sreda bila najteži dan u KBC Bežanijska kosa

Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković kaže da je sreda bila najteži dan u prijemno-trijažnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, da su pregledali oko 300 pacijenata, a da je ranije bilo oko 120 kovid pregleda.

Zdravkovićeva je za TV Pink navela da su morali da zbrinu sve pacijente koji imaju pozitivan pi-si-ar test, ali i pacijente koji imaju izražene tegobe, a nemaju potvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

"Situacija je vrlo teška, ali pod kontrolom. Još imamo mesta na teritoriji Srbije za bolničko zbrinjavanje pacijenata, ali su kapaciteti sve manji", istakla je Zdravkovićeva.

Navodi da je u KBC Bežanijska kosa 12 odsto pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da su oni u jedinicama intenzivne nege, dok je 10 pacijenata intubirano (na respiratoru).

Napominje da u intenzivnoj nezi ne leže samo pacijenti koji su na respiratoru, već i pacijenti koji imaju komplikacije na više organa.

Dr Predrag Kon objasnio "Konov koeficijent"

Epidemiolog dr Predrag Kon saopštio je na Fejsbuku da odnos pi-si-ar pozitivnih u odnosu na broj testiranih ovom metodom ima smisla koristiti kao pokazatelj intenziteta aktivnosti virusa SARS-CoV 2 samo ukoliko su brojevi koji se koriste precizni.

"To bi značilo da se koriste brojevi onih koji se prvi put javljaju na pregled sa sumnjom na kovid 19 i broj među njima onih koji su pi-si-ar pozitivni. To svakako nije odnos među brojevima ukupno testiranih i testiranjem objavljivanih kao pozitivnih. Kako se to predstavlja preko novinara kao 'Konov koeficijent', tako nešto objektivno ne postoji kao ozbiljan pokazatelj", naveo je Kon.

Ističe da je objašnjenje da je odnos pozitivnih u odnosu na broj testiranih važan dao u samom početku pandemije u uslovima suženog testiranja kada je to bilo orijentaciono vrlo značajno.

"U redovnim izveštajima GZZJZ daju se vrlo precizno podaci o broju pozitivnih pi-si-ar testiranih pacijenata koji su dijagnostikovani kao sumnja na kovid, dakle prvih pregleda i to nema veze sa izmišljenim 'Konovim koeficijentom' i ima značaj kao pokazatelj aktivnosti virusa", kazao je dr Kon.

U Vranju hospitalizovano 50 pacijenata

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 50 pacijenata, od kojih su 44 pozitivna na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom je 49 pacijenata, na kiseoniku 28. Otpuštena su četiri pacijenta. Trenutan broj slobodnih postelja je 130, saopštio je gradski štab.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 110 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 64. Uzorkovana je krv kod 82 pacijenta i sačinjeno 70 RTG pluća.

Takođe, urađeno je 45 pi-si-ar i 59 brzih testova, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 24 pacijenta.

Vučević ne isključujuje mogućnost uvođenja vanredne situacije u Novom Sadu

Epidemijska situacija u Novom Sadu je vrlo ozbiljna, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, koji ne isključuje uvođenje vanredne situacije u tom gradu.

Navodeći da brojevi novozaraženih u tom gradu "ne daju spokoja", Vučević je rekao da je svestan da bi bilo kritika kada bi bila uvedena vanredna situacija.

"Kritike bi bilo svakako. I da su oštrije vreme bilo bi što ste zatvorili lokale, zašto je Novi Sad kaznio svoje privrednike. Svestan sam toga. Moj posao je da čuvam zdravlje građana po instrukcijama epidemiologa, ali i da čuvam ekonomiju grada. Para nema neograničeno. Videćemo kakva će biti odluka Kriznog štaba", rekao je Vučević za TV Prva.

Ponovo je apelovao na građane da poštuju mere i odluke države, kako bi se izbegle radikalnije restrikcije koje bi imale negativan uticaj na ekonomiju.

Prema njegovim rečima u Novom Sadu se u proteklom periodu bleži oko 250 novih slučajeva dnevno, što je najviše od početka epidemije.

Dodao je da su novoinficirani srednje dobi i mlađi, što znači da se zaražavaju društveno najaktivniji, ali je dobro da su penzioneri i deca koji najviše poštuju mere zaštićeni.

Naveo je da neće doći do toga da se novosadski sajam pretvara u kovid bolnicu, ali da će to biti urađeno u 24 časa ukoliko bude potrebe.

(Tanjug

Janković: U KC Niš na intenzivnoj nezi 35 pacijenata, 20 na mehaničkoj ventilaciji

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, dr Radmilo Janković, kaže za RTS je na toj klinici skoro 50 lekara u jedinici intenzivne nege.

"Ponovo je veliki pritisak na anesteziologe – 35 pacijenata, čak 20 na mehaničkoj ventilaciji", kazao je Janković.

U KCV na lečenju 205 pacijenata, 16 na mehaničkoj ventilaciji

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) pacijenti se nalaze na pet klinika. Pored te institucije, obolele od kovida prima i vojna bolnica u Petrovaradinu, gde se trenutno leči 25 pacijenata. U KCV se leči 205 pacijenata.

Dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike u KCV, kaže za RTS da je u KCV 16 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji.

"Prilično je teška klinička slika. Pacijenti koji dolaze ovih dana jesu pacijenti koji su kod kuće oko sedam dana bili bolesni i imaju pogoršanje. Mnogo veći broj pacijenata se leči kod kuće u ambulantnim uslovima. Ponadali smo se u početku da će biti blaža klinička slika, ali klinička slika nimalo nije lakša nego u prethodnim talasima", istakla je dr Turkulov.

Na Infektivnoj klinici 288 pregleda za 24 sata, dve osobe preminule

Dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, kaže za RTS da je za 24 sata na toj klinici bilo 288 pregleda. 

"Mučna noć je iza nas. Bilo je 288 pregleda. Klinika je dupke puna, 12 bolesnika je na respiratoru. Imali smo noćas i dva smrtna ishoda. Imamo osam slobodnih respiratora, sva odeljenska mesta su puna", izjavila je Miloševićeva. 

Povećava se broj pregleda u kovid ambulanti u Šapcu

Povećava se broj zaraženih u Šapcu. Prema poslednjim podacima u Mačvanskom okrugu je 98 obolelih, u Šapcu 44. Aktivno obolelih u tom gradu je 418. Poslednjih dana u kovid ambulanti u Šapcu je pregledan rekordan broj pacijenata.

Direktorka Doma zdravlja u Šapcu, dr Jasmina Stanković, kaže za RTS da je u poslednja tri dana bilo više od 280 pregleda.

"To su pacijenti od 20 do 50 godina sa lakšom kliničkom slikom. Ima i pacijenata i sa srednjeteškom slikom, sve više ih je sa upalama pluća što se vidi i po broju hospitalizovanih", navodi Stankovićeva.

U kovid ambulanti je, ističe, povećan broj zdravstvenih radnika.

Od pacijenata koji se javljaju na pregled, procenat pozitivnih je, napominje, išao do 50 odsto, a u poslednja tri dana i do 70 odsto.

Apeluje na građane da se odmah jave na pregled ako im se pojave simptomi.

U Šabačkoj bolnici na lečenju je 70 pacijenata, četiri se nalaze u respiratornoj jedinici. Zaražena su 24 radnika iz bolnice, a deset iz Doma zdravlja.

U Somboru još 15 novozaraženih

U Somboru je prema jučerašnjim podacima zabeleženo još 15 novozaraženih, a u tom gradu obolelo je 12 lekara i 25 medicinskih sestara.

Iz bolnice navode da će raditi u nešto smanjenom obimu kako virus ne bi jače ušao u tu zdravstvenu ustanovu.

U Srbiji skoro 3.000 hospitalizovanih

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 2.959 hospitalizovanih pacijenata, dok se 143 osobe nalaze na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, još 21 pacijent je preminuo od kovida 19, a koronavirus je registrovan kod još 3.536 osoba, zbog čega je jučerašnji dan bio najgori od početka epidemije.

Danima najviše novoobolelih je u Beogradu. Privremena kovid bolnica u "Štark areni", koja ima 510 kreveta, ubrzano se puni.

Koordinator te privremene bolnice, dr Vlado Batnožić, rekao je za RTS da se, prema rečima pacijenata, većina njih zarazila na nekim privatnim proslavama, dok su mlađi pacijenti bili na žurkama i nisu nosili maske.

Što se tiče situacije u školama, ona nije alarmantna i za sada ne ukazuje na potrebu njihovog zatvaranja, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.