Čitaj mi!

Kon: Očekuje se povećanje aktivnosti virusa, vanredno stanje nije opcija

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da se u narednom periodu očekuje povećanje aktivnosti virusa. Istakao je da ponovno uvođenje vanrednog stanja nije opcija, kao i da virus jeste u cirkulaciji u stanovništvu, ali da se nadzire dobro.

Gotovo svakog ponedeljka imamo manje obolelih jer se subotom i nedeljom obavi manje testova. Realniju sliku epidemiolozi očekuju narednih dana. Dr Predrag Kon je naveo za RTS da su prognoze za naredni period da će doći do povećanja aktivnosti virusa.

"Tokom narednih dana se očekuje da će taj broj biti trocifren, ali ispod 200", kazao je Kon tokom gostovanja u Dnevniku RTS-a.

Naveo je da se može očekivati dalji porast aktivnosti koronavirusa i da će epidemiolozi pratiti situaciju, ali od našeg ponašanja zavisi da li će virus biti usporen.

Kon je istakao da je u Beogradu transmisija virusa najintenzivnija, ali da u ostatku Srbije nije tako.

Kako je naveo, u Srbiji se dešava prelivanje pacijenata iz zemalja okruženja.

"Do sada je utvrđeno da je to oko pet posto. Ipak, najveća cirkulacija je u samom stanovništvu i jeste u uzrastu između 20 i 40 godina, ali zahvata i sve ostale starosne strukture", kazao je Kon.

"Vanredno stanje nije opcija" 

Govoreći o ponovnom uvođenju vanrednog stanja, Kon je rekao da to nije opcija i da se ne razmišlja o tome.

"Prvenstveno se razmišlja o nadzornim sistemima, kao što su škole. Prošle nedelje se pojavila 21 nova škola, ali sve su sporadični slučajevi, što je jako važno napomenuti. Virus jeste u cirkulaciji, ali ga nadziremo dobro. Ukoliko ne budemo uspeli tako, onda se mora razmišljati o nekim restriktivnim merama, ali o vanrednom stanju ne", naglasio je Predrag Kon.

Kada je reč o potencijalnom zatvaranju škola u novembru, Kon je naveo da to trenutno nije opcija i da bi se to desilo u slučaju ozbiljnog pogoršanja epidemijskog stanja.

"U nekim lokalnim sredinama i eventualno u pojedinim školama, nije nemoguće da se pređe na onlajn nastavu. Nema nijednog razloga, epidemiološkog, da to bude za sve škole", istakao je Kon.

Naveo je da u samom suzbijanju epidemije ništa ne može da pomogne, a da lek remdesivir, koji danas počinje da se primenjuje u Srbiji, služi za lečenje onih koji su već oboleli, kao i da je dobra vest da je taj lek prisutan.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">