Manje obolelih od kovida 19, ali stručnjaci upozoravaju da nema mesta za opuštanje

U kovid ambulantama više je onih koji dolaze na kontrolu nego osoba koje se prvi put testiraju.

Vučić: Prvi ću primiti vakcinu kad mi kažu da je dobra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prvi primiti vakcinu za koju mu srpski stručnjaci budu rekli da je dobra i da može da pomogne u prevenciji bolesti kovid 19.

Na pitanje da li Srbija razmatra da koristi rusku vakcinu, koja je sada već registrovana, Vučić je kazao da sa radošću sluša vesti o tome da su neki napravili vakcinu, ali napominje da je to pitanje za srpske stručne timove.

Petnaest novoobolelih u Mačvanskom okrugu

U Mačvanskom okrugu ima 15 novoobolelih – 11 u Šapcu, po jedan u Loznici, Bogatiću, Koceljevi i Krupnju.

Epidemiolozi situaciju ocenjuju kao povoljniju ali i dalje nestabilnu. Od početka u okrugu je zaraženo 3.079 osoba, najviše u Šapcu 1.932.

Trenutno je aktivno obolelih 1.058, u kućnoj izolaciji 948 stanovnika mačvanskog okruga. Prosek obolelih je 45 godina. 

U Novom Pazaru 22 pacijenta u bolnici

U Novom Pazaru su trenutno hospitalizovana ukupno 22 pacijenta, a nema pacijenata na respiratorima. Na Infektivnom odeljenju jr devet pacijenata i na grudnom 13.

Učenici mlađih razreda u učionicama od po 15 đaka

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionicama, gde će maksimalno moći da ih bude 15, odlučio je Krizni štab. Imaće najviše četiri časa koji će biti skraćeni do 30 minuta. Nastava će se sprovoditi uz poštovanje svih mera da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija.

Stariji razredi će boraviti u školama uz iste mere prevencije, ali će imati kombinaciju onlajn nastave i nastave u školskoj sredini.  

Osam pacijenata na respiratorima u Užicu

U Užičkoj bolnici smešteno je 130 pacijenata pozitivnih na kovid 19. Na intenzivnoj nezi je 19 pacijenata a na respiratorima osam. U novoj kovid bolnici u nekadašnjoj kasarni su 63 obolela.

Četvoro novoobolelih u Jablaničkom okrugu

Polako opada broj novoobelelih u Jablaničkom okrugu. Od 48 testiranih u prethodna 48 sata, četiri osobe su bile pozitivne. Tri su iz Leskovca i jedna iz Vlasotinca.

U Bujanovcu juče 70 pregleda

Direktorka Doma zdravljau Bujanovcu Lela Jovanović je rekla za RTS da je juče u kovid ambulanti bilo 70 pregleda, od čega 20 prvih i 50 kontrolnih. Od subote do danas registrovano je 13 pozitivnih pi-si-ar testova.

Istakla je da je problem u Trnovcu jer je veći broj zaraženih iz tog mesta. Apelovala je na građane da ozbiljno shvate situaciju.

Pozitivan trend, ali ne sme doći do opuštanja

Trend smanjenja broja obolelih se oseti u KC Vojvodini, rekla je za RTS direktorka te ustanove Edita Stokić. Trenutno je u KC Vojvodine hospitalizovano 216 pacijenata a njih 13 je na mehaničkoj ventilaciji.

Edita Stokić je rekla da su neki kovid centri zatovreni zbog osetnog pada broja hospitalizovanih.

Kako kaže, raduje se što se smanjuje broj pacijenata, ali s druge strane to budi bojazan da će posle tih informacija doći do opuštanja.

"Bez obzira na pozitivan trend, ovo su trenuci kada moramo poštovati sve mere prevencije. Ne sme biti opuštanja, maske se moraju nositi, mora se držati distanca i sprečavati okupljanje većeg broja ljudi", rekla je Edita Stokić.

Stabilnija situacija u Kraljevu

Epidemiološka situacija u Kraljevu je stabilnija nego pre mesec dana. Od 92 uzorka iz Kraljeva, na novi koronavirus pozitivno je 11, pokazuju najnoviji podaci.

Trenutno se u bolnici u Kraljevu nalaze 44 pacijenta, od čega je njih sedam na intenzivnoj nezi. U prethodna 48 sata jedan pacijent je preminuo.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su potvrđena 163 nova slučaja koronavirusa. Preminulo još pet pacijenata.

U privremenoj kovid bolnici u Areni zbrinuto je 28 obolelih od korona virusa, a poslednjih dana veći je broj otpusta nego prijema pacijenata. 

Posle Beograda, i Kruševac dobija kovid bolnicu. Gradnja je počela u okviru vojnog kompleksa "Rasina" i u njoj će se lečiti oboleli iz Rasinskog okruga, ali i iz centralne i južne Srbije.

Krizni štab bi trebalo da donese konačnu odluku o načinu na koji će se od septembra odvijati nastava u školama.