Čitaj mi!

Mioljević: Niko ne može da predvidi kretanje epidemije, moramo biti strpljivi

Niko ne može da predvidi kako će se kretati epidemija u narednih nedelju, dve ili u narednom mesecu, poručuje epidemiolog Vesna Mioljević. Ističe da je sigurna da će se medicina i čovečanstvo zajednički uskoro izboriti sa epidemijom, kao i da moramo biti strpljivi, jer se ništa ne događa preko noći.

Doktorka Vesna Mioljević je, gostujući u "Beogradskoj hronici", apelovala da svi budemo odgovorni, ali i razumni i da prihvatimo nove mere koje je usvojio Krizni štab.

Na pitanje da li epidemiologija nema da nam ponudi ništa novo nego što je nudila i pre 100 godina – maske i distanca, doktorka kaže da je epidemiologija nauka koja spada u grupu preventivnih grana medicine.

Naglašava da bilo koji epidemiolog sada u svetu ne može ništa drugo reći osim da se od kovida štitimo nošenjem maski, higijenom ruku i održavanjem distance.

Kada je reč o promeni starosne strukture obolelih, Mioljevićeva kaže da iskustva koja imamo u odnosu na period mart–april i jun–jul pokazuju da se promenila starosna struktura obolelih od kovida-19.

Dodaje da sada ima više mladih kod kojih je registrovano ovo oboljenje. 

"Sa jedne strane činjenica je da su stariji sugrađani bili disciplinovaniji, slušali mere, bili uplašeni za svoje zdravlje i više poštovali mere", ističe doktorka.

Naglašava da mladi, u punoj zrelosti često prve simptome ne prepoznaju, idu na posao, ne javljaju se odmah lekaru i to je možda razlog zašto su kod mladih osoba bili teži klinički oblici bolesti.

Ukazala je na to da je zadatak epidemiloga prvo da prikuplja sve podatke koji su potrebni da bi se obradila bilo koja epidemija, ali još važnije da te podatke analizira. 

"Jako je bitno iz tog razloga svakodnevno znati koliki je broj testiranih osoba, pozitivnih osoba i da pratimo trend iz nedelje u nedelju, meseca u mesec", objašnjava doktorka.

Navela je da niko ne može da predvidi šta će biti u narednih nedelju, dve ili narednom mesecu, ali da nam svakako predstoji sezona respiratornih infekcija koje su uobičajene za ovo doba godine. Istakla je da je veoma važna vakcinacija protiv gripa kao mera prevencije.

"Što se više nas vakciniše to je kolektivni imunitet bolji i jači, tako da na izvestan način možemo da zaštitimo i one koji se nisu vakcinisali", poručuje Mioljevićeva.

Istakla je da nije mogla ni da predvidi kada je upisala specijalizaciju da će se jednog dana u svojoj karijeri suočiti sa ovakvom pandemijom.

"Na specijalizaciji smo učili o mogućnosti nastanka ovakvih epidemija, ali život je nepredvidiv, priroda je nepredvidiva, evolucija je takva da nam donosi i ovakve situacije. Sigurna sam da će se medicina i čovečanstvo zajedničkom borbom uskoro izboriti sa epidemijom", poručuje Mioljevićeva.

Dodaje da moramo biti strpljivi, jer se ništa ne događa preko noći. 

"Ova pandemija će svakako trajati ove zime i na proleće, možda i do kraja godine, ali svakako ćemo naučiti da živimo sa ovim virusom", zaključila je doktorka Mioljević.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">