Čitaj mi!

Zaraženo još 245, hospitalizovano 80 pacijenata, najviše od početka septembra

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 245 osoba, a od posledica zaraze preminuo je 1 pacijent. Testirano je 6.428 uzoraka.

Kon: Ako Beograd uspori virus, usporiće ga i Valjevo i Kragujevac

Epidemiolog dr Predrag Kon pozvao je na Fejsbuku na poštovanje mera.

"Ako Beograd uspori virus, usporiće ga i Kragujevac i Valjevo!!! Čuvajte zdravlje, poštujte mere, držite distancu, perite često ruke i dezinfikujte ih što češće. Nosite masku! Izbegavajte gužve", napisao je Kon. 

Objavu na Fejsbuku završio je rečima: "Podrška svim kolegama lekarima".

Kraljevo, u poslednja 24 časa jedan novozaraženi

U poslednja 24 časa u Kraljevu je od 25 uzoraka testiranih na koronavirus pozitivan jedan, podaci su Zavoda za javno zdravlje Kraljevo objavljeni na sajtu grada.

Ukupan broj registrovanih lica pozitivnih na virus od početka epidemije u tom gradu je 1.438.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici "Studenica" nije bilo preminulih.

 

Na KiM 80 novih slučajeva, jedna osoba preminula

Na Kosovu je potvrđeno novih 80 slučajeva kovida 19, objavio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba. Kako se navodi, najveći broj novoobolelih je u Prištini.

U Rasinskom okrugu 12 novoinficiranih

Prema podacima ZZJZ Kruševac, u Rasinskom okrugu potvrđeno je još 12 novoinficiranih. Posle mesec dana u Aleksandrovcu su obolele 4 osobe, u Varvarinu 1.

Najviše novoobolelih je na teritoriji grada Kruševca – 6, dok je u Trsteniku, gde je na snazi vanredna situacija, kovid 19 potvrđen kod jedne osobe.

Nadležni u zdravstveni ustanovama uveravaju da se epidemijska situacija prati i da za sada nije alarmantna. U prilog tome navode i broj od četvoro hospitalizovanih na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Kruševac.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Kragujevac i Valjevo

Najviše novozaraženih je iz Beograda – 84, slede Kragujevac i Valjevo sa po 23 osobe, Niš 9, Vranje 7, Novi Sad i Kruševac po 6, Vrnjačka Banja 5 i Bor, Ćuprija, Aleksandrovac i Prijepolje po 4 novozaražene osobe.

Testirano 6.428 uzoraka, pozitivno 245

U poslednja sata u Srbiji je testirano 6.428 osoba, a koronavirus je potvrđen kod njih 245.

Borbu sa kovidom 19 izgubila je još 1 osoba.

Hospitalizovano je još 80 ljudi, što je najveći broj od 2. septembra. Na respiratoru su 22 pacijenta.

Raste broj zaraženih u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da je među obolelima najviše mladih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da koronavirus pokazuje da povećava svoj potencijal, ali da se broj novih slučajeva zaravnjuje na višem nivou. Istakao je da je nezahvalno licitirati brojem novih slučajeva, kao i da je važno usporiti širenje zaraze kako bi zdravstveni sistem opstao.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković kaže da je situacija trenutno stabilna i da je u toj bolnici zbrinuto oko 90 pacijenata. To je, kaže, povećanje u odnosu na pre sedam ili deset dana, ali dodaje da je još manje nego u prva dva navrata korone.

"Klinička slika je obostrana pneumonija, koja najčešće prolazi za nedelju dana, međutim, kod pacijenata koji imaju slab imunitet i druge bolesti, dolazi do komplikacija. Trenutno imamo tri pacijenta na respiratoru, to su pacijenti koji su životno ugroženi", navodi Zdravkovićeva.

Fabrika "Jura" u Nišu ponovo je žarište koronavirusa, pošto je u toj firmi poslednjih mesec dana zaraženo više od 60 radnika.