Čitaj mi!

Najveći broj slučajeva u Beogradu, do 20 časova preko 400 novozaraženih

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 326 ljudi, a od posledica zaraze preminule su još 2 osobe. Testirana su 7.242 uzorka.

Brnabić: Večeras do 20 časova preko 400 novozaraženih

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je gostujući u emisiji Upitnik RTS-a da je danas bilo pogoršanja situacije, sa preko 300 novozaraženih.

"Mi pratimo situaciju na dva sata. U 20 časova večeras smo imali preko 400 novozaraženih. Imamo situaciju koja je sve kompleksnija. Čula sam se sa predsednikom da to prokomentarišemo. Čula sam se i sa direktorom Infektivne klinike Goranom Stevanovićem, da pitam da li je tamo počela veća gužva. Oni tamo nemaju veću gužvu, ali je primetno da dolaze ljudi sa težim simptomima. Ovo što sam rekla preko 400 ljudi, to je broj koji ćemo saopštiti sutra u 15 časova", naglasila je Brnabićeva.

To, navodi, govori koliko su izazovna vremena pred nama.

Vučića brine porast broja zaraženih

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da ga brinu brojevi zaraženih koronavirusom i da se prave razgovori sa svima na Zapadu oko vakcine, kao i sa Rusima i Kinezima.

"Bez vakcine to ne možemo da rešimo. Uništiće nam ekonomiju, imamo samo danas 45 novih kreveta zauzetih. I kad budete imali novih 100 kreveta zauzetih dnevno mi smo za 20 dana puni. Ako budemo imali po 2.000 ili 3.000 zaraženih, na naivou kao Hrvatska, onda je to užas", naveo je Vučić.

U KC Niš u poslednja 24 sata preminuo kovid pacijent

U poslednja 24 sata u niškom Kliničkom centru preminuo je jedan pacijent sa potvrđenim kovidom 19, navedeno je na sajtu te zdravstvene ustanove.

U kovid objektima KC Niš hospitalizovano je ukupno 39 pacijenata, a kod 24 pacijenta, među kojima nema dece, registrovan je virus korona.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, jedan pacijent je priključen na aparat za veštačku ventilaciju i nalazi se u teškom opštem stanju.

U Zdravstvenom centru Leskovac u kovid bolnici trenutno je hospitalizovano dvoje pacijenata, od kojih je jedan pozitivan na kovid 19.

U tri kovid bolnice u Zdravstvenom centru Vranje ukupno su hospitalizovana 34 pacijenta, od kojih je kod 15 pacijenata, među kojima nema dece, potvrđen virus korona.

U prokupačkoj bolnici troje pacijenata obolelih od kovida

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju hospitalizovano je petoro pacijenata, od kojih je troje pozitivno na kovid 19, a njihova klinička slika je srednjeteška, rekao je za Tanjug načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

Naveo je da je na kiseoničkoj potpori na Infektivnom odeljenju troje pacijenata i da u toku jučerašnjeg dana nije bilo pacijenata poslatih na dalje lečenje u Klinički centar Niš.

Prokupačka bolnica, osim pacijenata iz Prokuplja, prima pacijente i iz opština Blace, Kuršumlija i Žitorađa, koje pripadaju Topličkom okrugu.

Štab za vanredne situacije u Prokuplju danas je proglasio vanrednu situaciju u tom gradu zbog opasnosti od širenja infekcije koronavirusom.

U Šumadijskom okrugu za dva dana 38 novozaraženih, u Kragujevcu 32

Za dva dana, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Kraguj", u Šumadijskom okrugu je registrovano još 38 pozitivnih, od čega u Kragujevcu 32.

Direktor Instituta Dragan Vasiljević rekao je da je u Aranđelovcu, Batočini i Lapovu registrovan po jedan novozaraženi, dok su u Rači registrovana tri novozaražena.

U dve opštine Šumadijskog okruga, Topoli i Kniću, nema registrovanih novozaraženih.

U kućnoj izolaciji na nivou celog okruga nalazi se 160 osoba, od čega u Kragujevcu 134, Topoli četiri, Rači 15, Kniću dve i Batočini pet.

U Kliničkom centru Kragujevac, prema podacima od jutros, hospitalizovano je 25 pacijenata, od kojih je pet na respiratoru, a od poslednjeg izveštaja jedan pacijent iz Kragujevca je otpušten iz bolnice.

U Boru dva nova slučaja zaraze, dve osobe preminule

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok", od poslednjih informacija na teritoriji Bora registovana su dva nova slučaja zaraze, dok su dve osobe preminule od posledica koronavirusa, objavljeno je na sajtu Grada.

Na današnji dan u Boru je ukupno 35 osoba pozitivno na virus.

Osobe koje su preminule su ženskog i muškog pola i imale su združene bolesti.

U kovid ambulanti je u prethodna tri dana zabeleženo skoro 60 pregleda pacijenata sa simptomima sličnim virusu, a za 21 uzet bris i čekaju se rezultati testiranja.

Direktor Doma zdravlja Bor Vesna Radosavljević rekla je da se epidemijska situacija u gradu neprekidno prati, a ukoliko u narednim danima bude zabeležen skok broja zaraženih, razmatraće se i ponovno uvođenje vanredne situacije.

Još 130 obolelih na KiM, jedan pacijent preminuo

U poslednja 24 sata od koronavirusa na KiM je obolelo 130 osoba, a jedan pacijent je preminuo, objavio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

Testirano je 818 osoba, a najviše novoobolelih je u Prištini. 

Trenutno je aktivno 1.695 slučajeva, a od početka pandemije obolelo je 17.139, a preminulo 657 osoba.

Troje studenata obolelo od korone, situacija stabilna

U 14 studentskih domova u Beogradu trenutno boravi nešto manje od 8.000 studenata, a od početka nove akademske godine koronavirusom zaraženo je njih troje, kaže direktor Studentskog centra "Beograd" Goran Minić i napominje da su se studenti inficirali van domova i da su sada smešteni u Studentsku polikliniku.

Minić je za Tanjug rekao da se u domovima poštuju epidemijske mere, te da su i dalje na snazi zabrane proslava i prenoćišta u studentskim sobama.

"Ustanova Studentski centar 'Beograd' svakodnevno prati broj studenata u domovima i možemo reći da je veliki broj studenata odlučio da se vrati u studentske domove", kaže Minić.

Napominje da su u domovima postavljeni plakati sa jasnim instrukcijama kako treba da se studenti ponašaju ukoliko primete neki od simptoma kovida 19 i ističe da se stalno apeluje na njih da se blagovremeno jave respiratornoj ambulanti Studentske poliklinike.

U domu "Kralj Aleksandar Prvi" smeštaju se studenti koji čekaju na testiranje i ukoliko dobiju pozitivan nalaz, idu u Studentsku polikliniku.

Minić ističe da Studentski centar "Beograd" od početka epidemije primenjuje sve mere zaštite i instrukcije Vlade Srbije i Kriznog štaba i da u skladu s tim preporukama prilagođava rad studentskih restorana.

"Trenutno radi 11 restorana od ukupno 14, koji su u sastavu naše ustanove", kaže Minić i dodaje da sada nisu u funkciji restorani na Poljoprivrednom, Farmaceutskom fakultetu, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti, te da će se i oni otvoriti ukoliko se ukaže potreba za tim.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 7 korisnika i 11 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod sedam korisnika i 11 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.082, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 429.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se u saopštenju.

U bolnici u Kraljevu šestoro pacijenata obolelih od kovida 19

U Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu, šestoro pacijenata leči se od kovida 19.

Jedan pacijent je primljen u poslednja 24 sata, a otpuštenih nije bilo, navode u bolnici.

Skoro polovina novozaraženih iz Beograda

Od 326 potvrđenih slučajeva koronavirusa u poslednja 24 sata, u Beogradu je registrovano 155 slučajeva, Kragujevcu 29, Kraljevu 15, Nišu i Novom Sadu po 11, Vranju 9, Valjevu i Prijepolju po 7, Šapcu i Prokuplju po 6, Loznici 5, Pančevu 4, a u ostalim mestima manje od toga.

Na respiratoru 25 pacijenata

U poslednja 24 sata, u Srbiji su testirane 7.242 osobe, a koronavirus je potvrđen kod njih 326.

Borbu sa kovidom 19 izgubile su još 2 osobe. Ukupno je od početka epidemije od posledica zaraze preminulo 780 ljudi.

Hospitalizovana je 441 osoba. Na respiratoru je 25 pacijenata. 

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu doktor Predrag Sazdanović rekao je za RTS da se epidemija polako budi svuda u Srbiji. Istakao je da je veoma pesimističan.

"Veoma sam pesimističan, ne poštuju se mere, razne gluposti vidimo preko društvenih mreža. Zaključak je jednostavan – ovde moramo da budemo danas pametni da se sutra ne bismo brinuli", rekao je Sazdanović.

Načelnik dijagnostičko-radiološkog centra KBC "Dr Dragiša Mišović" Đorđe Lalošević istakao je da će virus gripa praviti velike probleme, ali se na skeneru može prepoznati da li je reč o gripu ili kovidu.

Upozorava da svi moramo da vodimo računa i da pravilno nosimo maske, kako se bolnice ne bi napunile pacijentima obolelim od kovida.

Zbog značajnog porasta broja pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih koronavirusom, u Prokuplju je proglašena vanredna situacija.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">