Čitaj mi!

Nove 2 žrtve kovida, još 227 zaraženih koronavirusom

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su za 24 sata od kovida-19 preminule dve osobe. Potvrđeno je 227 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Rast broja novoobolelih u Nišu, nestabilno u Vranju

Do 12. oktobra u proseku je u Nišu bilo po pet novoobolelih, a sada je taj broj između 15 i 20. U kovid bolnicama Vranju i Nišu je po 29 pacijenata, u Leskovcu četiri.

Beleži se veći broj prvih pregleda u kovid ambulantama, dok se situacija u fabrici "Jura" u Nišu, gde je za mesec dana obolelo 90 radnika, smiruje.

Danijela Nešić iz Doma zdravlja Niš navodi da imaju isti broj pregleda kao juče, ali je povećan broj onih kojih su pozitivni na pi-si-ar testu. "Bilo je juče šest, prekjuče pet, a ranijih dana je bilo između jedan i tri", dodaje Nešić.

Mirko Ilić iz Instituta za javno zdravlje Niš kaže da su u tom kolektivu pre dva dana zabeležili dva nova slučaja, a juče jedan. "Prethodnih dana, 12 i 13. oktobra, imali smo šest odnosno sedam, što je izuzetno veliki broj", dodaje Ilić.

Epidemiolog Slađan Stanković ističe da je epidemiološka situacija na području grada Vranja i u opštinama Preševo i Bujanovac izrazito nestabilna, sa elementima preteće epidemiološke situacije, i da raste broj obolelih posebno poslednje nedelje.

Izveštaj Dejana Tasića

Na KiM 148 novoobolelih, bez smrtnih slučajeva

Na Kosovu i Metohiji je u poslednja 24 sata, od 1.028 testiranih, registrovano 148 novih slučajeva koronavirusa, a nije bilo preminulih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Prištini.

Trenutni broj aktivnih slučajeva je 1.485. Od početka izbijanja pandemije na Kosovu je od koronavirusa obolelo ukupno 16.754 osoba, prenosi Kosovo onlajn.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare 14 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, koronavirus je potvrđen kod pet korisnika i devetoro zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Testirano 5.456 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji su od kovida-19 preminule još dve osobe, a zaraženo je još 227.

Testirano je 5.456 osoba. Na respiratoru se nalaze 22 pacijenta, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Srbiji su zbog kovida-19, prema poslednjem preseku, hospitalizovane 372 osobe.

Do sada su ukupno testirane 1.232.793 osobe, a ukupno je registrovano 35.946 obolelih.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila da se procenjuje da na području Evrope oko 60 odsto stanovnika poštuje meru nošenja meski, a ukoliko bi taj broj porastao na 95 odsto do kraja godine bilo bi sačuvano 300.000 života.

Epidemiolog Darija Kisić kaže za RTS da to dovoljno govori koliko ova mera spasava živote.

Objasnila je da se nošenje maski na otvorenom preporučuje u svim situacijama gde je povećan rizik od kontakta sa drugom osobom koja je u tom momentu možda nosilac infekcije, pre svega u pešačkim zonama. 

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciju u školama, Kisićeva kaže da imamo intenzivan aktivan nadzor nad koronavirusom u školskoj sredini.

"Do sada od početka školske godine imali smo 135 potvrđenih slučajeva infekcije kod učenika osnovnih i srednjih škola", rekla je Kisićeva i dodala da se uglavnom radilo o sporadičnom zaražavanju, van školske sredine, ali da su bila i četiri klastera. 

Neophodno je da svi poštujemo obavezne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, ali i one koje nisu obavezujuće i nemaju zakonsku snagu, poput nošenja maski i na otvorenom prilikom svakog kontakta, jer su one sada podjednako važne u očuvanju ljudskih života, kaže imunolog Srđa Janković.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">