Čitaj mi!

Oštrija kontrola primene mera, nošenje maski osnova borbe protiv koronavirusa

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 35.719 osoba, a zabeležena su 772 smrtna slučaja, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Udruženje hotelijera poziva ugostitelje da poštuju novu meru - uvođenje redara

Počela je da se primenjuje nova epidemiološka mera koja podrazumeva da svaki ugostiteljski objekat mora da ima odgovorno lice čiji je zadatak da kontroliše goste da li se pridržavaju mera za sprečavanje širenja korone, a u Poslovnom udruženju hotelijera i restorana Srbije (HORES) poručuju da je to dobra mera i pozivaju ugostitelje da je poštuju.

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je Tanjug da je uvođenje redara mera koju je trebalo sprovesti i ranije i kaže da je to udruženje predlagalo da svaki ugostiteljski objekat ima lice koje će kontrolisati goste, ali i zaposlene.

"Protiv smo kolektivnog kažnjavanja, skraćenja radnog vremena, a onaj ko poštuje sve propisane mere treba da radi, u suprotnom treba da bude kažnjen", istakao je Genov.

Vučević: Situacija pod kontrolom, pokažimo snagu i disciplinu

U Novom Sadu prethodnog dana bilo je dvoje novozraženih koronavirusom, a gradonačelnik Miloš Vučević kaže da je virus prisutan, ali da je epidemiloška situacija pod kontrolom.

Naglasio je da od svih nas zajedno zavisi kako će dalje biti i najavio da će gradske službe intenzivnije kontrolisati poštovanje mera.

"Prinuđeni smo da ograničimo javni život, iako smo svi željni druženja i događaja. Ovo je jedan drugarski apel da mi Novosađani pokažemo snagu i disciplinu kao i prethodnih meseci", rekao je Vučević prilikom posete naselju Budisava gde je u toku popravka kolovozne konstrukcije i asfaltiranje nekoliko ulica.

Sedam novozaraženih u Mačvanskom okrugu

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac, sedam uzoraka je pozitivno na kovid-19.

Tri noovobolele osobe su iz Malog Zvornika i po dve iz Loznice i Šapca.

Trenutno je u Mačvanskom okrugu 28 obolelih od kovida-19.

U Novom Pazaru 6 hospitalizovanih

Prema podacima koji su Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP, na bolničkom lečenju je ukupno 6 pacijenata (kovid - crvena zona), a broj novih prijema je 3.

Nije bilo otpusta, niti pacijenata na respiratoru.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 42.

U srpskim sredinama na KiM 11 novoobolelih

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 11 novih slučajeva infekcije koronavirusom, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Inficirane osobe su iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Kosovske Kamenice i Gnjilana.

Od početka epidemije sredinom marta, testirano je 5.537 osoba, među kojima je kod 1.055 potvrđeno prisustvo virusa.

Aktivno je 60 slučajeva, dok je 957 osoba izlečeno.

U srpskim sredinama na KiM preminulo je 37 osoba obolelih od kovida-19.

Dr Janković: Ne želimo nikoga da zatvaramo, hoćemo da sprečimo zaražavanje

Neophodno je da svi poštujemo obavezne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, ali i one koje nisu obavezujuće i nemaju zakonsku snagu, poput nošenja maski i na otvorenom prilikom svakog kontakta, jer su one sada podjednako važne u očuvanju ljudskih života, kaže imunolog Srđa Janković za TV Pink.

Dr Janković je rekao da, ako dozvolimo da se širi epidemija, ona će se rasplamsati toliko da onda naknadno moraju da se uvode neke drastičnije mere.

Zahvalio je većini građana što poštuju mere, i naveo da manjina ne vidi opasnost, a kada se nešto desi, kao što je vrtoglavi porast obolelih, onda samo pitaju hoće li da nas zatvore.

"Nije u tome stvar. Ne želimo nikoga da zatvaramo, samo hoćemo da sprečimo da se ljudi zaražavaju. Šta god Krizni štab bude nadalje radio, zavisiće od situacije. Ako bismo svi sproveli mere na snazi ništa ni drugo nam bilo ni neophodno", naveo je Janković.

Dr Darija Kisić za RTS: Nošenje maske spasava život

Epidemiolog Darija Kisić kaže za RTS da se nošenjem maski spasavaju životi.

Prema njenim rečima, višestruka je zaštita – 60 odsto stanovnika poštuje meru na području Evrope.

Ponavlja da je preporuka da na otovorenom nosimo makse ukoliko je pojačan rizik kontakta, kao što su pešačke zone.

"U svim zemljama u okruženju je lošija situacija neko kod nas, to ne treba da nas teši – treba da gledamo kako da što više smanjimo prenos virusa", podvlači Darija Kisić. 

Govoreći o epidemijskoj situaciji u školskoj sredini, ističe da je nadzor intenzivan, i da je potvrđeno 135 slučajeva infekcije, a reč je o sporadičnom zaražavanju.

Povećava se broj prvih pregleda u vranjskoj kovid ambulanti

Jedan od gradova u kojima raste broj novozaraženih je i Vranje. 

U kovid bolnici je 29 pacijenata, povećava se i broj prvih pregleda u kovid ambulanti.

Od 44 uzorka, pozitivno je 5 iz Vranja, iz Bujanovca je dan ranije bilo 9 pozitivnih.

Epidemiolog Slađan Stanković kaže da je epidemijska situacija na području grada Vranja i u opštinama Preševo i Bujanovac izrazito nestabilna sa elementima preteće epidemiološke situacije – raste broj obolelih posebno poslednje nedelje.

Bitno je da se preduzimaju mere kućne izolacije. 

Kaže da ima pojedinačnog obolevanja u školama, ustanovama, porodici – 30 je sa područja Vranja obolelo poslednje nedelje.

"Nephodno je da se striktno pridržavamo mera koje su na snazi i da se kontrolišu mere koje su aktuelne u ovoj situaciji. Po kliničkim karakteristikama kod mlađih to prolazi bez upale pluća, malo teže prolaze starije osobe", kaže Stanković.  

 

Izveštaj Miljane Nikolić

U Valjevu raste broj zaraženih, intenzivne kontrole ugostiteljskih objekata

U Valjevu je, nakon stabilnog perioda u septembru, kada je 18 dana bilo bez novoobolelih od kovida i u prvih 13 dana oktobra, sa 12 zaraženih – usledio nagli skok 14. oktobra kada su potvrđena 24 pozitivna. Narednog dana ih je bilo osmoro.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, od juče još 11 osoba je pozitivno na kovid-19. 

Šef odseka za sanitarni nadzor Dejan Tadić kaže da poslodavci i građani nedosledno primenjuju protivepidemijske mere.

Od početka vanredne situacije u Valjevu podneto je oko 50 zahteva Prekršajnom sudu za nepoštovanje mera, pre svega obavezne fizičke distance, zatim nenošenje maski zaposlenih i korisnika usluga, odnosno potrošača.

U Valjevu iz Odseka za sanitarni nadzor ističu da su zabranjeni svi vidovi slavlja i svečanosti u ugostiteljskim objektima i da će se intenzivirati kontrole u tim objektima. Kažu da imaju dobru saradnju u proveri poštovanja mera u policiji i drugim lokalnim inspekcijskim službama. 

Izveštaj Mihajla Jevtića

U Srbiji 365 hospitalizovanih

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 365 hospitalizovanih, dok se 23 osobe nalaze na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, još dva pacijenta preminula su od kovida-19 u Srbiji, a koronavirus je registrovan kod još 265 osoba.

Krizni štab za borbu protiv kovida-19, zbog povećanja broja novih slučajeva zaraze, doneo je odluku o uvođenju novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Iz Kriznog štaba je najavljeno da se pooštrava kontrola svih mera koje su ranije stupile na snagu.

Vlada je razjasnila odluku Kriznog štaba o nošenju maski na otvorenom.

Prema objašnjenju Vlade, nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorima, dok se građanima preporučuje da maske nose i na otvorenom.

Nošenje maski je najefikasnija mera prevencije i osnova borbe sa koronavirusom, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas

Dr Ana Gligić rekla je da će za upoznavanje virusa sa svih strana biti potrebno nekoliko godina, ali da je izvesno da on neće biti iskorenjen.