Čitaj mi!

Kon upozorava da ulazimo u ozbiljnu krizu, razlog - noćni provod

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida-19 preminula još jedna osoba. Koronavirusom zaraženo još 168 ljudi. Svi događaji i svako kršenje mera manifestovaće se za deset dana, jer se potencijal virusa jasno povećao, tako da će se to odraziti na dalje pogoršanje, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon povodom prizora koji su zabeleženi u Beogradu, a na kojima se vidi nepoštovanje najnovijih mera rada svih objekata do 23.00 sata.

Juče ukinuta, danas ponovo uvedena vanredna situacija u Novom Pazaru

Na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja, kao i pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, Gradski štab za vanredne situacije Novog Pazara je na današnjoj sednici doneo odluku o ponovnom uvođenju vanredne situacije na teritoriji tog grada. 

Gradski štab za vanredne situacije prethodno je u petak doneo odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji tog grada, uz apel građanima da se u potpunosti pridržavaju mera i preporuka Kriznog štaba. 

 

"Nalazimo se u kritičnoj situaciji, rigorozno će se kažnjavati nepoštovanje mera"

Zbog rasta broja novoobolelih, pojačana je kontrola poštovanja epidemijskih mera i primena kazni koje mogu biti i 500.000 dinara. Sanitarna inspekcija je u toku noći kontrolisala 12 objekata u Beogradu, a dva su zatvorena zbog nepoštovanja mera.

Dr Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, kaže za RTS da Sanitarna inspekcija nastavlja sa doslednim sprovođenjem pojačanog nadzora i da će Ministarstvo zdravlja sprovesti nultu toleranciju prema svim prekršiocima i rigorozno kažnjavati one koji ne poštuju mere.

 

U Rasinskom okrugu 15 novoobolelih

Koronavirus je sve aktivniji i na području Rasinskog okruga. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 94 uzorka, koja su u protekla 24 sata poslata na analizu, pozitivno je bilo 15.

U Kruševcu je pozitivno devet, u Trsteniku pet i jedan u Brusu. Među novoobolelima je jedan profesor iz Trstenika i učenik iz Kruševca, što je od početka školske godine peti učenik u Rasinskom okrugu koji je pozitivan na koronavirus.

Kovid-19 na području Rasinskog okruga od početka pandemije potvrđen je kod 1.527 osoba, 1.429 vodi se kao izlečeno, preminulih je 53, a na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu trenutno se leči jedan pacijent.

Koronavirus potvrđen kod dve osobe iz Kraljeva

Na teritoriji grada Kraljeva od poslednjeg izveštaja dve osobe zaražene su koronavirusom, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje tog grada.

"Od 16 uzoraka brisa uzeta u zdravstvenim ustanovama na području grada Kraljeva od osoba sa simptomima bolesti 'kovid-19 ili po drugim indikacijama za testiranje - novoregistrovana pozitivna su dva", objavljeno je na sajtu tog grada.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije u tom gradu je 1.428.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici "Studenica" nije bilo preminulih.

Na KiM četiri osobe preminule od kovida-19, inficirano 80

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminule su četiri osobe od kovida-19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 645 osoba sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 80 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 566 uzoraka.

Ukupno je 16.130 osoba inficirano na KiM od izbijanja epidemije. Izlečena su 14.282 pacijenta, a aktivna su 1.203 slučaja.

Kon: Potencijal virusa povećan, situacija se ozbiljno pogoršava

Svi događaji i svako kršenje mera manifestovaće se za deset dana, jer se potencijal virusa jasno povećao, tako da će se to odraziti na dalje pogoršanje, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon povodom prizora koji su sinoć zabeleženi u prestonici i na kojima se vidi nepoštovanje najnovijih mera rada svih objekata do 23.00 sata.

Dr Kon je tim povodom ponovo uputio apel za poštovanje mera.

"Vreme je da se ponovo apeluje na poštovanje mera, prvenstveno na držanje distance i izbegavanja masovnog okupljanja. Nošenje maske se preporučuje i na otvorenom ako ne može da se obezbedi distanca. U zatvorenom prostoru je nošenje maske apsolutno obavezno", naglasio je Kon za Blic.

Radno vreme svih prodavnica, restorana, kafića, kladionica, klubova ograničeno je do 23 časa, a kako navodi list, njihovi reporteri sinoć su u centru grada videli da su mnogi restorani brze hrane bili otvoreni i posle 23 časa, a pred njihovim šalterima dolazilo je do stvaranja podužih redova.

"Ono što mora da se kaže je da se nama situacija ozbiljno pogoršava, posebno u Beogradu, ne samo da je nesigurna nego ide u pravcu da postane nepovoljna", istakao je Kon.

Još jednom je naglasio da je radno vreme posle 23 časa dozvoljeno isključivo apotekama i benzinskim pumpama.

"Sve ostalo je praktično zabranjeno", precizirao je Kon.

Tokom prethodne večeri inspekcija je obavila kontrolu 91 objekta u Beogradu kako bi se uverili u to da li se pridržavaju mera prevencije. Dva ugostiteljska objekta u Beogradu su zatvorena zbog žurki koje su organizovali, čime su prekršili mere koje su stupile na snagu.

(Tanjug)

Ustanove socijalne zaštite: Zaraženo sedam korisnika i devet zaposlenih

"Zaključno sa 10. 10. 2020. godine, u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod sedam korisnika i devet zaposlenih", navodi se na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Do sada je od kovida-19 izlečeno 1.077 korisnika ustanova socijalne zaštite i 425 zaposlenih u tim ustanovama.

Od početka epidemije registrovano 34.685 slučajeva zaraze

Od početka epidemije preminule su 762 osobe, testirano je 1.191.630‬ ljudi, a ukupno je registrovano 34.685 slučajeva zaraze, navodi se na sajtu covid19.rs.

Testirano 4.976 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 4.976 osoba. Na respiratoru su 22 pacijenta.

Hospitalizovane su 53 osobe, a sa lečenja je otpušteno 48.

Preminula još jedna osoba, novozaraženih 168

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminula još jedna osoba. Koronavirusom zaraženo još 168 ljudi.

 

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić izjavila je da do sada nije razmatrana mogućnost uvođenja rigoroznih mera u Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Ona je, na pitanje TV Prva da li je isključena mogućnost uvođenja policijskog časa i ograničavanja kretanja, odgovorila da se sve mere "vrte" oko nošenja maski i fizičke distance koje su dovoljno efikasne, ali u slučaju da ih svi primenjuju.

Lek "remdesivir" koji se koristi za lečenje kovida-19 biće od ponedeljka u svim bolnicama, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirasad Đerlek. 

Sanitarna inspekcija je u septembru i prvoj nedelji oktobra obavila 4.633 inspekcijska nadzora primene preventivnih mera u sprečavanju širenja koronavirusa, a sudiji za prekršaje podnete su 294 prijave.