Čitaj mi!

Korona u zaletu – za tri dana oktobra novozaraženih tri puta više nego u martu

Prema najnovijem preseku, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 1.328 osoba. Preminulo je pet pacijenata. Ovo je najveći broj novozaraženih od početka epidemije.

Dr Udovičić za RTS: Brine me broj pacijenata na intenzivnoj nezi

Dr Ivo Udovičić, komandant vojne bolnice na Karaburmi, rekao je za RTS da ga brine i porast obolelih i dramatičan broj umrlih u regionu, kao i zaposleni koji već sedam meseci neprekidno rade.

"Vrlo je zabrinjavajući broj umrlih, a povećan je kod nas broj pacijenata koji zahtevaju intenzivnu negu", rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, pacijenti uglavnom ne znaju gde su se zarazili, prokuženost virusom je velika. Kaže da ima dovoljno zaposlenih lekara da pokriju donju bolnicu, gde ima 80 pacijenata, njih 11 je u jedinici intenzivne nege.

Udovičić je rekao da ga brine broj pacijenata na intenzivnoj nezi.

U Rasinskom okrugu 32 novozaražena

Prema poslednjim rezultatima u Rasinskom okrugu, infekcija koronavirusom je potvrđena kod još 32 pacijenta.

Najveći porast novoobolelih beleži Kruševac 14, Aleksandrovac 13, Trstenik tri i po jednog Varvarin i Brus.

Među novopotvrđenim slučajevima u Trsteniku je još jedan profesor. Od početka školske godine u Rasinskom okrugu infekcija je potvrđena kod troje profesora i sedmoro učenika.

Broj ukupno obolelih u svih šest opštine od početka epidemije dostigao je 1.778.

Od juče je hospitalizovano još četvoro pacijenata pa se na infektivnom odeljenju Opšte bolnice trenutno nalazi 35 osoba sa sumnjom na kovid 19.

U Podunavskom okrugu registrovano još 30 novoobolelih

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Podunavskom okrugu je registrovano još 30 novoobolelih od kovida 19.

U Smederevu i Smederevskoj Palanci po 11 novih slučajeva, u Velikoj Plani 8.

U ustanovama socijalne zaštite zaražena 63 korisnika i 51 zaposleni

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa 28. oktobrom, potvrđeno je prisustvo virusa kovid 19 kod 63 korisnika i 51 zaposlenog, saopštilo je Ministarstvo rada.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.084, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 433.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite kod kojih postoji ovakva opasnost ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Na KiM 281 novi slučaj kovida 19

Na Kosovu i Metohiji je u poslednja 24 sata testirano 932 osoba, od kojih je 281 bila pozitivna na koronavirus, saopštio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

To je najveći broj obolelih u jednom danu, koji pokazuje i da je više od trećine testiranih bilo pozitivno na koronavirus.

Kon: Virus otkriven u 56 škola u Beogradu

Tokom protekle nedelje, u 56 osnovnih i srednjih škola u Beogradu bilo je uglavnom pojedinačnih slučajeva zaražavanja koronavirusom, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da je situacija u školama za sada dobra.

Dr Kon je za Tanjug rekao da je virus otkriven u 28 srednjih i isto toliko osnovnih škola i da su zaražavanja učenika bila u porodici ili porodičnom kontaktu, izvan škole.

Prenošenje virusa između učenika bilo je u dve srednje škole i da su te grupe učenika odmah prešle na onlajn nastavu.

"Napravljen je nadzorni sistem koji funkcioniše u ovim uslovima. Da li će biti zatvaranja škola ili ne, to zavisi od procene ulivanja virusa u škole i da li će to uticati na organizaciju same nastave", rekao je Kon.

Što se tiče vrtića, dr Kon navodi da zaposleni češće obolevaju od dece, da mališani i ukoliko se zaraze, imaju blagu kliničku sliku.

U Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu 10 obolelih od kovida

U Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu trenutno je hospitalizovano 10 obolelih od kovida, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Tokom protekla 24 časa dva pacijenta su primljena na bolničko lečenje.

U istom periodu, jedan pacijent je otpušten iz bolnice.

Pripadnici Vojske Srbije postavili su šatore ispred ulaza u kovid ambulantu Doma zdravlja Kraljevo, saopštio je gradski Štab za vanredne situacije. 

Kako navode, predstojeće vremenske prilike, kao i porast broja osoba koje se testiraju, zahtevaju i pravovremenu reakciju radi obezbeđenja prostora oko i unutar kovid ambulante. 

Najveći broj novozaraženih do sada

Prema najnovijim podacima, od testiranih 9.690 uzoraka, pozitivno na koronavirus je 1.328.

Najveći broj novozaraženih je u Beogradu – 642, slede Novi Sad 68, Kragujevac 54, Šabac 39, Požarevac 30, Niš 26, Valjevno 24, Kraljevo 21, u ostalim mestima manje od 20 novozaraženih.  

Hospitalizovano je još 210 pacijenata, na respiratorima ukupno 39.

Preminulo je još pet pacijenata.

Predsednik Aleksandar Vučić je, povodom pogoršanja epidemijske situacije, imao sastanak sa direktorima kovid bolnica. Nakon toga se obratio medijima i poručio da brojevi u Srbiji jesu zabrinjavajući, ali da je situacija pod kontrolom.

Rekao je da na današnjem sastanku nije razgovarano o novim merama, jer će o njima govoriti Krizni štab, ali da će oštro sankcionisati one koji ne poštuju postojeće protivpandemijske mere.  

Više od polovine zaraženih je iz Beograda, a epidemiolog Predrag Kon ukazuje da je u glavnom gradu došlo do eksponencijalnog rasta

"Ne možemo da očekujemo ni zaravnjenje ni usporavanje. Ovo se ubrzava i tek dobija svoj pravi zamah i snagu u Beogradu. Polako se pojavljuju i drugi gradovi i širi se po celoj Srbiji", naglašava epidemiolog. 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković napominje da zauzdavanje epidemije zavisi isključivo od građana, ukazujući da svaki zaraženi može da prenese infekciju na dve do tri osobe. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">