Rizik od zaraze je i dalje tu – situacija bolja ali opuštanje može skupo da košta

Trenutna epidemiološka situacija više se ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da rizika nema, upozoravaju epidemiolozi.

Nastava na fakultetima najverovatnije po kombinovanom modelu

Nastava na fakultetima u novoj školskoj godini najverovatnije će ići po kombinovanom modelu, kazala je danas rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović i navela da su preliminarni rezultati uspeha ispitnih rokova u maju, junu i julu dobri i da je na većini fakulteta prolaznost na ispitima ista kao lane.

Ivanka Popović je rekla Tanjugu da će u narednoj školskoj godini, koja počinje 1. oktobra, naglasak biti na praktičnoj nastavi, jer se teorijska nastava lako može organizovati i na daljinu.

"Nova školska godina će najveriovatnije ići po kombinovanom modelu, gde ćemo najveći naglasak dati na praktične aspekte nastave zato što teorijska nastava može relativno lako da se organizuje na daljinu, dok praktična nastava zahteva prisustvo studenata na fakultetima", navela je rektorka Popović.

Još šestoro obolelih u Zlatiborskom okrugu

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još šestoro obolelih od kovida 19, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Petoro novoobolelih zabeležio je Priboj, a jednog Nova Varoš.

Od početka epidemije do danas, u Zlatiborskom okrugu potvrđen je ukupno 2.491 slučaj infekcije kovidom 19, a preminula su 64 pacijenta.

Užice ima najveći broj obolelih u okrugu, ukupno 826, podaci su Zavoda.

U Čačku hospitalizovana 24 pacijenta

Radni tim za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka, uputio je saopštenje za javnost u kome navodi da je na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano 24 pacijenata.

U protekla 24 časa primljena su 2 pacijenta. U respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, nalaze se 2 pacijenta, od kojih je 1 priključen na respirator.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 25 pacijenta.

U Rasinskom okrugu tri novoobolela

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kruševac, tokom protekla 24 časa u Rasinskom okrugu zabeležena su tri nova slučaja infekcije koronavirusom, dva u Kruševcu i jedan u Varvarinu.

Od početka epidemije kovid 19 potvrđen je kod 1.434 osobe, najviše u Kruševcu 868.

U odnosu na prethodni dan, broj hospitalizovanih je manji za troje, pa se na Infektivnom odeljenju opšte bolnice trenutno na lečenju nalazi 14 pacijenata.

U kovid ambulanti juče je obavljeno 60 pregleda, znatno manje nego prethodne nedlje, i to više kontrolnih nego prvih.

 

Vranje: Hospitalizovano 30, kod osam osoba potvrđen virus

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije, u kovid bolnicama u Vranju hospitalizovano je 30 pacijenata. Kod osam osoba je potvrđen koronavirus.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutno je broj slobodnih mesta 150.

Na kućno lečenje otpuštena su tri pacijenta, a tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 97 pregleda, od čega prvih pregleda 28, a kontrolnih 69.

Uzorkovana je krv kod 57 pacijenata i urađen 41 rendgenski snimak pluća.

Urađeno je 10 brzih testova i 22 pi-si-ar testa.

U Negotinu poslednji novi slučaj zaraze potvrđen 22. avgusta

U opštini Negotin poslednji novi slučaj infekcije kovidom 19 zabeležen je 22. avgusta, rečeno je Tanjugu u opštini.

U avgustu je potvrđen 17. slučaj zaraze virusom korona, dok je u julu registrovano 19 slučajeva, a ukupan broj zaraženih u Negotinu dostigao je 111, navode u opštini Negotin.

Od posledica infekcije kovidom 19 preminulo je 10 pacijenata, kažu u opštini i dodaju da se prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" oporavilo 79 pacijenata iz Negotina.

U srpskim sredinama na KiM smanjen broj obolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji korona virusom je infcirano još dvoje ljudi, pokazali su rezultati obrade 57 uzoraka uzetih poslednjih nekoliko dana.

Iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici je saopšteno da su novoinficirani iz Kosovske Mitrovice I Leposavića, te da je u međuvremenu 25 osoba izlečeno.

U kućnoj izolaciji trenutno su 83 pacijenta dok se 38 leči u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, jedan u KBC "Dragiša Mišović", jedan u KC u Kragujevcu i troje u KC u Nišu.

Od početka epidemije testirano je 4.648 osoba, od čega je kod 961 potvrđeno prisustvo korona virusa. Izlečeno 798 osoba.

U srpskim sredinama na KiM preminulo je 36 osoba obolelih od kovida 19.

Lončar razgovarao sa generalnim direktorom SZO za Evropu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je putem video-linka sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji i u Evropi, kao i zajedničkim aktivnostima u narednom periodu.

Naša zemlja dobila je zvaničan poziv da predsedava velikom konferencijom evropskih država o imunizaciji. 

Ministar zdravlja zahvalio je dr Klugeu na dosadašnjoj saradnji i podršci našoj zemlji i istakao da korona virus može biti pobeđen samo zajedničkim aktivnostima i saradnjom svih država Evrope, jer virus ne poznaje granice i pogađa sve građane starog kontinenta.  

Dr Kluge je na početku sastanka najpre još jednom istakao zahvalnost predsedniku Vučiću i ministru Lončaru na podršci i sprovođenju prioriteta dogovorenih na sastanku februara ove godine.

Direktor SZO je istakao je da je aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji najbolja potvrda efikasnosti primene epidemioloških mera, te da je reakcija Srbije na drugi pik prvog talasa bila pravovremena i adekvatna i da preventivne mere koje su uvedene daju dobre rezultate. 

Dr Kluge je uputio zvaničan poziv ministru zdravlja Srbije da bude predsedavajući na Konferenciji posvećenoj imunizaciji kojoj će prisustvovati predstavnici 53 zemlje članice SZO Evropa.

U Novom Pazaru hospitalizovano pet pacijenata

U Novom Pazaru je ukupno hospitalizovano pet pacijenata. Nije bilo novih prijema.

Otpušten je jedan pacijent, a na respiratorina nema pacijenata.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 94 (57 prvih i 37 kontrolnih pregleda).  

Do pet prvih pregleda u Domu zdravlja u Ivanjici

U Domu zdravlja u Ivanjici svakodnevno se obavlja do pet prvih pregleda, čime je broj pregleda sada znatno smanjen, ocenila je direktorka te zdravstvene ustanove Jelena Stojković.

Stojkovićeva je Tanjugu rekla da je od početka marta do danas urađeno 4.300 pregleda, od čega 1.700 prvih pregleda, te da je bilo ukupno oko 6.000 intervencija u kovid ambulanti.

Dodala je i da se testiralo 1.480 ljudi, da je 88 pozitivnih iz Ivanjice i da su preminula 23 pacijenta od posledica infekcije kovidom 19.

Pojačana sanitarna kontrola na prelazima

Na svim graničnim prelazima pojačana je sanitarna kontrola zbog povratka turista sa letovanja iz zemalja sa povećanim brojem obolelih.

Vlada je uvela mere za putnike iz zemalja sa nepovoljnom epidemijskom situaicjom, a to su Severna Makedonija, Bugarska , Rumunija i Hrvatska.

Građani ovih zemalja koji ulaze u Srbiju moraju imati negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja.

Ostalim putnicima granična policija uručuje upozoenja gde su naznačene karakteristike i simptomi kovida 19. sa istaknutim brojevima telefona instituta za javno zdravlje.

Institut "Banjica" više nije kovid bolnica, operacije od ponedeljka

Prve pacijente Institut "Banjica" prima danas. Profesor Zoran Baščarević, direktor ustanove, je rekao da Institut izlazi iz kovida i prelazi na lečenje ortopedskih pacijenata.

Prema njegovim rečima, nastavlja se lečenje onih čije je lečenje prekinuto , pre svega to su pacijenti sa malignitetom, sa infekcijama i sa svežim traumama.

U kovid sistem su ušli 7. jula i sada su pripremili operacioni blok, intenzivne terapije i ambulantne prostore.

"Prvo operišemo pre svega onkološke pacijente. Od ponedeljaka ćemo imati 20 pacijenata za prijem u bolnicu, polovinu ćemo operisati i u hitnim slučajevima operišemo i nešto lakše pacijente, oko 30 ili 40 operacija će biti", rekao je Baščarević.

Profesor je rekao da je u aprilu bilo 400, a sada 640 pacijenata koji su bili mnogo bolesniji. Izneo je podatak da se oko 5 tona kiseonika dnevno trošilo a ranije je to bilo dovoljno za period od tri godine. 

Jedinica intenzivnog lečenja je bila puna, ukazao je Baščarević i dodao da su za 36 sati 7. i 8. jula primili 300 pacijenata u osam ambulanti.

Kaže da je drugi put, što se tiče pika epidemije, bilo teže. Planiraju da šire kiseonična mesta.

Pozvao je građane da se pridržavaju mera da ne dovedu do toga da zdravstveni sistem ponovio zatvori ortopedski institut.

Razgovor Ivane Bižović sa Zoranom Baščarevićem

Pojedine lokalne samouprave su ukinule vanredu situaciju, ali na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirusom zaraženo 106 osoba, a preminule su još četiri. Novi podaci očekuju se danas u 15 časova.

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 30.820 potvrđenih slučajeva kovida 19.

Testirano je ukupno 885.575 osoba, a broj preminulih od početka epidemije je 705

Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice nastavaju lečenje u privremenoj bolnici "Arena", kao i u KBC "Bežanijska kosa" i "Dr Dragiša Mišović".

Ortopedska bolnica "Banjica" od danas počinje da prima pacijente sa malignitetima.

Kovid ambulante se ne zatvaraju da se pacijenti koji su sumnjivi ne bi mešali sa ostalim pacijentima.