Podaci ohrabruju, ali mogu brzo da se promene

Srbija u ovom trenutku ima 14 zaraženih na 100.000 stanovnika i trenutno je zemlja sa najmanjim rizikom za obolevanje u regionu i Evropi, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba.

U čačanskoj bolnici osam pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je osam pacijenata. U protekla 24 časa bilo je tri prijema pacijenata.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 13 pacijenta, od kojih je devet prvih pregleda.

Prema poslednjem preseku u Srbiji su testirane 7.422 osobe, od kojih 75 bilo pozitivno. Jedna osoba je preminula, a na respiratorima su još 22 pacijenta. 

Srbija u ovom trenutku ima 14 zaraženih na 100.000 stanovnika i trenutno je zemlja sa najmanjim rizikom za obolevanje u regionu i Evropi, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba.

"Kada su u pitanju pregledi u kovid ambulantama, taj broj je stabilan, ne raste, ali se ni ne smanjuje. Takođe na nedeljnom nivou je manji broj hospitalizacija nego što je bio na prethodnom periodu, i to su podaci koji ohrabruju, međutim, kakva je situacija svuda oko nas, to može da se promeni", kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević. 

Sedam dana od uvođenja nadzora nad povratnicima u zemlju, test samoprocene elektronski je popunilo 32.000 građana, a kod 45 je rezultat testa ukazao da postoji sumnja na infekciju i oni su dalje upućeni u kovid ambulante.

Virus je potvrđen kod 39 učenika osnovnih škola i 16 srednjoškolaca.

Ipak, na bolničkom lečenju u ovom trenutku u Kliničko-bolničkom centru Dr Dragiša Mišović nalazi se sedmoro dece. U bolnicama širom Srbije je 276 obolelih. Prema poslednjim podacima, najviše novih slučajeva obolevanja beleži Beograd.