Preminule još 3 osobe, koronavirusom zaraženo još 57

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su preminule od kovida još tri osobe. Novozaraženih je 57. Testiran 7.261 uzorak. Na respiratoru 44 pacijenta.

Đerlek: Situcija se smiruje, ali i dalje potreban oprez

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da statistički podaci ohrabruju i pokazuju da se situacija polako ali sigurno smiruje.

Međutim, napominje da je virus prisutan već nekoliko meseci i da se s njim vodi ozbiljna borba. Kaže i da struka predviđa treći pik i da niko ne zna koliko će borba trajati.

Zbog toga poziva na oprez i da se spremamo kao da će taj treći pik biti krajem septembra ili početkom oktobra.

Dodao je da i dalje najviše zaraženih ima u Beogradu i Novom Sadu, i još jednom je apelovao na građane da se pridržavaju mera.

Kako kaže, zabrinjavaju podaci iz regiona, zbog letovanja naših građana, jer je u tim zemljama situacija lošija nego u Srbiji.

Takođe, počinje škola, studenti se vraćaju u domove a deca u vrtiće i zbog svega toga bi svi pojedinačno trebalo da učestvuju u borbi i da se pridržavaju mera. 

Izjava Mirsada Đerleka

U Čačku hospitalizovano 19 pacijenata

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak smanjen je priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije.

Tokom dana pregledana su 23 pacijenta.

Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 19 pacijenata.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, trenutno se nalaze dva pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru.

U užičkoj bolnici 38 pozitivnih na kovid 19

U Zlatiborskom okrugu je pet novoobolelih od kovida 19 i to dva u Priboju i po jedan u Kosjeriću, Požegi i Prijepolju.

U okrugu su od početka epidemije obolele 2.484 a od posledica kovida preminule 64 osobe.

U užičkoj bolnici smešteno je 38 pozitivnih na kovid 19, od toga četiri na intenzivnoj nezi i jedna osoba na respiratoru, dok je u novoj kovid bolnici 15 osoba.

Nema novoobolelih u Mačvanskom okrugu

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u Mačvanskom okrugu nema novoobolelih. U kovid ambulanti, za vikend je pregledano 65 pacijenata, 23 sa simptomima.

U toj ustanovi urađeno je 30 pi-si-ar testova, za koje rezultati još nisu stigli. U šabačkoj kovid bolnici se smanjuje broj pacijenata pozitivnih na koronavirus. Na lečenju je 45 osoba, jedna je primljena u poslednja dvadeset četiri časa, a devet otpušteno.

Protiv četiri ugostitelja koja nisu poštovala radno vreme podnete su prekršajne prijave.

Još 13 preminulih na KiM

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema privremenih prištinskih institucija, u poslednja 24 časa preminulo je 13 osoba obolelih od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 480 osoba, koje su, prema navodima lekara, imale i druge prateće bolesti.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 99 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 406 uzoraka.

Ukupno je 12.547 osoba inficirano na KiM od izbijanja epidemije. Izlečeno je 8.657, a aktivno je 3.410 slučajeva.

Ukupan broj registrovani slučajeva od početka epidemije 30.714

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji od početka epidemije je 30.714, a broj smrtnih slučajeva 701 (procenat smrtnosti 2,28 odsto). Ukupno je testirano 876.929 osoba.

Testiran 7.261 uzorak, 57 pozitivnih

Dnevni broj novih slučajeva koronavirusa u Srbiji pao je značajno ispod 100, nakon što je na osnovu 7.261 testiranog uzorka, pozitivno bilo 57 osoba.

Preminule su još tri osobe. Na respiratorima su trenutno 44 pacijenta.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 30.714 slučajeva koronavirusa, a preminula je 701 osoba.

Do sada je testirano 876.929 uzoraka.

Epidemiološka situacija je i dalje nesigurna, pa je neophodna odgovornost građana.

Posle višemesečne pauze, bioskopi i pozorišta se spremaju da ponovo prime publiku, a moguće je održavanje i koncerata.

Od 10 do 18 časova moguća je poseta domovima za stare uz prethodnu najavu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da iako imamo više uslova da živimo normalnije, maske ćemo nosti bar do proleća sledeće godine i pri tome ćemo morati da držimo i odstojanje.

Polazak u školu može predstavljati na neki način opterećenje, ukazao je Tiodorović. 

Ankete roditelja pokazale su da veliki broj dece želi da nastavu od 1. septembra prati u školi, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. 

Direktor ORL klinike KC u Nišu Dušan Milisavljević ističe za RTS da će tim lekara na teško obolelim pacijentima proveriti da li koronavirus oštećuje i čulo sluha.

Ukazuje da kod pojedinih pacijenata postoji pad sluha na visokim frekvencijama.