Poštovanje mera – put ka značajnijem padu broja obolelih od kovida 19

Prema juče saopštenim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 255 osoba, a preminulo 6. Broj zaraženih bi mogao značajnije da se smanji ako se nastavi sa poštovanjem mera, poručuju epidemiolozi.

Jedna osoba preminula u Šapcu

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac, u tom gradu registrovano je pet novih slučajeva zaraze od ukupno 68 testiranih.

U kovid ambulanti šabačkog doma zdravlja pregledan je 91 pacijent - 64 kontrolna i 27 prvih pregleda. Testirana je 51 osoba čiji su uzorci poslati na analizu.

Jedna osoba je preminula u kovid bolnici u Šapcu, a četvoro pacijenata je na respiratoru - troje intubiranih i jedno na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, navodi se u izveštaju Opšte bolnice.  

Ukupno su hospitalizovana 154 pacijenta, primljeno je dvoje novih, a osmoro je otpušteno iz bolnice.

U Čačku pregledano 30 pacijenata sa simptomima koronavirusa

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovan je 81 pacijent.

U protekla 24 časa primljena su tri pacijenta. U respiratornom centru nalazi se 10 pacijenata, od kojih su četiri priključena na respiratore.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 30 pacijenata.

Iz kovid odeljenja Opšte bolnice otpušteno je šest pacijenata.

U Novom Pazaru na lečenju 22 pacijenta

Prema poslednjim podacima, u Novom Pazaru na lečenju nalaze se 22 pacijenta. Jedna osoba je transportovana za Kragujevac.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja bio je 88, od toga 35 je bilo prvih, a 53 kontrolna pregleda.

U srpskim sredinama na KiM još 18 inficiranih

U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 časa registrovano je 18 slučajeva infekcije koronavirusom, među pregledanih 86 uzoraka, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Među novoinficiranima po četvoro je iz Kosovske Mitrovice i Gračanice, troje iz Štrpca, po dvoje iz Zvečana i Zubinog Potoka, a po jedan slučaj infekcije registrovan je u Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici i Leposaviću.

Od izbijanja epidemije u srpskim sredinama je inficirano 888 osoba, od kojih su 34 preminule.

Izlečeno je 356 inficiranih osoba.

Trenutno je na bolničkom lečenju 77 obolelih, a u izolaciji 421 pacijent.

Brnabić: Mere daju rezultate, sve dalje od policijskog časa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ohrabruje manji broj pacijenata od koronavirusa koji zahtevaju bolničko lečenje, jer 11 dana uzastopno pada broj takvih pacijenata.

To znači da su građani veoma disciplinovani i da mere daju rezultate, rekla je Brnabićeva za TV Prva i ocenila da je Srbija sada još dalje od uvođenja restriktivnijih mera poput vanrednog stanja ili policijskog časa.

Broj od 255 obolelih dnevno je i dalje visok i moraćemo disciplinu da zadržimo dok vakcina ne bude dostuna građanima Srbije, istakla je ona.

"Mi smo rekli da ćemo biti jedna od prvih 20 država koja će dobiti vakcinu. Pregovaramo sa različitim kompanijama i partnerima i očekujem da je mi dobijemo čim vakcina bude bezbedna i završe se sve faze testiranja", istakla je Brnabićeva.

Premijerka je najavila da će u utorak biti saopštena konačna odluka o narednoj školskoj godini, ali da su najbliži tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama.

U Vranju hospitalizovana 83 pacijenta

Prema jutrošnjim podacima iz Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u Zdravstvenom centru je 83, od čega kovid pozitivan 31.

Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 132. Na kućno lečenje otpušteno je 10 pacijenata.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 78 pregleda, od čega prvih pregleda 28, a kontrolnih 50.

Uzorkovana je krv 62 osobe i sačinjena 54 RTG pluća. U ATD ambulanti urađen je jednak broj brzih i pi-si-ar testiranja, po 21.

Povoljna situacija u Borskom okrugu, razmišlja se o ublažavanju mera

U Zaječaru je u poslednja 24 sata testirano 40 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna na koronavirus.

Od početka pandemije u Zaječaru ima 363 pozitivne osobe, od kojih je 253 izlečeno. Četiri osobe su preminule.

Komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić kaže da se epidemiološka kriva polako zaravnjuje i dodaje da će se razmišljati o ublažavanju mera, ako se taj trend nastavi.

"Mi moramo brzo da radimo na edukaciji i u školama, predstoji nam veći broj dece u obdaništima, ljudi moraju da zaštite svoju decu. Vidi se da ovo nema veze sa godinama, već sa imunološkim statusom pojedinačno svake osobe. Ljudi, uozbiljimo se, ovo je borba za opstanak, od nas zavisi", istakao je Ničić za RTS.

Slična situacija i u Boru, gde je trenutno pozitivna 41 osoba. Svi imaju blažu kliničku sliku. U ovom gradu će se razmatrati mogućnost ublažavanja mera.

Vanredna situacija na snazi je u sedam od osam opština Borskog okruga. Jedino nije u Boljevcu, gde u prvom naletu nije bilo zaraženih. U drugom je zaraženo šest osoba.

Epidemiološka situacija u Subotici u poboljšanju

Doktorka Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice u Subotici rekla je za RTS da se u toj ustanovi trenutno leči 70 pacijenta, od kojih je šest u jedinici inenzivne nege. 

Prema njenim rečima, najveći broj pacijenata je stabilno, ali ima i onih sa teškim pneumonijama.  

Ona je istakla da je epidemiološka situacija u tom gradu u poslednjih nedelju u poboljšanju, ali da su mere zaštite i dalje neophodne.

Prvi slučaj virusa korona otkriven je 6. marta u Subotici. 

 

Smanjuje se pritisak na bolnice, ali oprez je neophodan

Polako opada pritisak na bolnice. Nadležni upozoravaju da je i dalje potrebno poštovanje mera kako bi se broj obolelih značajnije smanjio. 

Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa od početka epidemije u Srbiji je 27.863. Preminule su ukupno 632 osobe.

Ukupno je do sada testirana 741.073 osoba.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da bi do kraja avgusta broj zaraženih koronavirusom mogao značajno da se smanji, ako bi građani nastavili ozbiljno da primenjuju mere.

"To znači da sa nekim blagim optimizmom možemo očekivati, ako bi ovako nastavili, ja sam siguran bar 15, 20 dana, da bi mi do kraja avgusta mogli da dođemo na jedan nizak nivo dijagnostike novih slučajeva oboljenja", rekao je Tiodorović za Novosti.

Navodi da je njegov utisak pozitivan, jer smatra da se građani mnogo ozbiljnije ponašaju, da su shvatili da nema šale i da je primetno da sve više poštuju mere.