Čitaj mi!

Rizik od zaraze najveći na skupovima, važno poštovati i mere koje nisu obavezne

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 35.946 osoba, a zabeležena su 774 smrtna slučaja, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Šumadijskom okrugu 18 novozaraženih, 16 iz Kragujevca

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Kraguj", u Šumadijskom okrugu registrovano je ukupno 18 novozaraženih virusom, od kojih je 16 iz Kragujevca, a po jedan iz Rače i Batočine.

Kako je saopštio direktor Instituta Dragan Vasiljević, u drugim opštinama Šumadijskog okruga - Aranđelovcu, Topoli, Kniću, Lapovu, nema novih slučajeva pozitivnih na kovid 19.

Trenutno se na nivou celog okruga u kućnoj izolaciji ukupno nalazi 160 osoba, od čega u Kragujevcu 134, Topoli četiri, Rači 15, Kniću dve, Batočini pet.

U Kliničkom centru Kragujevac, prema podacima od jutros, hospitalizovana su 23 pacijenta, od kojih je četiri na respiratoru.

Kon: Ako građani ne budu nosili maske nema druge mere osim zatvaranja

Ako građani ne budu nosili maske nema druge mere osim zatvaranja, rekao je dr Predrag Kon.

"Mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj i nepovoljnoj situaciji, možda će već krajem sledeće nedelje biti vanredna situacija", naveo je Kon.  

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se u svetu sve manje govori o vakcini protiv koronavirusa i da to indirektno nešto pokazuje.

Osim što vakcinu ne treba još zadugo očekivati, Kon je ukazao da i kad je bude - neće biti masovne vakcinacije protiv koronavirusa i da će vakcine, ako se pojavi, biti u manjim količinama.

Dr Kon  za TV Prva ukazao da je pitanje i za koga će ona moći da se koristi.

"Nemojmo računati na vakcinu, barem za ovo što nas očekuje preko zime. Nema vakcine, postojimo samo mi sa odgovornošću i snagom zdravstvenog sistema koji će opet biti na testu ako se ne promeni ponašanje", istakao je Kon.

Gojković: Pripremali smo se za zimski period

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se od ranije govorilo o tome da će tokom jeseni i zime biti mnogo problema sa koronmavirusom i da se Srbija zbog toga kao država pripremila za zimski period tako što je ojačala svoje kapacitete.

Gojković je za TV Pink kazao da od marta meseca Krizni štab postupa u skladu sa aktivnom epidemiološkom situacijom, ali se priprema i za moguće teže scenarije koji mogu da dođu.

"Od početka smo pričali da će ovo biti dugotrajna borba, da neće biti nimalo lako ni za koga u svetu, pa ni za nas", rekao je Gojković.

Tiodorović: Moguće uvođenje pi-si-ar testa pri ulasku u zemlju

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden pi-si-ar test za sve koji ulaze u zemlju ili test koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba preležala koronu.

Govoreći o tome šta nas očekuje u narednih mesec dana kada je reč o epidemiološkoj situaciji, Tiodorović je za Blic rekao da dolaze hladni meseci, kada je veća vlažnost, što odgovara virusu i da će broj zaraženih zato biti u porastu.

"U narednih mesec dana imamo dva scenarija. Prvi je – ukoliko budemo poštovali mere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren, pa dobro, čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije drastično toliko, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mera", istakao je Tiodorović.

On je naveo da je drugi scenario nepovoljan, a to je da ne uspemo da obezbedimo da se mere poštuju, da imamo skok, a za to postoje uslovi, jer oko Srbije epidemija bukti.

Arena od sutra otvorena za pacijente obolele od kovida

Zbog rasta broja obolelih u Srbiji, od ponedeljka će Beogradska arena biti spremna za prijem obolelih od kovida 19.

Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510. U jednoj smeni biće 30 lekara i 30 medicinskih sestara.

Od ponedeljka se popunjava prvo deo gde su novi kreveti, pa se silazi u salu, gde ima 360 mesta. 

U Srbiji hospitalizovana 372 pacijenta

U zemlji su zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, hospitalizovana 372 pacijenta, dok se 22 osobe nalaze na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, još dva pacijenta preminula su od kovida 19 u Srbiji, a koronavirus je registrovan kod još 227 osoba.

Doktorka Darija Kisić rekla je za RTS da je dosadašnje iskustvo pokazalo da nošenje maski spasava život.

Istakla je da su različita okupljanja, skupovi, svečanosti, kao i radni kolektivi, mesta gde je najviše dolazilo do prenošenja virusa.

Imunolog Srđa Janković poručio je da je neophodno da svi poštuju obavezne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, ali i one koje nisu obavezujuće i nemaju zakonsku snagu, poput nošenja maski i na otvorenom prilikom svakog kontakta, jer su one sada podjednako važne u očuvanju ljudskih života.

Janković je rekao da, ako dozvolimo da se širi epidemija, ona će se rasplamsati toliko da onda naknadno moraju da se uvode neke drastičnije mere.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">