Janković: Nema opuštanja, samo rigorozne mere održavaju brojeve niskim

Polazak dece u školu prelomni je trenutak za epidemiološku situaciju. Dosadašnji dobri pokazatelji mogu brzo da se promene ako se ne poštuju mere i preporuke. Imunolog dr Srđa Janković kaže za RTS da ne sme biti opuštanja i da samo rigorozno sprovođenje svih mera koje su na snazi može da održi brojeve prihvatljivo niskim.

Gostujući u Jutarnjem programu, imunolog Srđa Janković kaže da je važan momenat da je u ponedeljak bio samo 41 novozaraženi, od toga sedam u Beogradu, ali smo i u maju i bez polaska u školu imali povoljnu situaciju koja je neočekivano prešla u novi porast broja obolelih.

Doktor Janković poručuje da nema opuštanja. Dodaje da to što brojevi sada padaju jeste dobro, ali samo rigorozno sprovođenje svih mera koje su na snazi može da održi brojeve prihvatljivo niskim. 

U ponedeljak je održana vanredna sednica Kriznog štaba, posle koje su upućena pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima ih podseća da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji.

To se pogotovo odnosi na organizatore različitih događaja širom zemlje. Otvoren je Kontakt centar putem kojeg građani mogu prijaviti nepoštovanje mera.

"Sankcije i kazne uvek su nešto što je nepopularno i ja bih veleo da nikad ne budu potrebne ali svedoci smo da se ne poštuju svuda mere. Velika većina građana savesno poštuje mere. Međutim, nikada to nije univerzalno, postoje primeri kršenja", poručuje Janković. 

Prema njegovim rečima, društvo mora na neki način da se brani od toga.

Suština u školama distanca i maske

Roditelji su dobili čitav spisak mera i vrlo detaljno uputstvo oko polaska u školu. 

"Suština su distanca i maske. Sada su deca razmaknuta u učionicama, razredi su podeljeni da bude manje dece u učionici i da sede po jedan u klupi. Maska mora da se nosi izuzev tokom časa kada je dete na svom mestu i kada ne dolazi do približavanja drugoj deci i kada dete ne odgovara, odnosno ne govori glasno, peva i slično", objašnjava doktor Srđa Janković.

Na velikom odmorima treba sprečiti da deca dolaze masovno u bliske kontakte.

"Ne postoje zakonski uslovi da deca koja dolaze iz inostranstva krenu u školu za desetak dana, ali roditelji koji tako učine dobro će učiniti. Svima je ostavljena mogućnost da deca pohađaju onlajn-nastavu ako se roditelj ne oseća bezbedno da pusti dete u školu", poručuje Janković. 

Naglašava da ako se učini sve da se rizik svede na minimum da je dobro da deca pohađaju školu zato što ova pandemija neće kratko trajati. Neprihvatljivo je da se pravi bilo kakav kompromis o bezbednosti dece i zato su ove mere na snazi.

Ako se virus pojavi u školi, treba sprovesti sve ono što bismo i inače radili u kolektivu, od mera dezinfekcije, otkrivanja kontakata, izolacije i samoizolacije.

Slavlja su ljudska potreba ali se mora ustupiti mesto zaštiti zdravlja

"Slavlja su ljudska potreba, ali potreba koja mora ustupiti mesto potrebi zaštite zdravlja. Ako dozvolimo okupljanja više od 30 osoba, ukoliko dozvolimo da jedan deo populacije shvati kao da epidemije nema, a s druge strane uradimo sve kako treba, opet može doći do porasta zaraženih", kaže Janković.

Poručuje da je organizacija proslava veliki izazov jer će pandemija jedno vreme biti sa nama.

Sve što organizujemo mora da bude sa punom svešću kako da zaštitimo sebe i druge.

Trenutno je moguće organizovati malo venčanje uz prisustvo do 30 osoba u zatvorenom prostoru uz obavezno držanje distance.

"Teško je reći bakama i dekama i unucima da ne dolaze u kontakt. Ako se u nekoj školi pojavi kovid, jasno je da će deca iz te škole u perodu inkubacije biti u samoizolaciji. Moramo da balansiramo, da omogućimo život, ali da to činimo sa minimalnim rizikom", poručuje imunolog Srđa Janković.