Čitaj mi!

Krizni štab doneo novu meru – svi ugostiteljski objekti rade do 23 sata

Od početka epidemije u Srbiji su koronavirusom zaražene 34.072 osobe, a 757 je preminulo. Testirana su ukupno 1.166.882 uzorka.

Dva nova slučaja kovida 19 u Loznici

U Mačvanskom okrugu dva nova slučaja kovida 19 u Loznici. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac, aktivno obolelih u Okrugu je 11.

Šest dana je bez novoobolelih u Šapcu. Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u tom gradu smešteno je šest pacijenata, jedan je primljen u poslednja 24 časa.

U prošlom mesecu, u Mačvanskom okrugu je koronavirus potvrđen kod 49 osoba, 24 u Šapcu.

Nova mera kriznog štaba

Krizni štab doneo je novu meru u borbi protiv koronavirusa. Svi ugostiteljski objekti i na otvorenom i u zatvorenom, od sutra će raditi do 23 časa.

U Čačku hospitalizovano osam pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je osam pacijenata, navodi se u izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji tog grada, za 6. oktobar 2020. godine.

U protekla 24 časa primljen je jedan pacijent.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je deset pregleda, od kojih je pet prvih.

Smanjuje se broj pacijenta u užičkoj bolnici

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je petoro pacijenata pozitivnih ali i onih koji imaju simptome kovida 19, od kojih je troje na intenzivnoj nezi, rečeno je Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi.

U toku prethodnog dana u užičkoj bolnici bilo je hospitalizovano sedmoro pacijenata.

PR Zdravstvenog centra Užice navela je da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 25 pacijenata, što je za šest manje nego juče.

U Užicu je od početka epidemije, zaključno sa 6. oktobrom, od koronavirusa je obolelo 846 građana, podaci su užičkog Zavoda za javno zdravlje.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana 23 pacijenta

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljen je 71 pregled, a ukupan broj prvih pregleda je 45. Uzorkovana je krv kod 40 pacijenata i sačinjena 34 RTG pluća.

Takođe, urađena su 42 brza testa i 12 pi-si-ar testova, a dijagnostifikovana je bronhopneumonija kod šest pacijenata.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 23 pacijenta, od kojih osam pozitivnih na koronavirus. Primljeno je pet pacijenata, a trenutan broj slobodnih postelja je 157.

U kovid bolnici u Surdulici trenutno nema hospitalizovanih pacijenata.

U srpskim sredinama na KiM osmoro novoobolelih

U srpskim sredinama na KiM registrovano je osam novih slučajeva infekcije koronavirusom, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Inficirane osobe su iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Štrpca, Gračanice, Kosovske Kamenice i Gnjilana.

Od početka epidemije sredinom marta, testirane su 5.392 osobe, među kojima je kod 1.027 potvrđeno prisustvo virusa.

Aktivno je 50 slučajeva, dok je 939 osoba izlečeno.

U srpskim sredinama na KiM preminulo je 37 osoba obolelih od kovida 19.

Janković: Klinički centar "Niš" spreman za treći talas

Pomoćnik direktora Kliničkog centra "Niš" Radmilo Janković izjavio je danas da je u toj ustanovi trenutno hospitalizovano 30 pacijenata, a da se šest pacijenata nalazi u jedinici intenzivne nege, od kojih je troje na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

"Situacija je stabilna ukoliko bismo je uporedili s nekim trenucima koje smo imali ranijih meseci. Međutim, očigledno je da situacija počinje da se komplikuje. Juče smo imali dvocifren broj pregleda. Povećava nam se i prijem pacijenata iz Niša", navodi dr Janković.

Dodaje da od juče u punom kapacitetu radi Infektivna klinika i stacionar intenzivne nege.

"Dva pacijenta smo već primili u stacionar na Infektivnoj klinici", naveo je Janković i dodao da treći talas očekuju potpuno spremni.

"Imamo 160 odvojenih kiseoničnih mesta koja su potpuno spremna za prijem kovid pacijenata bez ikakvog remećenja rada Kliničkog centra. Ti kapaciteti će prvenstveno biti na Infektivnoj klinici, koja sada ima kapacitet od 52 mesta u stacionaru i intenzivnoj nezi i još otprilike 120 mesta u novoj zgradi Kliničkog centra", objasnio je dr Janković.

Dodaje da će se čuti sa direktorima bolnica u Vranju, Leskovcu, Pirotu i Zajačaru, koje su bile kovid bolnice, da vidi kakva je situacija tamo.

"Bilo bi dobro da se sistem, koji je dobro funkcionisao u julu i avgustu, nastavi, da oni primaju lakše pacijente kako bi Kliničkom centru 'Niš' dali mogućnost da se usredsredi na lečenje najtežih pacijenata", zaključio je dr Janković.

Radojičić: Moguće strože mere u narednom periodu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je mogućnost uvođenja strožih mera u suzbijanju epidemije koronavirusa u narednom periodu, te da će one u gradu zavisiti od odluka Republičkog kriznog štaba.

"Danas zaseda Republički štab, a mi u Beogradu ćemo poštovati sve donete odluke i u skladu s njima ćemo se ponašati. Eventualno pogoršanje epidemijske situacije iziskuje veću pažnju i odgovornije postupanje", kazao je Radojičić u uključenju za TV Prva iz Ženeve, gde je boravio na Forumu gradonačelnika.

U 11 sati sednica Kriznog štaba

Za 11 sati zakazana je sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Razgovaraće se o situaciji u Beogradu i povećanju broja obolelih, o sportskim manifestacijama, o predstojećem trećem talasu epidemije koronavirusa, kao i o tome da li će biti popuštanja ili pooštravanja mera.

Na respiratoru 19 pacijenta

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je hospitalizovano 286 osoba, a na respiratoru je 19 pacijenata.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica kovida 19 preminuo jedan pacijent, a zaraženo je još 120 osoba. U Beogradu je 57 novozaraženih.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, koronavirus je potvrđen kod 36 korisnika i 11 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad i zapošljavanje. 

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da će na sastanku Kriznog štaba glavna tema biti epidemijska situacija, prvenstveno na teritoriji Beograda.

Nacionalni savetnik za zdravlje Dragoslav Popović rekao je za RTS da nam maska pomaže da se odbranimo od virusa, ali i da zaštitimo druge ako smo potencijalni nosioci virusa.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek apelovao je na sve institucije u Novom Pazaru da budu u pripravnosti jer korona "neprimetno" dolazi u taj grad, kao i da se pacijenti sa simptomima koji ukazuju na koronavirus pravovremeno jave u kovid ambulante.

Vlada Severne Makedonije odlučila je da od 12. oktobra dozvoli ulazak bez negativnog pi-si-ar testa za građane Republike Srbije.