Preminulo 10 pacijenata, 359 novozaraženih

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 359 ljudi, a preminulo je 10 pacijenata. Od danas građani i elektronski mogu da saznaju rezultat svog pi-si-ar testa.

U Šapcu još 52 nova slučaja

U Šapcu je koronavirus potvrđen kod još 52 osobe, saopštio je Zavod za javno zdravlje. U gradu je trenutno 1.385 pozitivnih, u izolaciji dvostruko više.

U kovid bolnici smešteno je oko 280 pacijenata, a bilo je i otpusta izlečenih.

Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, deo pacijenata iz Šapca biće prebačen u Beograd.

Za lakše obolele spremna je privremena bolnica u sali Ekonomske škole koju je grad opremio krevetima i potrebnom nemedicinskom opremom, a obezbediće i hranu za pacijente. 

U kovid abmbulanti u poslednja dva dana pregledano je 375 pacijenata, dnevno je protekle nedelje svakodnevno bilo i do 280. Ohrabruje podatak da je sve manje građana sa simptomima a sve više kontrolnih pregleda i retestiranja.

Dijagnostika će biti brža, a pritisak na bolnicu smanjen, jer će se ubuduće u kovid ambulanti snimati i pluća.

"Iz Opšte bolnice kolege su nam izašle u susret da se mobilni aparat koji su oni dobili prekjuče ustupi našem domu zdravlja u prostor Kovid ambulante, s obzirom da mi nemamo kadar ni rendgensku dijagnostiku kao delatnost od 2007, kada smo se odvojili od zdravstvenog centra, iz Ministarstva zdravlja će nam omogućiti i rendgen tehničare koji će raditi snimanje,  a radiolozi iz bolnice će snimke čitati", kaže Jasmina Stanković, direktorka Doma Zdravlja Šabac.

Izveštaj Tanje Dimitrić Mijailović

Kon: Naše zakonske norme za vakcinu su najstrože

Komentarišući vest da je oksfordska vakcina dobila zeleno svetlo za upotrebu, epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da je to ohrabrujuće za čovečanstvo, ali da je to za nas još  prilično daleko.

"Naše zakonske norme za vakcinu su najstrože i to se može očekivati tek nakon četvrte faze, što znači mi bismo čekali još oko pola godine", rekao je doktor Kon.

Kon: Naše zakonske norme za vakcinu su najstrože

U kruševačkoj bolnici 95 pacijenata

Prema danas pristiglim rezultatima broj zaraženih u Rasinskom okrugu veći je za 97 u odnosu na juče. Ovo su još uvek okasneli rezultati testiranja u periodu posle 6. jula.

Najviše novoobolelih je u Kruševcu 55, zatim u Aleksandrovcu 18, Brusu 12, Trsteniku i Ćićevcu po šest. Na infektivnom odeljenju kruševačke Opšte bolnice je 95 pacijenta, 16 više nego juče.

U Domu zdravlja kažu da je tokom vikenda u kovid ambulanti bilo manje pacijenata i to sa lakšom kliničkom slikom.

Inače u Rasinskom okrugu ukupno je 810 zaraženih, 399 izlečenih i 39 preminulih.

Još dve osobe preminule u Kraljevu

Kako RTS saznaje u Opštoj bolnici Studenica, u Kraljevu su od kovida 19 preminule još dve osobe, a od početka epidemije bitku sa virusom izgubilo je 20 Kraljevčana.

Prema podacima gradskog kriznog štaba, 19. jula stigli su rezultati testiranja198 uzoraka koji su prikupljeni u prethodnim danima i 108 je pozitivno. Ukupno je u Kraljevu od početka epidemije obolelo 868 građana.

Na kovid odeljenju kraljevačke bolnice zbrinuto je 92 pacijenta, a četiri su na respiratoru.

U subotu je u kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano 100 pacijenata, a u nedelju 112, što je blagi pad broja pregleda u odnosu na prethodni vikend.

U domovima za stare 63 obolela

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 63 korisnika i 53 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je u Obrenovcu, Mladenovcu, Mataruškoj Banji, Rumi, Kragujevcu, Beogradu, Knjaževcu, Subotici, Dimitrovgradu, Tutinu, Kulini, Vranju, Novom Pazaru, Šapcu, Ćupriji, Pančevu, Priboju, Gadžinom Hanu, Kladovu, Kovačici, Stamnici i Velikom Popovcu.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 643, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 237.

U Moravičkom okrugu 35 novozaraženih, preminule dve osobe

Koronavirus u Moravičkom okrugu potvrđen je kod još 35 osoba, a najveći broj novozaraženih je iz Ivanjice – 18, a u poslednja 24 sata, od posledica kovida 19, preminule su dve osobe sa teritorije tog okruga, izjavio je šef Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa Mihailo Luković.

U Čačku je zabeleženo 12 novih slučajeva, Gornjem Milanovcu tri i u Lučanima dva.

Kako je naveo Luković, u bolnici je trenutno hospitalizovano 185 pacijenata, a na respiratoru se nalazi njih 15.

Luković kaže i da je prethodnih dana zabeležen manji broj prijema i pregleda u bolnici.

"Možemo reći da čačanska bolnica izlazi iz kritične faze. Mi smo pripremili dodatne kapacitete, ali nadam se da neće biti potrebe za njihovim popunjavanjem", kazao je Luković.

U opštini Ivanjica evidentiran je porast inficiranih, a vrlo često se javljaju pacijenti sa teškom kliničkom slikom, dodaje Luković i ističe da je upravo iz Ivanjice veliki priliv pacijenata u čačansku bolnicu.

U Zlatiborskom okrugu za nekoliko dana 167 pozitivnih, preminulo devet

Od pristiglih rezultata iz prethodnih dana sa područja Zlatiborskog okruga, potvrđeno je 167 novih slučajeva, a preminulo je devet osoba.

U Užicu je zabeleženo još 19 slučajeva, Požegi 27, Arilju 17, Sjenici 16, Bajinoj Bašti 14, Prijepolju 13, Novoj Varoši 11, Čajetini devet, Priboju sedam i Kosjeriću pet, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

Od početka epidemije do danas je na teritoriji tog okruga ukupno potvrđeno 1.486 slučajeva infekcije kronavirusom.

Izveštaj Natalije Vidić

Šumadijski okrug: Za dva dana 115 slučajeva, u Kragujevcu 91

Prema podacima za dva dana, u Šumadijskom okrugu je zabeleženo 115 novih slučajeva koronavirusa, od čega u Kragujevcu najviše – 91, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje "Kraguj" Dragan Vasiljević.

U Aranđelovcu je registrovano još tri pozitivna na koronavirus, koliko i u Topoli, u Rači jedan, Kniću 12, Batočini pet, a opština Šumadijskog okruga gde nije zabeležen nijedan novi slučaj je Lapovo.

Od početka epidemije, u Šumadijskom okrugu je zabeleženo ukupno 1.518 zaraženih, od toga u Kragujevcu 1.220, Aranđelovcu 95, Topoli 36, Rači 37, Kniću 87, Batočini 33, Lapovu 10.

U kućnoj izolaciji trenutno se nalazi na nivou celog okruga 803, od toga u Kragujevcu 580, Aranđelovcu 96, Topoli 15, Rači četiri, Kniću 57, Batočini 38, Lapovu 13.

U KC Vojvodine 282 pacijenta, 24 na respiratoru

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno su hospitalizovana 282 pacijenta kod kojih je potvrđen koronavirus, od čega su 24 na respiratoru, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

U vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno je smešten 31 pacijent oboleo od kovida 19.

Kako napominju iz KC Vojvodina, od velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata, koji su oboleli od kovid 19, a s obzirom na težinu kliničke slike, uz ostalu neophodnu terapiju, primenjuje se i intenzivna kiseonička potpora.

KC Vojvodine apeluje na građane da je obavezno pridržavanje svih preventivnih zaštitnih mera, što podrazumeva nošenje zaštitnih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju u zatvorenom prostoru.

Pet novih slučajeva zaraze u Boru

Od prethodnog izveštaja Zavoda za javno zdravlje "Timok" Zaječar, u Boru je registrovano pet novih slučajeva koronavirusa, dok su dve osobe izlečene, čime je ukupan bilans zaraženih na današnji dan u tom gradu 28.

Kako je objavljeno na sajtu Grada, kod novoobolelih pacijenata ustanovljena je blaga klinička slika i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović kaže da je evidentno da se građani Bora pridržavaju propisanih mera koje se tiču nošenja maski u javnim ustanovama i zatvorenim prostorima.

Od subote je u Boru proglašena vanredna situacija

Lončar: Šabac, Kraljevo i Čačak problematični

Lončar: Imamo problem u Šapcu, Kraljevu, Čačku. Deo pacijenata iz tih bolnica prevodi se u Beograd. Apelujem na sve u tom području da se pridržavaju mera. Apelujem na ljude u Vrnjačkoj Banji da paze da ne bi bili novo žarište.

Stevanović: Gojaznost je samo jedan od faktora rizika

Goran Stevanović: Veća smrtnost kod muškaraca, kod nas 64,84 odsto muškarci, žene 35,16 odsto. Gojaznije osobe sa teškom kliničkom slikom imaju veću šansu za komplikacije. Gojaznost samo jedan od faktora rizika.

Stevanović: Krajem prve i druge nedelje uglavnom dolazi do pogoršanja

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović: Kraj prve nedelje bolesti i kraj druge nedelje bolesti su trenuci kad dolazi do pogoršanja stanja. To važi za svaku starosnu grupu. Zajednička karakteristika svih koji su imali pogoršanje je da su imali tešku upalu pluća. Ne postoji zajednička karakteristika za određenu starosnu grupu. Stariji i hronični bolesnici imaju veće šanse za pogoršanja.

Jovanović: Podaci na lokalu stižu za nekoliko dana

Jovanović o neslaganju podataka sa lokala i podataka sa konferencije: Ne radi se o podacima koji su u jednom danu pristigli, već za nekoliko dana. To će se u narednih nekoliko dana korigovati. Revizija podataka iz baze je uobičajen postupak u svakom institutu i državi.

Lončar: Struka određuje da li će vakcina biti obavezna

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar: Još nema registrovane vakcine za upotrebu, ceo svet je u jednoj vrsti borbe da dođe do što bolje pozicije da ima prioritet kad se pojavi vakcina. Najbitniji su efikasnost i bezbednost vakcine. Struka određuje da li će vakcina biti obavezna ili ne. Minimum je da vakcina bude preporučena, posebno za visokorizične grupe, pre svega za zdravstvene radnike, hronične bolesnike.

Jovanović: Deca će nositi maske ako se propiše lekar

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović: Po svaku cenu insistirati na nošenju maski kod dece, nije uvek najbolja preporuka. Epidemiolozi će definisati preventivna pravila, pre svega držanje distance i nošenje maski u vrtićima.

Deca koja imaju osetljive respiratorne organe, u konsultaciji sa pedijatrom će biti odlučeno. Na otvorenom da se deca ne okupljaju u većim grupama, a maske unutra da se nose samo u određenim uslovima. Deca će nositi maske ako to propiše lekar, u vrtićima najveća mera distanca, higijena ruku i provetravanje prostora.

Od danas počela s radom aplikacija koja obaveštava o pi-si-ar testu

Direktor kancelarije za IT i e-Upravu Mihajlo Jovanović: Od danas na sajtu e-Uprave građani mogu da se prijave za notifikaciju da im je gotov pi-si-ar test. Ostavljaju se JMBG, imejl i opciono broj telefona, kad je test završen, građani će dobiti obaveštenje. Usluga je besplatna i dobrovoljna i poruke ne sadrže informaciju da li je test pozitivan ili negativan, već kada je gotov test.

Preminulo 10 osoba, još 359 pozitivnih

U poslednja 24 sata testirano je 8.349 uzoraka, od kojih je 359 pozitivno.

Hospitalizovana su 4.762 pacijenta, od kojih je 190 na respiratorima.

Preminulo još deset osoba. 

Broj aktivnih slučajeva je 6.623. 

Uskoro počinje konferencija za novinare

Očekuje se početak konferencije za medije na kojoj će biti saopšteni najnoviji epidemiološki podaci.

Koronavirus se i dalje širi kroz populaciju, ali poštovanje mera daje prve rezultate. Epidemiolozi poručuju da se kriva zaraze u Beogradu zaravnjuje.

Najmlađi pacijent na respiratoru u kovid bolnici Kliničkog centra Srbije je 2001. godište, rekao je za RTS prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

"Sada imamo više mlađih pacijenata, između dvadesete i tridesete, i tridesete i četrdesete godine, čak su i oni na mehaničkoj ventilaciji, tako da niko nije pošteđen", rekao je Lađević. 

Među pacijentima koji su na respiratoru u Kliničkom centru u Nišu su i dve trudnice koje se nalaze u teškom opštem stanju.

Novo žarište u ustanovama socijalne zaštite je privatni dom za stare iz sela Donji Dušnik u Gadžinom Hanu, a 16 korisnika doma je hospitalizovano u bolnici u Nišu.

Ministar Zlatibor Lončar razgovarao je sa direktorima kovid bolnica o daljim koracima u sprečavanju širenja epidemije i rekao da su obezbeđena sva mesta za Beograd, pa u narednih 48 sati ako neki pacijent dođe, neće morati da ga šalju u neki drugi grad.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", doktorka Verica Jovanović, rekla je za RTS da je važno testiranje primeniti onda kada je neophodno. Ističe da je ključan pregled, a ne test.

"Ne treba raditi test onda ako smo nekada i negde sporadično bili u kontaktu sa osobom koja je zaražena, to stvara zabunu i stvara opterećenje koje je bespotrebno. Rezultate treba obezbediti i postići kod osoba kojima je to neophodno kako bi se nastavilo lečenje. U svakom slučaju, ukoliko imate simptome, javite se kovid ambulanti. Ključno je javiti se na pregled, a ne obaviti test", objasnila je Jovanovićeva.

Danas počinje sa radom aplikacija koja će pomoći građanima da sami proveravaju rezultate testiranja na koronavirus.