Kon: Smanjuje se aktivnost virusa u Beogradu, ali situacija i dalje nesigurna

Svi pokazatelji ukazuju da se smanjuje aktivnost virusa na teritoriji Beograda, što su dobre vesti, ali s druge strane, to je i dalje visoka aktivnost, epidemiološka situacija je i dalje nesigurna, naveo je epidemiolog dr Predrag Kon. Komandant vojne bolnice na Karaburmi, anesteziolog pukovnik Ivo Udovičić, objašnjava da su forme bolesti prenete na stariju populaciju, a da je dobar deo mlađih otišao kući sa oštećenim plućima.

Epidemiolog Predrag Kon je na konferenciji za štampu Kriznog štaba rekao da se situacija u glavnom gradu popravlja, ali je naglasio da je oprez neophodan.

"Broj onih koji se javljaju u kovid ambulante sa simptomima respiratornih bolesti i dalje opada, broj pregleda kao i broj onih koji se tretiraju kao sumnjivi na kovid i kojima se uzima bris. Taj broj opada od 13. jula i sa drugim avgustom su u Beogradu bila 252 takva slučaja, što je u odnosu na 900 koji su bili pre 13. jula znatno opadanje", rekao je Kon.  

Navodi da mesta poput Ade Ciganlije predstavljaju rizik koji svaki pojedinac za sebe prihvata. 

"Čuo sam zamisao da se smanji broj kupača, ali nismo još o tome detaljisali. Najteži su vikendi, tada je najveća navala. Ipak treba preneti poruku svima da su ta mesta, pogotovo Ada, dodatni rizik bez obzira na to što neko pokušava da održi distancu. Oni koji odlaze moraju da vode računa i time smanje mogućnost prenosa. Kažnjavanje je teško sprovodivo, ali mora se nekako kontrolisati", naveo je Kon.  

Ponovio je da na mestu na kojem imate oko 100.000 ljudi, može da se pretpostavi da ima 100 onih koji ne znaju a moguće je da su inficirani i mogu da prenesu virus.

"Znamo da je reprodukcioni broj 2,7. U normalnim okolnostima, svako bi mogao da zarazi 2,7 osoba, a to je mnogo. Rizik postoji i mnogi će odustati da odu samo sa ovim saznanjem", rekao je Kon.

On je dodao da nekih posebnih mera, osim brojanja ljudi, nema, ali da to nije problem na bazenima, jer se o broju ljudi može voditi računa po prodatim kartama, dok su javna kupališta odgovornost Grada.

"Kažnjavanje je teško sprovodivo, ali mora da se vidi kontrola, jer onda služi kao podsećanje", dodao je Kon.

Samo kažnjavanje, ponavlja, stvar je određene situacije, da li je ili nije moguće.

"Kada sam razmišljao, nisam baš našao pravo rešenje za Adu, što ne znači da rešenja nema, ali je daleko lakše da se sa svešću priđe građanima i objasni rizik", rekao je Kon.

"Početak školske godine glavno pitanje za sve"

Govoreći o predstojećoj školskoj godini, navodi da je polazak u školu sada najznačajnije pitanje.

"Danas smo dobili dopis od Ministarstva. Neke stvari su, pretpostavljam, dobro procenjene od samih prosvetara. Zamisao je jedna stvar, a sprovođenje druga. Nisam spreman da odgovorim kako će se to sprovoditi, a pitanje o maskama će takođe morati da bude predmet diskusije. Nije jednostavno donositi odluke o tome", naveo je Kon.

Podsetio je da je već rečeno da postoje izuzeci za nošenje maski u vrtićima.

"Što se tiče vrtića, postoje situacije kada je nemoguće da se stalno nose maske, pa će i ovde biti pitanja kada će doći do izuzeća, konsultovaćemo pedijatre", objasnio je Kon.

Teže forme bolesti prenete na stariju populaciju

Komandant vojne bolnice "Karaburma", anesteziolog pukovnik Ivo Udovičić, navodi da brojevi jesu optimistični, ali i da je dovoljno da bude nekoliko ispada pa da se situacija u Beogradu ponovo zakomplikuje.

"Vojna bolnica Karaburma radi u punom kapacitetu. Imamo 78 pacijenata, od kojih je osam sa teškom kliničkom slikom i nalaze se u jedinici intenzivne nege. Tri pacijenta su intubirana sa neizvesnim ishodom. Ostali su na neinvazivnoj ventilaciji takođe na respiratoru", objasnio je Udovičić.

I dalje u odnosu na broj imamo između 10 i 20 odsto pacijenata s teškom kliničkom slikom, navodi Udovičić i dodaje da su teže forme bolesti prenete na stariju populaciju.

"Njihova klinička slika je i dalje teška, mnogo njih zahteva ekstra podršku kiseonikom ili mehaničku ventilaciju. Što se tiče mlađih, mi smo u jednom trenutku imali više od dvadeset pacijenata koji su bili mlađe kategorije, koji su se na svu sreću izvukli iz jedinice intenzivne nege, ali dobar deo njih je otišao kući sa oštećenim plućima", objasnio je Udovičić.

Poziva stanovništvo da nosi maske.

"Nemamo ništa protiv da idete u restorane i klubove, ali nosite maske i držite distancu. Time štitite sebe, svoje najbliže, ali i nama olakšavate posao", apelovao je Udovičić.