Čitaj mi!

Manje novoobolelih, ali to ne znači da smemo da se opuštamo

Dobri brojevi sa koronavirusom u Srbiji. Beleži se manje novoobolelih i manje pacijenata na respiratoru. Ipak, to ne znači da smemo da se opuštamo, jer je virus i dalje među nama.

U čačanskoj bolnici hospitalizovano pet pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je pet pacijenata.

U protekla 24 časa primljena su dva pacijenta, a otpuštena tri pacijenta.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledana su 33 pacijenata, od kojih je 28 prvih pregleda.

Ukinuta vanredna situacija u Prijepolju

Zbog smirivanja epidemiološke situacije ukinuta je vanredna situacija u Prijepolju.

Vanredna situacija u Prijepolju uvedena je 7. jula. 

U kovid bolnici u Vranju 17 pacijenata

U kovid bolnici Zdravstvenog centra u Vranju smešteno je 17 pacijenata, od kojih pet pozitivnih na koronavirus. Primljen je jedan novi pacijent, a ukupan broj slobodnih mesta je 163, saopštava gradski Krizni štab.

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti u Vranju obavljena su 103 pregleda, a od tog broja 39 prvih.

U kovid bolnici u Surdulici leči se 11 pacijenata, a desetoro je pozitivno na koronavirus.

Studenti se useljavaju u domove, ali ne testiraju se svi na kovid

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, doktorka Marija Obradović kaže da nije neophodno da se svi studenti koji se useljavaju u domove testiraju na kovid.

"Na osnovu anamnestičkih podataka i detaljne epidemiološke ankete, donosi se odluka da li je potrebno da se neki student serološki testira", objašnjava doktorka Obradović.

Smirivanje situacije u Pčinjskom okrugu, poštovanje mera urodilo plodom

Juče nije bilo novih slučajeva koronavirusa u Pčinjskom okrugu. Epidemiolog Slađan Stanković je rekao za RTS da su i prethodnih dana beleženi pojedinačni slučajevi i da je sada primetno smirivanje situaicije i u Preševu.

"Sada je došlo do smirivanja situaicije, ali je ona idalje nesigurna", naveo je Stanković za RTS i dodao da je poštovanje mera urodilo plodom.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je testirano 5. 278 osoba, od koji je 30 bilo pozitivno na koronavirus. Dve osobe su preminule, a na respiratorima su 23 pacijenta.

Iako se beleži manje novoobolelih i manje pacijenata na respiratorima, to ne znači da smemo da se opuštamo, jer je virus i dalje među nama.

"Mi imamo jednu stabilnu situaciju, kada govorimo o aktivnosti virusa, koja je sada niska, ali je virus i dalje prisutan i uporno nas upozorava na to da koristi svaku situaciju da se ponovo proširi. Zbog toga je situacija i dalje nesigurna", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Zbog rasta broja novoobolelih u okruženju, raste i briga naših epidemiologa.

Pod nadzorom se trenutno nalazi oko 15.000 ljudi, koji su se vratili sa letovanja iz zemalja koje su označene kao kovid rizične. Potvrđen je jedan slučaj iz Novog Pazara.

Da ne bi došlo do prenošenja virusa, važno je da se novooboleli što pre otkriju, izoluju i leče. To su najvažnije mere u borbi sa koronavirusom, poručuju epidemiolozi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">