Prošli su najžešći udar kovida 19 u Italiji, pa došli u Srbiju da pomognu

U borbi protiv kovida 19, od avgusta svojim iskustvom Srbiji pomaže i italijanski šestočlani medicinski tim. Čine ga dva anesteziologa, lekar hitne pomoći, infektolog, hirurg i medicinska sestra.

Koliko snažan može da bude udar koronavirusa u Evropi, videli smo u Italiji. Danas, italijanski lekari znanje i iskustvo koje su stekli dele sa srpskim kolegama.

"Videli smo više bolnica, neke su potpuno nove, neke stare, neke se rekonstruišu, ali nismo došli da gledamo zidove i opremu, već da pričamo sa kolegama. Razgovarali smo sa lekarima, sestrama, tehničarima", kaže doktor Jakopo Palavičini, šef tima italijanskih lekara.

Kaže da su imali topao doček, kao i da su upoznali izuzetne profesionalce sa ogromnim znanjem.

"Moram da odam priznanje zdravstvenim radnicima u Srbiji koje smo upoznali, jer mislim da odlično rade svoj posao. Vole to što rade, naporno rade. Mogu da pričam o sestrama, rade najbolje što mogu", kaže Alis Polano, medicinska sestra.

Za njih, najveći izazov bio je kako da povećaju bolničke kapacitete i izbore se sa velikim brojem pacijenata svakoga dana.

"Najveći izazov je bila organizacija i kako da budemo spremni da se suočimo s velikim brojem pacijenata, koje moramo da podelimo na one koji imaju rizik da obole od kovida 19 i one koji nisu oboleli", kaže sestra Alis.

Kao i u Srbiji, i u Italiji u borbu sa koronom uključeni su različiti specijalisti. Vođa šestočlanog italijanskog tima je hirurg.

"Kao hirurg ja se uglavnom bavim povredama i tokom karantina moj posao nije bio pogođen, ali glavni izazov je bio u tome što je kovid uslovio odlaganje velikog broja operacija, jer je fokus bio na obolelima od korone", rekao je doktor Palavičini.

Međutim, navodi, ono što je bilo neophodno jeste da sve medicinske službe nastave da rade, ne samo one koje zbrinjavaju kovid pozitivne pacijente.

Obišli su bolnice u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ostaju do nedelje, a sa ministrom zdravlja razgovarali su o daljoj saradnji.