Čitaj mi!

Kon za RTS: Više se plašimo kazne nego smrti

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas. Ukazuje da je neprijatnost zbog korišćenja maski hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Nema razloga da se razmišlja o prekidu škole, rekao je Kon.

Predrag Kon je, u specijalnom izdanju emisije Oko posvećenom borbi protiv koronavirusa, govorio o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i novim merama Kriznog štaba.

"Jasno je da imamo pogoršanje epidemiološke situacije. To pogoršanje se posebno vidi u Beogradu, koje polako prelazi u nepovoljnu situaciju kada je Beograd u pitanju. Kada uporedimo sa nekim periodom koji je trajao mesec dana, jasno je da je došlo do ozbiljnog pogoršanja", napomenuo je Kon.

Kaže da je u Beogradu, u Kragujevcu i Valjevu "pređen Rubikon".

Komentarišući situaciju u regionu gde bukti epidemija, Kon objašnjava da mnoge od tih zemalja nisu imale drugi talas, kao Srbija.

"Ovo je za njih uglavnom drugi talas. Ono što jeste sigurno je da u sprovođenju mera ne verujem da smo nešto iznad okolnih zemalja, bez obzira što smo samo merama uspeli da suzbijemo drugi talas. Ipak, imamo situaciju koja jasno ukazuje šta može da nam se dogodi", upozorava Kon.

Ističe da se ovoga puta u Srbiji neće reagovati vanrednim stanjem.

"Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas", ukazuje Kon.

"Neprijatnost zbog maski manja od neprijatnosti obolevanja" 

Navodi da je stručni deo Kriznog štaba nedvosmisleno bio za obavezno korišćenje maski na otvorenom u svakoj situaciji, ali da sprovođenje te mere nije moguće, što je jedini razlog zašto je to i dalje preporučeno.

"Neprijatnost zbog korišćenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti", primetio je Kon.

Restriktivne mere za sada nisu opcija, navodi epidemiolog, ali ponavlja da je nošenje maski snažna preporuka stručnjaka.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">