Čitaj mi!

U Srbiji još 512 osoba pozitivno, najviše do sada – sutra sednica Kriznog štaba

U Srbiji je u poslednja 24 časa potvrđeno 512 novih slučajeva koronavirusa. Preminula je jedna osoba. Testirano je 7.425 uzoraka. Ovo je najveći broj slučajeva koji je potvrđen u jednom danu od početka epidemije u Srbiji. Zbog novonastale situacije sa koronavirusom i sve većeg broja zaraženih, sutra će se održati sednica Kriznog štaba.

Kon: Broj novozaraženih uznemirujući, pi-si-ar test za ulazak u Srbiju

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je sutrašnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa koronavirusom.

"Jasno je da mere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo svake institucije i ustanove", rekao je Kon.

Naglasio je da je važno da se svi uključe u brobu protiv koronavirusa i poštuju mere i preporuke. "Dalje restrikcije se ne smeju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji", rekao je Kon.

Uvođenje obaveznih pi-si-ar testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka. "To već postoji kao mera, samo treba da počne da se primenjuje za sve. Biće kako za naše državljanje, tako i za strance. Tu moramo da pooštrimo nadzor i kontrolu na granicama", istakao je Kon.

"Dragiša Mišović": Sedmoro na mehaničkoj ventilaciji

KBC "Dr Dragiša Mišović" već neko vreme radi u režimu "pola-pola" – brine se i o obolelima od kovida, i o onima koji se tu redovno leče.

Zoran Vlahović, pomoćnik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović", navodi da se u toj ustanovi leči petoro dece, sa lakšim simptomima, dok odrasli pacijenti imaju teške i vrlo teške kliničke slike.

Na intenzivnom lečenju je 12 pacijenata, dok je sedam pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, navodi Vlahović.

Izveštaj Sonje Stričević

KC Niš: Preminuo još jedan pacijent

U poslednja 24 sata u niškom Kliničkom centru preminuo je jedan pacijent oboleo od kovida 19, što je drugi slučaj u poslednja dva dana.

U kovid objektima KC Niš hospitalizovana su ukupno 43 pacijenta, četvoro više nego juče, od kojih je kod 29 pacijenata, među kojima nema dece, potvrđen kovid 19, navedeno je na sajtu te zdravstvene ustanove.

U toku jučerašnjeg dana bilo je smešteno 24 pacijenta obolela od kovid, petoro manje nego danas.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, jedan je priključen na aparat za veštačku ventilaciju i nalazi se u jako teškom opštem stanju.

U Zdravstvenom centru Leskovac u kovid bolnici trenutno je hospitalizovano troje pacijenata, a kod jednog je potvrđen kovid 19. U tri kovid bolnice u Zdravstvenom centru Vranje ukupno su hospitalizovana 33 pacijenta, od kojih je kod 16 pacijenata, među kojima nema dece, potvrđen virus.

U Kraljevu šest novih slučajeva zaraze

U Kraljevu je u poslednja 24 časa od 30 uzoraka brisa potvrđeno šest novih slučajeva zaraze, podaci su Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, objavljeno je na sajtu grada.

Ukupan broj registrovanih na koronavirus od početka epidemije u tom gradu je 1.484.

Od poslednjeg izveštaja sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici "Studenica" nije bilo preminulih.

Tiodorović za RTS: Razmatraće se nove mere na sednici Kriznog štaba

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da će se sutra na zasedanju Kriznog štaba procenjivati mere koje bi zaštitile Srbiju od prelivanja velikog broja slučajeva koji se beleži u zemljama u okruženju.

Naglasio je da većina građana primenjuje sve mere, kao i da obolevaju mlađi ljudi čija je klinička slika malo lakša. Dodao je da ima verovatno i dosta asimptomatičnih slučajeva koji su nepotvrđeni.

"Prema tome, možemo očekivati za 10 do 15 dana da će oni praktično biti ozbiljan izvor infekcije za starije i hronične bolesnike i da ćemo tada imati povećanje kod starijih osoba", dodao je Tiodorović.

Proglašena vanredna situacija u Aleksandrovcu

Zbog porasta broja obolelih, vanredna situacija od danas je na snazi na teritoriji opštine Aleksandrovac.

Kako se navodi u obrazloženju, odluka je doneta zbog naglog pogoršanja epidemijske situacije i porasta broja obolelih.

Naime, u poslednjih nedelju dana na nivou Rasinskog okruga potvrđeno je ukupno 75 osoba sa infekcijom koronavirusa, od kojih je 30 sa teritorije opštine Aleksandrovac.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Kragujevac, Novi Sad i Valjevo

Od 512 slučajeva koronavirusa koji su potvrđeni u poslednja 24 sata, u Beogradu je registrovano 240 slučajeva, Kragujevcu 26, Novom Sadu 18, Valjevu 17, Vranju 14, Aleksandrovcu 11, Nišu i Prokuplju po 9, Kraljevu 8, Kruševcu i Loznici po 6, Zrenjaninu, Boru, Novom Pazaru i Raškoj po 5, dok je u ostalim mestima bilo manje od 5 potvrđenih slučajeva.

Sutra sednica Kriznog štaba

Imunolog, član Kriznog štaba Srđa Janković potvrdio je za Tanjug da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba i naveo da se prati epidemijska situacija u zemlji i da će se u skladu s tim dalje reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

Naveo je da je jedna od mogućnosti da se uvede obavezan pi-si-ar test za ulazak u Srbiju, ali i istakao da će se više o tome znati nakon sutrašnjeg sastanka Kriznog štaba.

"U ovom trenutku još nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan pi-si-ar test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna, ne mogu da kažem pre sastanka", rekao je Janković.

Testirano 7.425, pozitivno 512

U poslednja 24 sata, u Srbiji je testirano 7.425 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod njih 512, što je najveći broj potvrđenih slučajeva u jednom danu od početka epidemije.

Borbu sa kovidom 19 izgubila je još 1 osoba, a od početka epidemije od posledica zaraze preminula je 781 osoba.

Hospitalizovano je 490 ljudi, a na respiratorima je 27 pacijenata.

Epidemijska situacija sa koronavirusom u Srbiji se pogoršava, samo za dan broj novozaraženih je skoro utrostručen. Juče do 20 časova potvrđeno je 400 novozaraženih.

Najveći broj slučajeva i dalje beleži Beograd.

Epidemiolog Predrag Kon ponovo apeluje na građane da nose maske i tvrdi da ta mera, uz održavanje distance, pruža zaštitu od koronavirusa od blizu 99 odsto.

Da razloga za zabrinutost ima sve više, svedoče i u Gradskom zavodu za plućne bolesti.

Direktorka te ustanove Ljiljana Timotijević rekla je za RTS da je došlo do znatnog povećanja novoobolelih i istakla da je juče od pregledanog 61 pacijenta njih sedam poslato na hospitalizaciju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">