Čitaj mi!

Testirano skoro 950.000 ljudi, granice EU i dalje zatvorene za državljane Srbije

U Srbiji je od početka epidemije na koronavirus ukupno testirano 947.298 osoba, a ukupan broj registrovanih slučajeva je 31.581,‬ pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Od posledica kovida 19 preminulo je 716 osoba.

U Rasinskom okrugu sedam novoinficiranih koronavirusom

Za poslednja 24 časa u Rasinskom okrugu registrovano je sedam novih slučajeva inficiranih koronavirusom - četiri u Kruševcu, dva u Trsteniku i jedan u Ćićevcu, čime je broj ukupno obolelih od početka epidemije dostigao 1.455.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu hospitalizovano je osam pacijenata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu do sada je u Rasinskom okrugu izlečena 1.301 osoba, a preminulo ih je 52.

U tri kovid bolnice u Vranju 24 pacijenta

Prema informacijama iz gradskog štaba za vanredne situacije u tri kovid bolnice u Vranju, ukupan broj hospitalizovanih pacijenata je 24, od čega kovid pozitivnih osam. Među njima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 156. Na kućno lečenje otpuštena su dva pacijenta.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljena su 83 pregleda. Od tog broja, 28 je prvih, a 55 kontrolnih pregleda. Uzorkovna je krv kod 49 pacijenata i sačinjena 42 rentgena pluća. Takođe, urađena su 42 brza testa i 17 pi-si-ar testova.

I dalje gužve za testiranje, najviše zbog putovanja

Zainteresovanost za testiranje na kovid 19 na lični zahtev, uprkos početku školske godine, nije značajno smanjena, a u laboratorijama u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju i Gradskom zavodu za javno zdravlje svakodnevno se obrađuje oko 450 uzoraka, najviše onih građana koji su se uputili na putovanja.

Ispred Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju jutros je bio dugačak red, a prema rečima doktorke Katarine Šerović, takva slika je poslednjih nedelja uobičajena.

"Svako jutro se u sedam sati dele brojevi, imamo kapacitete da obradimo 300 uzoraka u jednom danu. Ljudi obično dođu ovde i čekaju u redu, sprovode se na uzorkovanje, gde se uzima bris grla i rezultati stižu na mejl", navela je doktorka Šerović.

Kako navodi, rezultati testiranja stižu u roku od 24 sata, a uzorkovanje se vrši isključivo na lični zahtev.

U Pčinjskom okrugu od 23 uzorka jedan pozitivan

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, juče je u Pčinjskom okrugu, od 123 testirane osobe, virus je potvrđen kod 10, od kojih je petoro iz Vranja, troje iz Preševa i po jedan iz Trgovišta i Bujanovca.

Današnji podaci pokazuju da je od 23 poslata uzorka jedan pozitivan.

Epidemiolozi ocenjuju da je i dalje epidemijska situacija nesigurna, ali pod kontrolom. Većina obolelih ima slabije simptome.

Kon: Epidemiološka situacija još nesigurna, virus prisutan

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još nesigurna, jer je virus prisutan i velika je osetljivost populacije.

"Situacija je povoljnija nego što je bila, ali je malo verovatno da ćemo se spustiti na nulu. Beograd je u jednom danu imao sedam potvrđenih slučajeva, što je najmanje od 1. juna, kada je imao četiri novozaražena", rekao je Kon za TV Pink.

Govoreći o organizovanju koncerata, rekao je da je jedna situacija kada se sedi, sluša muzika i nosi maska, a da su pritom slušaoci na udaljenosti jedni od drugih.

"Kod pevanja udaljenost treba da bude veća. Kod jakog pevanja uz glasnu muziku, virus se u vazduhu održava. Tu jedna osoba može da zarazi 15 osoba", rekao je Kon.

Govoreći o početku školske godine i o tome što se virus pojavio kod jednog učenika u školi, on je rekao da će virus sigurno ući u škole, da tu nema zablude, jer virus niko nije zaustavio.

Navodi da ga najviše brinu srednjoškolci koji ne nose maske.

"Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem. Treba shvatiti mladost, i mora se raditi s tom decom", naveo je Kon.

Gak o slučaju koronavirusa u školi: Sve je pod kontrolom

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je, povodom prvog slučaja koronavirusa u školama, rekao je za RTS da to što je virus u jednoj beogradskoj školi registrovan već prvog septembra samo pokazatelj koliko svi moraju da budu uključeni u ceo proces i omoguće da deca imaju nastavu u svojim školama.

Naglasio je da se reagovalo u skladu sa uputstvima.

"Ne očekujemo da u ovom slučaju bude većih problema. Sve je pod kontrolom. Škola je dezinfikovana, prijavljeno je Gradskom zavodu za javno zdravlje, Ministarstvo je obavešteno, kao i lokalna samouprava", naveo je Gak.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je preminula još jedna osoba. Potvrđeno je 99 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ambasadori zemalja članica EU odlučili su da ne menjaju postojeću listu od 11 zemalja kojima je dozvoljen ulazak u EU, potvrđeno je Tanjugu u Briselu. Srbija se 1. jula našla na listi trećih zemlja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemijske situacije skinuta već srednom jula.

U Požegi je ukinuta vanredna situacija, a u Kragujevcu je već neko vreme broj novozaraženih ispod deset. 

U Kraljevu u sredu nije bilo novozaraženih.  

Posle duže pauze pozorišta počinju da rade, a u ponedeljak je održan sastanak predstavnika svih beogradskih pozorišta na kojem je napravljen konačni repertoar za septembar.