Čitaj mi!

Raste broj zaraženih, od danas se primenjuje nova mera Kriznog štaba

Od početka epidemije, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 34.193 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 758 ljudi. Ukupno su testirana 1.173.582 uzorka.

U Kragujevcu zaraženo još 5 osoba, u Batočini jedna

Od 130 obrađenih uzoraka, koronavirus je potvrđen kod još 5 osoba iz Kragujevca i jedne iz Batočine, saaopštio je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu.

Đorđević sa predstavnicima privatnih domova za stare

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa predstavnicima privatnih ustanova socijalne zaštite i njihovim udruženjima o unapređenju saradnje i budućim planovima za poboljšanje uslova života najstarijih, kao i o načinu sprovođenja vakcinacije korisnika i organizaciji poseta tokom epidemije koronavirusa.

Đorđević je naveo da je važno zatvoriti sve domove koji rade bez dozvole i u sivoj zoni, jer, kako je naglasio, predstavljaju nelojalnu konkurenciju, a korisnicima ne pružaju sigurnost i adekvatne uslove.

Prema njegovim rečima, donošenjem novog Zakona o socijalnoj zaštiti, koji će biti zasnovan na stručnoj praksi i iskustvu, sistem socijalne zaštite će, takođe, biti dodatno unapređen.

U Jablaničkom okrugu u poslednja 24 sata jedan novozaraženi

Na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata registrovan je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Kako je saopštio Zavod za javno zdravlje Leskovac, u poslednja 24 sata je iz laboratorije "Vatreno oko" i Medicinskog fakulteta u Nišu stiglo 37 rezultata, od čega za grad Leskovac 26.

Dodaje se da je jedan rezultat sa pozitivnim nalazom i da je reč o osobi sa teritorije grada Leskovca.

Trenutno se iz laboratorije "Vatreno oko" čeka 41 rezultat za lica koja su uzorkovana u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

(Tanjug

Za prijave nepoštovanja mera poseban broj - 064 / 88 11 405 (Vajber)

Od danas je u funkciji poseban broj 064/88 11 405 na koji građani mogu preko aplikacije Vajber da prijave nepoštovanje epidemioloških mera, naročito u ugostiteljskim objektima i drugim mestima gde se okuplja veći broj građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se ističe da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji stabilna i rezultat je koji su postigli građani, jer su pokazali da poštovanjem mera epidemiološka situacija može da bude stavljena pod kontrolu.

U Čačku hospitalizovano 9 pacijenata

Na svim odeljenjima Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 9 pacijenata, navodi se u izveštaju tima za praćenje širenja koronavirusa za 7. oktobar.

U protekla 24 sata primljen je jedan pacijent.

Za poslednja 24 sata u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 8 pregleda, od kojih se petoro pacijenata pregledalo prvi put.

U Valjevu treći dan bez novozaraženih

U Valjevu treći dan zaredom nema laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, navodi se na sajtu tog grada. 

Broj pregleda u kovid ambulanti DZ i u Prijemno urgentnom centru bolnice smanjen je u odnosu na prethodni dan. Uzeto je 32 brisa.

Na lečenju u bolnici su dva kovid pozitivna pacijenta, a u kućnoj izolaciji devetoro. U oktobru su zabeležena tri nova slučaja zaraze, a pet osoba je izlečeno.

U poslednja 24 časa, u ostalim opštinama Okruga nije bilo laboratorijski potvrđenih novoobolelih.

Šarčević: Situacija u studentskim domovima u Beogradu dobra, jedan zaraženi

Epidemiološka situacija u studentskim domovima je dobra, a od početka nastave na fakultetima u Studentskom centru Beograd registrovan je jedan slučaj koronavirusa, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Šarčević je rekao da je zaraženi student smešten u Studentsku polikliniku i dodao da Ministarstvo svakodnevno dobija izveštaje o situaciji u Studentskom centru Beograd, kao i da su ostali centri u pripravnosti i da se preduzimaju sve mere zaštite.

"Sve je organizovano, postoje centri u kojima se studenti testiraju, gde se čekaju rezultati i kovid centri gde se smeštaju zaraženi", rekao je Šarčević za TV Pink.

Užice, troje pacijenata na intenzivnoj nezi

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je četvoro pacijenata za koje postoji sumnja da su inficirani ili su pozitivni na kovid-19, od kojih je troje na intenzivnoj nezi, saopštila je pi-ar Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

Juče je u užičkoj bolnici bio hospitalizovan jedan pacijent više.

Vasiljevićeva je navela da je u privremenoj kovid bolnici smešteno 18 pacijenata, što je sedmoro manje nego juče.

U vranjskoj kovid bolnici 22 pacijenta, osmoro pozitivno

U vranjskoj kovid ambulanti ATD  juče je pregledano 59 pacijenata. 

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 22 pacijenta, od kojih je osmoro pozitivno na koronavirus.

Trenutno je slobodno 158 bolesničkih postelja, a među hospitalizovanima nema dece, navodi se na sajtu grada.

Primljena su dva pacijenta, iz bolnice su otpuštena tri, od kojih je jedan transportovan u Klinički centar Niš.

Srđa Janković: Situacija upozorava da je važno da dosledno poštujemo mere

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je takva da nas najozbiljnije upozorava da je važno da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju prevencije i sprečavanja daljeg masovnijeg zaražavanja, izjavio je imunolog Srđa Janković.

Dr Janković je rekao da nije fokus samo na uvođenju rigoroznijih mera već upravo na doslednom sprovođenju već donetih, budući da se do sada pokazalo da je ono bilo dosta relaksirano.

"Situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava da ako mere ne sprovedimo dosledno preti porast broja obolelih", rekao je Janković za TV Pink.

Na pitanje da li pored Beograda, gde je najviše novozaraženih i gde je trenutno najnepovoljnija situacija, postoji u Srbiji još neko zarište, on je rekao da ga srećom za sada nema, ali da se to može desiti svuda gde dozvolimo.

Srbija u evropskoj zajedničkoj nabavci "remdesivira"

Evropska komisija potpisala je sa farmaceutskom kompanijom "Gilead" ugovor o zajedničkoj nabavci pola miliona doza leka "velkuri" (remdesivir), koji se koristi za lečenje kovida-19.

U ovoj porudžbini učestvuje 36 potpisnica Sporazuma o zajedničkoj nabavci, uključujući sve zemlje EU, ali i Srbija i preostalih pet kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

U Evropskoj komisiji navode da sve zemlje učesnice zajedničke nabavke sada mogu direktno da poručuju lek "velkuri" od kompanije.

Dodaje se da je "vekluri" trenutno jedini lek sa uslovnim odobrenjem za promet u EU za lečenje obolelih od kovida-19 kojima je potrebna terapija kiseonikom.

Kisić: Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni

Zamenica direktora Instituta "Batut" doktorka Darija Kisić kaže za RTS da iako smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za obolevanje od koronavirusa, iskustva iz drugih zemalja su pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana.

Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna, poručuje Kisićeva.

Trstenik, opada broj prvih pregleda u kovid ambulanti

U Trsteniku se dnevno u proseku potvrde dva novoobolela pacijenta koja su se koronavirusom,  prema rečima epidemiologa, a s obzirom na period inkubacije, inficirala pre uvođenja vanredne situacije. Efekti pojačanih mera, kažu, pokazaće se u toku sledeće nedelje.

Ono što je važno je da nema novoobolelih učenika, kao ni prenosa infekcije u trsteničkim školama, kažu epidemiolozi, što u potpunosti opravdava uvođenje vanredne situacije na vreme.

Prema najnovijim podacima iz kovid ambulante u Trsteniku, od početka epidemije virus je potvrđen kod 118 pacijenata. U oktobru, dakle od uvođenja vanredne situacije, virus je potvrđen kod 17 osoba. Pacijenti su uglavnom sa blažom kliničkom slikom.

Ove brojke kažu lekari nisu zabrinjavajuće, uz podatak da je i broj prvih pregleda u kovid ambulanti u opadanju. U ponedeljak je pregledan 21 pacijent, dok se utorak na prvi pregled javilo 12 osoba.

Što se tiče situacije u Rasinskom okrugu, u poslednjih nekoliko dana blagi porast novoobolelih, uglavnom sa blažom kliničkom slikom, registrovan je i u Kruševcu. Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice hospitalizovan je jedan pacijent.

Izveštaj Gorane Mladenović

Počinje primena nove mere – svi ugostiteljski objekti rade do 23 sata

Od danas počinje primena nove mere Kriznog štaba – svi ugostiteljski objekti bez obzira na to da li je reč o otvorenim ili zatvorenim objektima mogu da rade do 23 časa.

Biće pooštrena kontrola poštovanja mera i sankcije za nepoštovanje, poručuju nadležni.

U poslednja 24 sata, u Srbiji je koronavirusom zaražena još 121 osoba, a kovid-19 odneo je još jedan život. Na respiratorima je 20 pacijenata.

Više od polovine novozaraženih je iz Beograda, slede Kragujevac, Niš, Novi Sad, Loznica, Vranje i Kraljevo.

Epidemiolozi upozoravaju da je poslednjih dana u Srbiji zabeležen rast broja obolelih od kovida-19. Iako je rizik od obolevanja u Srbiji i dalje jedan od najnižih na nivou Evrope, važno je da se takva situacija održi.

"Zadatak svih nas je da se potrudimo da to održimo, a iskustvo drugih zemalja nam je pokazalo kako ova situacija može brzo da se promeni", navela je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Krizni štab doneo je novu meru – svi ugostiteljski lokali će, bez obzira na to da li je reč o otvorenim ili zatvorenim objektima, raditi do 23 časa. Biće pooštrena kontrola poštovanja mera i sankcije za nepoštovanje, jer su jedan od dominatnih načina zaražavanja upravo proslave i žurke.

Pored toga, odlučeno je da se sve sportske manifestacije održavaju bez prisustva publike.