Doktor Kon za RTS objašnjava zašto ne postoji najbolja vakcina

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da ne postoji najbolja vakcina - ili je registrovana i za upotrebu ili nije. Dr Kon kaže da su za upotrebu vakcine naše zakonske norme najstože, mora se završiti četvrta faza ispitivanja, tako da bismo mogli još pola godine čekati na nju.

Član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da je suština u tome što je praktično svako od nas možda bio u kontaktu sa zaraženim osobama, a da nije bio svestan, pa bi svako mogao da bude u samoizolaciji, što je nemoguće.

Doktor Kon je ponovio da je probijena epidemiološka barijera, gde su kontrilisani kontakti, a sada to zavisi od svakog pojedinca.

"Verovatno je daleko veći broj ljudi imuno od provobitnog testiranja, procenjivanja odoka nije prihvatljivo", rekao je dr Kon.

Istakao je da ćemo imati konkretnije podatke, sada je 6,4 odsto, i približavamo se 10 odsto, jer imamo veliki broj onih koji nisu imuni i koji mogu biti zaraženi u narednom periodu.

Govoreći o oksfordskoj vakcini, koja je dobila zeleno svetlo, Kon kaže da je vakcina verovatno završila treću fazu, ali vest se najavljuje unapred pre Evropske medicinske agencije, koja registruje vakcinu za upotrebu.

Osvrćući se na to koliko smo vremenski daleko od te vakcine, Kon kaže da su naše zakonske norme za upotrebu vakcine stroge - da se mora završiti četvrta faza, tako da možemo još oko pola godine čekati na nju.

"Da li bi i mogli doći do te vakcine, da li sno un redu za čekanje - znamo da smo neka sredstva uložili u oktkrivanje nove vakcine, sada je na odgovarajućim ustanovama, Agenciji za lekove i medicinska sredstva da prate situaciju", ukazuje Kon.

Koja je vakcina najbolja 

Odgovarajući na pitanje, na osnovu čega će se doneti odluka o tome koja je vakcina najbolja, epidemiolog Kon kaže da ne postoji najbolja vakcina - ili je registrovana za upotrebu, može da bude korišćena, ili nije - nema između.

"Svaka vakcina može da bude umrtvljena, da koristi delove mikroorganizma, virusa, sve su vakcine različite, bilo koja da postane zvanična - bilo koja je bezbedna i za upotrebu", istakao je Kon.

Prema njegovim rečima, jedino što može da se prati je kolika je efikasnost ispoljena, da li reaguje stvaranjem antitela i koliko štiti od same bolesti.

Govoreći o tome koliko će vakcina da štiti, Kon kaže da nije govrio da je pitanje antitela diskutabilno, već se pojavljuju pojedinačni slučajevi, pa i kod nas, da se javljaju reinfekcije.

"To je vrlo mali broj, uglavnom se smatra da je do 18 meseci zaštita, to će se ispitivati i to će imati uticaja na vakcinaciju, ali zaštita antitelima u ovom trenutku više se dobije vakcinom nego dva i po puta preležanom koronom ", rekao je Kon.

Poštovanje mera zaštite

Velika većina građana poštuje mere zaštite. Suština je da ne smeju da rade kafići posle 23 sata. Ta odluka mora da se poštuje, izričit je Kon.

Član Kriznog štaba kaže da kazne nisu naivne kada su ugostitelji u pitanju, ako to ne kontrolišu onda namerno to rade.

Ukazuje da smo imali susret sa virusim u samom startu gde je bilo potpuni nejasno kako će to da se odvbija i da je tada bio stav SZO da maska štiti svega 30 odsto.

"Znalo se da ako maske nose bolesni - zaštita je 95 odsto, bolesni ne znaju da su bolesni, pa i ne stavljaju maske. Poslednje istaživanje pokazuje da ako svi nose maske - zaštita je 99 odsto, tu informaciju nismo imali na početku", istakao je Kon.

"Bitno je shvatiti da su restriktivne mere, uključujući i vanredno stanje, brzo i dobro dale rezultate, pa je bio utisak da ćemo lako sa koronom, to je greška istorijski zapamćena. Nema lako u pandemiji, ni u jednoj pandemiji ne smemo da se ponašamo da će biti lako", zaključio je dr Predrag Kon.