Čitaj mi!

Veliki broj pacijenata nije pravilno nosio masku, važno je javiti se čim se pojave simptomi

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su za 24 sata od kovida 19 preminule dve osobe. Potvrđeno je 416 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Privreda uvek nađe način da preživi, samo je pitanje cene

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i član Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera Slobodan Đinović kažu za RTS da privreda uvek nađe način da preživi, ali da bi u slučaju novog zaključavanja zbog epidemije koronavirusa, cena tog preživljavanja bila izuzetno visoka.

U KBC Bežanijska kosa oko 160 pacijenata

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković rekla je da je broj pacijenata u toj bolnici znatno povećan u poređenju sa stabilnim periodom koji je trajao nekih četiri ili pet nedelja. Kako je rekla, u ponedeljak je bilo 24 hospitalizovanih, a danas 30.

Istakla je da pacijenti u proseku imaju oko 45 godina, i da su većina muškarci.

Zdravković je dodala da u KBC Bežanijska kosa trenutno najviše ima pacijenata obolelih od kovida, oko 160, i da je za sve njih obezbeđen novi terapijski protokol.

Istakla je da je veoma bitno da lekari budu upoznati sa prethodnim oboljenjima pacijenata i njegovim zdravstvenim nalazima.

Navela je da pacijenti najčešće ne znaju tačno kako su se zarazili, osim ako im zarazu nije preneo član porodice. Ipak, veliki broj njih ističe da je bio u nekim gužvama i da nije sve vreme adekvatno nosio masku.

"Koliko god to delovalo i dosadno, kada se kaže nosite maske, to zaista jeste suština da probamo da se spasimo kontakta sa koronom. Druga jako bitna stvar je da jačamo imunitet, da budemo dovoljno naspavani, da se pravilno hranimo, da imamo dovoljno odmora, i takođe kada se pojave simptomi da se pacijent odmah javi", poručila je direktorka KBC "Bežanijska kosa". 

Razgovor Slađane Tomašević sa Marijom Zdravković

Vlada usvojila mere za pomoć privredi

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid 19.

KiM, potvrđeno 159 novih slučajeva kovida 19

Na Kosovu i Metohiji potvrđeno je novih 159 slučajeva koronavirusa, a nijedan pacijent nije preminuo od posledica, saopštio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

Testirano je 1.245 osoba, a najviše novoobolelih je iz Prištine, prenose prištinski mediji.

Do sada su na KiM obolele 17.422, a preminulo 657 osoba.

Više od polovine novozaraženih u Beogradu

Od 416 slučajeva koronavirusa koji su potvrđeni u poslednja 24 sata, u Beogradu je registrovano 218 slučajeva (52,4 odsto), Kragujevcu 16, Novom Sadu 11, Vranju 8, Loznici, Prijepolju i Trsteniku po 7, Aleksandrovcu, Mionici, Kraljevu, Zrenjaninu i Smederevu po 6, a u Merošini 5 novih slučajeva.

Testirano 6.715 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji su od kovida 19 preminule još dve osobe, dok je 416 novozaraženih koronavirusom.

Testirano je 6.715 osoba. Na respiratoru se nalaze 24 pacijenta.

Od početka epidemije u Srbiji su od kovida 19 obolele ukupno 37.536 osobe.

U sredu je u Srbiji zabeležen rekordan broj novozaraženih – 512 uzoraka je bilo pozitivno od 7.425 testiranih.

Zbog toga je danas zasedao Krizni štab koji, iako se očekivalo donošenje strožih mera, nije pooštrio propise.

Epidemiolog Srđa Janković rekao je za RTS da za sada nema pooštravanja mera, već da je neophodno rigorozno primenjivati postojeće. 

Janković je rekao da je epidemijska situacija u Srbiji preteća.

U Srbiji je trenutno na snazi čitav niz mera, a epidemiolog Radmilo Petrović za RTS kaže da one nisu loše, ali da je loše njihovo sprovođenje.

Potpukovnik Predrag Bogdanović, medicinski koordinator u Privremenoj bolnici Beogradska "Štark arena", kaže za RTS da je Arena potpuno spremna za rad i sada nema pacijenata. 

Strahovalo se i od širenja koronavirusa u studentskim domovima, a direktor Studentskog centra "Beograd" Goran Minić rekao je da je od nešto više od 8.000 studenata u domovima, četvoro pozitivno na koronavirus.

Zbog trenutne epidemijske situacije u Srbiji izazvane kovidom 19, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević još jednom je apelovao na nadležne, ali i korisnike u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, da se pridržavaju svih preventivnih mera za zaštitu od virusa koje je doneo Krizni štab.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">