Čitaj mi!

Broj novozaraženih raste – nadležni upozoravaju da je potrebno striktno poštovanje mera

Juče je bilo najviše novozaraženih novim koronavirusom u Srbiji u jednom danu od početka epidemije – 757, a preminule su tri osobe.

U bolnici u Šapcu 9 kovid pacijenata, 55 obolelih

Od juče 20 novoobolelih u Šapcu, 16 testiranih u gradu i četvoro potvrđenih u Bogatiću, ukupno 55 obolelih, rečeno je posle sednice kriznog štaba koju je zbog povećanja broja zaraženih hitno zakazao novi gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

U bolnici je 9 kovid pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom, niko nije na respiratoru. Povećava se i broj pregleda u kovid ambulanti, za tri dana, 76 - 135 - 73.

Situacija će se pratiti za sada neće biti uvodena vanredna situacija. Sve inspekcijske službe pojačaće rad na kontroli pridržavanja mera u ugostiteljskim objektima, posebno broja gostiju.

Privremena bolnica u Ekonomskoj školi iz pasivnog prelazi u aktivno stanje, preventivno u slučaju znatnog povećanja broja obolelih.

Četvoro novozaraženih u Jablaničkom okrugu

Na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata registrovana su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

U Zavodu za javno zdravlje Leskovac navode da je iz laboratorije "Vatreno oko" u Nišu u poslednja 24 sata stiglo 36 rezultata, od čega za grad Leskovac 28.

Kako se precizira, četiri rezultata su sa pozitivnim nalazom, a reč je osobama sa teritorije Leskovca.

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovano 30 pacijenata

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 60 testiranih osoba, 16 je pozitivno na koronavirus, 10 iz Vranja, 3 iz Preševa, 2 iz Surdulice i 1 iz Vladičinog Hana.

U kovid ambulanti ATD-a tokom jučerašnjeg dana pregledano je 65 pacijenata, od toga je bilo 36 prvih pregleda. Uzorkovana je krv kod 37 pacijenata, urađena 34 rendgenska snimka pluća i 35 brzih testova. Bronhopneumonija je dijagnostikovana kod 8 pacijenata.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 30 pacijenata, od kojih je 14 pozitivno na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom je 21 pacijent, na kiseoniku 10. Primljena su četiri pacijenta, otpušteno isto toliko, jedan je transportovan u Klinički centar Niš.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutno je slobodno 150 postelja.

Situacija u Kraljevu pod kontrolom, u bolnici 9 pacijenata

Kraljevo za sada nije u crvenoj zoni i nalazi se na listi mesta sa manje od 10 slučajeva dnevno.

Prema poslednjim podacima, testirano je 35 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno.

U gradskom kriznom štabu kažu da je situacija pod kontrolom jer su novozaraženi uglavnom kontakti već obolelih.

Broj pacijenata se blago povećava i u kraljevačkoj bolnici, ali je i dalje pod kontrolom. Na infektivnom odeljenju je devet pacijenata, nema onih koji su na respiratoru.

Građanima je preporučeno da ne putuju osim ako moraju i naložena je inspekcija i stroga kontrola i kažnjavanje svih koji krše mere.

Izveštaj Nemanje Jakovljević

U KBC "Dragiša Mišović" 70 pacijenata, 11 dece

Načelnica anestezije KBC "Dragiša Mišović" Duška Ignjatović kaže za RTS da je tokom noći bilo više od 10 prijema pacijenata zaraženih koronavirusom. U poslednja dva-tri dana se, kaže, povećao broj prijema.

U KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovano je više od 70 pacijenata sa kovidom, kao i jedanaestoro dece. Na intenzivnoj nezi je 15 pacijenata, od kojih je osmoro na nekoj vrsti mehaničke ventilacije

"Klinička slika ne mogu da kažem da se razlikuje za naš centar u odnosu na ranije. Primamo srednje tešku i tešku kliničku sliku, uglavnom je obostrana pneumonija. Nema razlike u odnosu na prethodna dva pika", navodi Ignjatovićeva.

Prema njenim rečima, prvih dana najčešće su u bolnicu primani gerijatrijski pacijenti, a prethodnih dana i pacijenti srednjih godina.

"Mi nemamo način da drugačije sprečimo to širenje, ušli smo u zatvorene prostore zbog hladnog vremena, lakše virus cirkuliše. Mere moraju da se poštuju da ne dođemo u situaciju da moramo da hospitalizujemo puno pacijenata", napominje načelnica anestezije KBC "Dragiša Mišović".

Razgovor Ane Stamenković sa dr Duškom Ignjatović

Kako su organizovane posete u domovima za stare, šta se radi kada se pojave simptomi

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare rekao jeza RTS  da nijedna odluka ni procedura nije promenjena od početka kovida.

Kaže da u svega u dva provatna doma za stare privatna ima pojave kovida kod zaposlenih, koji se dobro izoluju, evakuišu na vreme i prepoznaju simptome.

Ako neko ima simptome od onih koji borave u staračkim domovima, Milovanović kaže da imaju dobru saradnju sa Zavodom za javno zdravlje i da se svi se testiraju ili pojedinačni slučajevi.

"Ustanova ulazi u 14-dnevnu izolaciju, karantin, niko napolje, niko unutra - povećava se budnost i pažnja, to smo uveli u praksu u martu ili aprilu", objasnio je Milovanović.

Od početka oktobra 11 zaraženih u Pirotu, stručnjaci upozoravaju da situacija može da se pogorša

Epidemijska situacija u Pirotu je nesigurna, bolja nego u ostatku Srbije, ali ima tendenciju da se pogoršnja.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, objavljenim sinoć, juče je u Pirotu registrovano još četvoro pozitivnih na koronavirus, a prekjuče dvoje.

Stručnjaci ipak upozoravaju da je broj zaraženih višestruko veći jer se mnogi ne javljaju lekaru.

Od početka oktobra u Pirotu je registrovano 11 novozaraženih, a u u kućnoj izolaciji je 27 osoba.

Na grudnom odeljenju pirotske bolnice su tri osobe, od kojih se za jednu sumnja da ima kovid.

Zbog teškog zdravstvenog stanja jedna osoba je iz Pirota juče prebačena u KC Niš.

Izveštaj Branislava Jovičića

Najviše novozaraženih zabeleženo je u Beogradu – čak 57 odsto, odnosno 433 osobe.

Sledi Kragujevac sa 43 slučaja, Novi Sad sa 29, Valjevo sa 22. Loznica i Trstenik imaju po 13, Niš 12, Kruševac 11. Ostala mesta imaju manje od deset novih slučajeva.

Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji je 38.872, a broj smrtnih slučajeva 789, objavljeno je na sajtu www.covid.19.

Procenat smrtnosti je 2,03 odsto. Ukupan broj testiranih je 1.278.277. Trenutno je na bolničkom lečenju 616 osoba, u poslednja 24 sata primljeno je njih 135.

Nadležni poručuju da su postojeće protivepidemijske mere efikasne ukoliko se poštuju.

Najčešći prekršaji otkrivaju se u ugostiteljskim objektima, a najviše u noćnim klubovima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">