Čitaj mi!

Preminula još 1 osoba, koronavirusom zaražena još 341

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od kovida-19 preminula još jedna osoba. Potvrđen je 341 novi slučaj zaraze koronavirusom. Testirane su 6.503 osobe.

Kon: Nemamo vremena za uveravanja, nosite maske

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon još jednom je upozorio građane koliko je važno poštovanje mera i nošenje maski kako ne bi došlo do naglog širenja koronavirusa.

"Nemamo vremena za uveravanja. Nosite maske!", napisao je Kon na Fejsbuku.

U kovid bolnici u "Štark areni" petnaestak pacijenata

U privremenoj kovid bolnici u "Štark areni", koja je juče otvorena, trenutno se leči petnaestak pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Narednih dana će pacijenti iz KBC "Dragiša Mišović", "Bežanijska kosa", VMC Karaburma i Infektivne klinike biti prebačeni u "Štark arenu", a u bolnicama će ostati samo oni sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. 

O pacijentima brine 10 lekara i 20 medicinskih sestara, a u zavisnosti od potreba broj medicinskog osoblja će se menjati.

Privremena bolnica u "Štark areni" ima 510 kreveta, a opremljena je i za laboratorijske analize i snimanje pluća.

U Kragujevcu apeluju na odgovornost i solidarnost

Za proteklih nedelju dana gotovo duplo više testiranih i duplo više zaraženih koronavirusom u Kragujevcu. Rast novoinficiranih beleži se od polovine oktobra, pa zato nadležni apeluju na odgovornost, oprez i solidarnost.

U Gerontološkom centru u Kragujevcu, u kojem je prošle nedelje koronavirus potvrđen kod 17 korisnika i zaposlenih, sitacija je pod kontrolom i nema novozaraženih.

Pojačana kontrola sprovođenja naloženih mera i praćenje kontakata zaraženih, od kojih je u Kragujevcu oko 500 u kućnoj izolaciji, daju dobre rezultate.

"Sve vreme od početka epidemije do danas Institut za javno zdravlje Kragujevac to postavlja kao primarno u svom radu, jer jedino praćenjem kontakata i držanjem kontakata pod kontrolom, odnosno praćenjem njihovog kretanja, možemo da držimo epidemiju pod kontrolom", kaže Predrag Delić iz Instita za javno zdravlje u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić istakao je da nije dobra situacija, ali je bolja nego u junu. "Sa druge strane, te inspekcije i kontrole koje rade zajedno i republičke i gradske službe, smatram da imaju veliku ulogu u celoj toj priči. Očekujemo tek da vidimo njihove rezultate", rekao je Dašić.

Vanredna situcija u Rekovcu

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, donet je zaključak da predsednik Opštine donese odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Rekovac.

U poslednja tri dana povećan je broj pozitivnih na koronavirus, od 6. oktobra do subote je ukupno 16 pozitivnih osoba, a povećan je broj pregleda u Domu zdravlja.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 21 čas.

Zabranjena su sva veća okupljanja, na otvorenom je dozvoljeno maksimalno 20 osoba a u zatvorenom jedna osoba na četiri kvadratna metra.

Sedamdeset odsto novozaraženih iz Beograda

Od 341 slučaja koronavirusa potvrđenog u poslednja 24 sata iz Beograda je 70 odsto – 237 obolelih.

Slede Novi Sad sa 25 slučajeva, Kragujevac 19, Valjevo 15, Kikinda 3, a ostali gradovi i mesta imaju manje od 3 potvrđena slučaja.

Hospitalizovano 768 ljudi, na respiratoru 39 pacijenata

U Srbiji su u poslednja 24 sata testirane 6.503, a koronavirus je potvrđen kod 341 osobe.

Borbu sa kovidom-19 izgubila je još 1 osoba. Od početka epidemije od posledica zaraze umrle su 793 osobe.

Hospitalizovano je 768 ljudi. Novih prijema je bilo 107, a 8 pacijenata je otpušteno iz bolnice. Na respiratoru je 39 pacijenata.

Situacija u Srbiji je ozbiljna, očekuje se rast novozaraženih i preko hiljadu dnevno

Privremena bolnica u Areni od juče, od podneva, radi ponovo. "Tamo već imamo 14-15 pacijenata. Popunjenost kovid bolnica u Beogradu je prešla 60-70 procenata", kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 

"Spremamo se za najgori scenario. Gledamo šta se dešava u Evropi i regionu. Mislim da smo se opustili više nego što je trebalo. Imali smo i imamo i jedan dobar rezultat, ali to može da se poništi ako nastavimo dalje ovako", izjavio je Lončar, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica. 

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RTS da se u Srbiji beleži veliki broj novoobolelih.

Poručuje da takva pogoršanja treba zaustaviti što je pre moguće, jer se vidi kako zemlje koje to nisu uspele pred sobom imaju velike izazove. 

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" ističe za RTS da su deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi u dobrom stanju i da se broj ne povećava drastično.

"Trenutno je u našoj bolnici sedmoro pacijenata. Za vikend je bilo devetoro. Nema puno dece. Imamo dete od pet meseci koje je visoko febrilno koje nije lošeg opšteg stanja, ali je kovid pozitivno i primljeno je u bolnicu da se isprati njegovo stanje", istakla je Ostojićeva. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da većinu novoobolelih u Srbiji čine mladi od 20 do 40 godina starosti, koji bolest podnose dobro, ali da oni predstavljaju rizik za sve starije u svom okruženju.

Kako je rekao, na respiratoru i sa teškim oblicima bolesti su stariji i hronični bolesnici.