Opada broj zaraženih, stručnjaci ipak upozoravaju da smo daleko od trijumfa nad koronavirusom

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 33.414 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 748 osoba. Zbog povoljne epidemijske situacije, Krizni štab je usvojio nove mere: rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima produžen je do 23 sata.

U bolnici u Čačku sedam pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je sedam pacijenata.

U protekla 24 časa jedan pacijent je otpušten.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je sedam pacijenta, od kojih je pet prvih pregleda.

U Vranju hospitalizovano 16 pacijenata

U kovid bolnici u Vranju ukupno je 16 pacijenata, od kojih je pet pozitivno na koronavirus.

Na kućno lečenje je otpušten jedan pacijent, a primljena su dva bolesnika, saopštava gradski štab.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 85 pregleda. Od tog broja 27 je prvih, a 58 kontrolnih pregleda.

Uzorkovana je krv kod 34 pacijenta i sačinjeno 40 RTG pluća. Takođe, urađena su 33 brza testa i 15 pi-si-ar testova. Dijagnostifikovane su četiri bronhopneumonije.

U užičkoj bolnici troje na intenzivnoj nezi

U užičkoj bolnici hospitalizovano je petoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid 19, od kojih je troje na intenzivnoj nezi, saopštila je pi-ar Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno je 18 pacijenata, navela je Vasiljević.

Na respiratorima 20 pacijenta

Prema poslednjim podacima, hospitalozovano je 279 ljudi, a na respiratorima je 20 pacijenata.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 30 ljudi, a preminula je još jedna osoba. Testirano je 5.268 ljudi.

Epidemijska situacija je stabilna i pada broj novozaraženih, a stručnjaci ističu da je to odraz odgovornosti građana i apeluju da se nastavi sa poštovanjem svih mera, jer se jedino tako situacija može držati pod kontrolom.

Krizni štab doneo je nove mere – rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima produžen je do 23 sata, uz poštovanje svih propisanih mera. Ukupan broj ljudi u zatvorenom prostoru limitiran je kvadraturom prostorije, a udaljenost između gostiju mora biti najmanje 1,5 metara.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, doktor Mirsad Đerlek, rekao je za RTS da su dobri epidemijski podaci direktno proporcionalni poštovanju mera i apeluje na građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i ostalima, jer se jedino tako možemo nadati nekoj mirnijoj jeseni.

"Probudite se, molim vas, budite odgovorni, jer moramo učestvovati svi zajedno u ovoj borbi. Daleko smo od nekog trijumfa ili pobede nad koronom", istakao je Đerlek.