Čitaj mi!

Tiodorović za RTS: Razmatraće se nove mere na sednici Kriznog štaba

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da će se sutra na zasedanju Kriznog štaba procenjivati mere koje bi zaštitile Srbiju od prelivanja velikog broja slučajeva koji se beleži u zemljama u okruženju. Naglasio je da većina građana primenjuje sve mere, kao i da obolevaju mlađi ljudi čija je klinička slika malo lakša.

Branislav Tiodorović je naveo da su u kompaniji "Jura" preduzete mere i da se može reći da se situacija ovog trenutka više kontroliše. Napominje da su, u periodu od 1. septembra do 17. oktobra, od ukupnog broja pozitivnih slučajeva u Nišu, između 70 i 80 odsto u pitanju bili radnici "Jure".

"Ovoga trenutka to nije konačan podatak. Mi imamo iz 'Jure' potvrđenih 98 pozitivnih. Nisu svi oni u nekoj teškoj situaciji, to su mlađi ljudi, ali ima i onih starijih koje su zarazili mlađi i koji su u težoj kliničkoj situaciji", naveo je Tiodorović.

Naveo je da u celoj Srbiji, ali i u Beogradu, Kragujevcu, Valjevu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, najviše obolevaju mlađi ljudi, čija je klinička slika malo lakša. Dodao je da ima verovatno i dosta asimptomatičnih slučajeva koji nisu potvrđeni.

"Prema tome, možemo očekivati za 10 do 15 dana da će oni praktično biti ozbiljan izvor infekcije za starije i hronične bolesnike i da ćemo tada imati povećanje kod starijih osoba", dodao je Tiodorović.

Naglasio je, međutim, da ogromna većina stanovništva primenjuje sve mere i da je Srbija zahvaljujući tome u stabilnijem stanju nego države u okruženju.

"Ali, postoji onaj manji deo, pogotovo tamo gde se organizuju žurke, gde se organizuju različiti spektakli, odnosno gde se okupi mnogo mladih bez poštovanja mera, da tamo treba fokusirati svu aktivnost i sve mere koje bi trebalo da primene državni organi", istakao je Tiodorović.

Govoreći o sutrašnjem zasedanju Kriznog štaba, Tiodorović je naveo da će verovatno morati da procene šta će sve uraditi da bismo se zaštitili od prelivanja velikih brojeva i strahovitog pritiska koji trpe sve zemlje oko nas. Naveo je da će se razmatrati i neke nove mere.

"Da li će to biti mere koje će na neki način da ograniče ulazak u Srbiju – videćemo. To je stvar procene i o tome odlučuje Krizni štab, odnosno Vlada Srbije", rekao je Tiodorović.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">