Čitaj mi!

Udružena kontrola sprovođenja anti-kovid mera u Srbiji

Preventivne mere za sprečavanje širenja kovida-19 koje je doneo Krizni štab podrazumevaju, pre svega, ličnu zaštitu, nošenje maski, fizičku distancu i ograničenje rada ugostiteljskih objekata. Od danas su i trgovine u obavezi da odrede odgovorne za kontrolu sprovođenja mera. RTS je proveravao situaciju u Kraljevu, Prokuplju i Užicu.

Obavezne mere u kraljevačkim trgovinama su već ustaljene, pa kovid redare, nadaju se, ne očekuje previše posla.

"Doneta je odluka kojom su u ovom objektu konkretno tri lica, to su poslovođe prodavnica imenovani da vrše kontrolu mera, takođe zaposleni su obavezni da nose maske kao i potrošači, takođe se odnosi i na dezinfekciju poslovnog prostora, o čemu se svakodnevno vodi evidencija", navodi Vesna Simeunović, poslovođa u kraljevačkoj trgovini.

U najvećem delu Topličkog okruga epidemijska situacija je mirna ali ne i u njegovom centru, Prokuplju, gde je uvedena vanredna situacija.

Iz predškolske ustanove "Neven" roditeljima je stigao apel da ne dovode decu u vrtić zbog opasnosti od širenja kovida. Maske su, kao i svuda, obavezne u zatvorenom prostoru i javnom prevozu.

U Zlatiborskom okrugu epidemijska situacija je stabilna, osim u Prijepolju gde je zabeležen nagli skok broja obolelih, za poslednja tri dana - 26.

Kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, uglavnom je reč o lakšim oblicima bolesti bez pritiska na bolnicu. U centru okruga, Užicu, mirno je ali se radi na prevenciji i kontrolama i prati se situacija.

"Kontrole će sprovoditi državni organi, inspekcijski organi i komunalna policija", kaže Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Na odeljenjima užičke i nove kovid bolnice poslednjih dana situacija je slična, a broj pacijenata sa sumnjom na kovid se povećava ili smanjuje za po nekoliko, i kreće se oko 20.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">