Ivanuša za RTS: U svetu se razvija više od 200 vakcina protiv kovida 19

U Srbiji se smiruje epidemijska situacija, ocenio je dr Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji. Naveo je da je u borbi protiv koronavirusa u Srbiji mnogo toga urađeno dobro. Ivanuša je istakao da je u toku ispitivanje više od 25 vakcina širom sveta.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji je rekao za RTS da je, kada je reč o situaciji sa koronavirusom u Evropi, najbolje pogledati koliko ima novoobolelih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. 

"Situacija je trenutno najozbiljnija u Izraelu, Moldaviji i Španiji, a ako pogledamo malo šire, onda u tu grupu ulaze i zemlje iz komšiluka – Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rumunija i Severna Makedonija, a među njima je i Francuska", rekao je dr Marijan Ivanuša, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Istakao je da se epidemijska situacija u Srbiji smiruje.

"U Srbiji je sada relativno mirno razdoblje, smiruje se situacija, ali i dalje je ozbiljno, naravno", naglasio je Ivanuša. 

Podsetio je na preventivne mere – fizička distanca, korišćenje maski, higijena ruku i respiratorna higijena, a istakao je da je potrebno i da se oboleli pronađu, izoluju i leče, kao i da se kontakti stave u karantin. 

"To su lične mere i zdravstvene mere, a onda su i opšte mere sprečavanja masovnih okupljanja. Videli smo u Hrvatskoj. Žarišta su bila u Dalmaciji, gde su mladi ljudi izlazili na zabave", istakao je direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

"Mere su bile pooštrene, brzo se reagovalo" 

Govoreći o borbi protiv koronavirusa u Srbiji, Marijan Ivanuša je ocenio da je mnogo toga jako dobro urađeno. 

"Recimo, zdravstveni sistem je jako brzo prebačen iz normalnog rada na kovid rad i svi oboleli od kovida imali su pristup lečenju. Prebačeni su u bolnice gde je bilo mesta. Videli smo u vreme tog drugog pika, mere su bile pooštrene, brzo se reagovalo i time je epidemija stavljena pod kontrolu", kazao je Ivanuša.

Naveo je da se u svetu razvija više od 200 vakcina, a da se preko 25 vakcina nalazi na kliničkim ispitivanjima na ljudima, dok je više od pet cepiva u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja.

"Razvijaju se u različitim zemljama. Mi treba da znamo da recimo Kina, Indija, Rusija imaju izuzetno dobru tradiciju proizvodnje i razvoja vrhunskih vakcina. Mi se nadamo da će više vakcina biti na raspolaganju što pre", istakao je Ivanuša.

"SZO nije proveravala rusku vakcinu" 

Dodao je da SZO nije proveravala rusku vakcinu, pošto to nije mandat te organizacije i naglasio da vakcine odobravaju nacionalne regulatorne agencije. 

Marijan Ivanuša je rekao da je Svetska zdravstvena organizacija inicirala globalnu inicijativu "Kovaks".

"Putem te inicijative želimo obezbediti dve milijarde doza vakcine koje bi se podelile ravnopravno u različite zemlje, da ne kupe najbogatije zemlje sve vakcine, a da ih za ostale ne bude", kazao je Ivanuša.

Istakao je da je 150 zemalja već izrazilo interesovanje da učestvuje u inicijativi, a među njima je i Srbija, ali i Japan i EU. Dodao je da će, za sve vakcine koje budu uključene u taj program, SZO proveriti da li su prihvatljive.

"Znatno je lakše da deca uče u školi nego putem televizije" 

Kada je reč o povratku dece u škole, Ivanuša je rekao da je znatno lakše da deca uče u školi, nego putem televizije i interneta. 

"Čovek je društveno biće. Nama je za normalan razvoj i funkcionisanje potreban socijalni kontakt, naročito deci. To mogu da dobiju u školi, naravno uz mere predostrožnosti. Fizička distanca da, ali ne socijalna distanca. Uz fizičku distancu, higijenu ruku, respiratornu higijenu, drago mi je što su deca ponovo u školama", naveo je Ivanuša.

Srbija će predsedavati predstojećoj konferenciji o imunizaciji, a Ivanuša je naveo da je ideja o takvom sastanku započela pre nego što se kovid pojavio.

"Naš direktor za Evropu, dr Hans Kluge, govorio je sa ministrom Lončarom i predložio da se prvi sastanak te jako bitne grupe na visokom nivou, koja će raspravljati o imunizaciji u Evropi do 2030. godine, bude u Srbiji", istakao je Ivanuša.

Kako je rekao, Srbija ima veliko iskustvo u imunizaciji, a u poslednje vreme je odlično reagovala na epidemiju malih boginja.