Očekuje se novi izveštaj Kriznog štaba

Zbog povećanja broja obolelih u više od 30 gradova u Srbiji proglašena je vanredna situacija. Epidemiolozi upozoravaju da bi taj broj bio mnogo veći da ne primenjujemo mere prevencije. Očekuje se novi izveštaj Kriznog štaba.

Još 13 zaraženih u Podunavskom okrugu

Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Podunavskom okrugu broj obolelih od kovida 19, povećan je za 13.

U Smederevu je registrovano sedam novoobolelih, pa je ukupan broj pozitivnih od početka epidemije u tom gradu dostigao cifru od 326.

Po tri nova slučaja registrovana su u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani, tako da ukupan broj u tim opštinama od početka epidemije iznosi 233 u Smederevskoj Palanci i 93 u Velikoj Plani.

Sa područja Podunavskog okruga do sada su na testiranje poslata 5804 uzorka.

U Šumadijskom okrugu još 87 novoobolelih

Od 296 uzoraka, koji su danas do 12 sati stigli u Institut za javno zdravlje Kragujevac u prethodna dva dana, još 98 osoba pozitivno je na koronavirus, od kojih je 87 iz Šumadijskog okruga.

Među novozaraženima, je 71 Kragujevčanin, šest osoba iz Rače, pet iz Knića, po dve osobe iz Aranđelovca i Batočine i jedna iz Lapova.

Ostali rezultati su za osobe iz: Beograde, Jagodine, Sjenice, Gornjeg Milanovca, Raške, Vrnjačke Banje, Nove Varoši, Rekovca i Mladenovca.

Institut za javno zdravlje Kragujevac je od početka pandemije, testirao je 12.911 uzoraka.

Od početka epidemije do danas, u Šumadijskom okrugu 1.403 lica, pozitivno je na korona virus.Najviše u Kragujevcu-1.129.

U kragujevačkom Kliničkom centru, hospitalizovano je 90 pacijenata koji se leče od kovida 19, od kojih je 15 na respiratoru.

Otpuštena su tri pacijenta, po jedan iz Kragujevca, Aranđelovca i Novog Pazar, saopštio je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu.

U Novom Pazaru hospitalizovano 218 pacijenata

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP stanje na dan 18. jul 2020 u regionalnom kovid centru u Novom Pazaru ukupno je hospitalizovano 218 pacijenata.

Bilo je 11 novih prijema, a otpušteno je 13 osoba sa lečenja. U Urgentni centar Kragujevac transportovan je jedan pacijent. Na respiratorima je sedam pacijenata, na "haj flou" aparati četiri. Nema preminulih pacijenata.

Prema podacima iz Doma zdravlja ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 299 (ukupno prvi i kontrolni pregledi).

U Domu zdravlja urađeno je 129 laboratorijskih analiza, RTG 134, seroloških brzih testova 129, od čega je 63 bilo pozitivno, i 30 pi-si-ar testova.

Vojska završava opremanje privremene bolnice u Kragujevcu, za dva dana spremna za pacijente

Opremanje privremene bolnice za kovid pacijente u prostoru "Šumadija sajma" u Kragujevcu ide po planu. Ako bude potrebno, već za dva dana može da počne sa radom. Novoformiranu bolnicu je obišao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je da je privremena bolnica "Šumadija sajam" deo Infektivne klinike i da će biti opremljena sa 150 do 170 mesta za pacijente koji izlaze iz Kliničkog centra Kragujevac, ali koji nisu za kućnu negu.

Doktor Sazdanović je objasnio da će u privremenoj bolnici raditi lekari i tehničari iz Doma zdravlja Kragujevac, Medicine rada "Zastava", domova zdravlja Topola, Rača, Batočina, Lapovo.

Opremanje bolnice je u toku (Foto: Ministarstvo odbrane)

Trudnica iz Vranja priključena na respirator u KC Niš

Tridesetčetvorogodišnja trudnica iz Vranja koja je sa kovidom 19 primljena u niški Klinički centar zbog naglog pogoršanja stanja priključena je na veštačku ventilaciju.

To je druga trudnica kojoj je zbog kritičnog stanja neophodna respiratorna potpora.

Treća trudnica je prebačena u stacionarni deo Novog kliničkog centra i dobrog je opšteg stanja.

Još 38 inficiranih u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa obolelo je još 38 osoba, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Novoonficiranih je najviše u Zvečanu - 10, u Kosovskoj Mitrovici devet, Gnjilanu sedam, Leposaviću šest, Zubinom Potoku tri i po jedan u Gračanici, Kosovskoj Kamenici i Štrpcu.

Hospitalizovano je 113 osoba a u izolaciji 317.

Od ponovne pojave virusa u srpskim sredinama sredinom juna preminule su četiri osobe.

U opštini Gračanica još jedan slučaj kovida 19, ukupno 43

Na teritoriji opštine Gračanica registrovan je jedan pacijent koji je pozitivan na koronavirus, saopštio je Krizni štab opštine Gračanica.

Tokom proteklih 24 sata obavljeno je 37 pregleda u kovid ambulanti, od čega je jedan pozitivan na koronavirus, čime se ukupan broj obolelih popeo na 43.

Svim kontaktima je određena mera samoizolacije.

Na Odeljenju za infektivne bolesti KBC Priština-Gračanica hospitalizovano je 14 pacijenata.

Iz Kriznog štaba Opštine Gračanica poručuju da svi građani moraju poštvati propisane mere u cilju suzbijanja virusa jer je epidemiološka situacija narušena.

"Pozivamo građane na odgovorno ponašanje, nošenje zaštitinih maski i rukvica, poštovanje fizičke distance i održavanje lične higijene".

Opštinska inspekcija svakodnevno na terenu proverava da li se poštuju mere zaštite i preporuke epdiemiologa.

Četiri korisnika doma za stare u Gadžinom hanu zaraženo koronavirusom

U domu za stare u Gadžinom Hanu imamo malo žarište korona virusa, izjavio je ministar za rad i socijalna pitanna Zoran Đorđević.

Đorđević je za TV Prva rekao da je za sada kovid 19 potvrđen kod četiri korisnika tog doma, i najavio da će sutra otići u Gadžin Han zbog te situacije.

"Lekari iz Kliničkog centra Niš uradili su testove juče, videćemo stanje ostalih korisnika. Bitno je da nemaju teške slike u smislu zaraze, stabilno su, nema povišenih temperatura", kazao je Đorđević i dodao da je bitno da je na vreme primećena situacija i da mogo da se primene odgovarajuće mere.

Đorđević dodaje da "postoji indicija da ima još zaraženih u tom domu, testovi su urađeni, videćemo rezultate".

Ponovio je da su posete domovima za stare zabranjene i pozvao direktore privatnih domova da tu meru poštuju. (Tanjug)

Pet objekata u Beogradu prekršilo mere u petak i subotu

Miloš Dimitrijević iz Komunalne milicija kaže za RTS da građani u najvećoj meri poštuju propisane epidemiološke mere.

"Naša kontrola mera nošenja maski u javnom prevozu je indirektna. Samo neki izolovani slučajevi su tu gde možete videti da neko ne nosi masku"

Kazni ima, uglavnom za ugostiteljske objekte.

"Sinoć i preksinoć imali smo sinoć dva objekta koja su prekoračila meru, a u petak tri objekta. To je mali broj objekata koji je prekoračio meru, s obzirom na to da smo sve objekte na teritoriji Grada Beograda prekontrolisali", istakao je Dimitrijević.

Situacija u Novom Pazaru se stabilizuje, opada broj prijema

Mirsad Đerlek, koordinator opšte regionalne bolnice u Novom Pazaru navodi da podaci treći dan zaredom pokazuju da situacija u Novom Pazaru ulazi u mirniju fazu.

"Broj pregleda u kovid ambulantama se smanjuje bilo je ranije po 400 ljudi, a juče smo imali između 200 i 250 pregleda. Ranije smo imali i do 98 prijema, a sada je svedeno na dvadesetak prijema dnevno. Ja sam po prirodi optimista i ovi podacimi me raduju, ali ne želim da se opustimo", objašnjava Đerlek.

Kako kaže, situacija se stabilizuje i u Tutinu. 

"Situacija u Tutinu je bolja nego što smo očekivali - Najveći problem imamo u Sjenici, trenutno imamo preko 70 pacijenata iz Sjenice", navodi Đerlek.

"Treći dan nas prati trend i statistički podaci pokazuju da ulazimo u mirniju fazu, međutim s obzirom na to da se radi o nevidljivom protivniku koji nas je mnogo puta iznenadio mi se ponašamo kao da imamo 400 pacijenata u bolnici i kako da će nas sutra zadesiti 100 prijema. Hoću da kažem da nema opuštanja, tražim ozbiljost, disciplinu i rad", navodi Đerlek.

U Areni 225 pacijenata

Pukovnik Veljko Milić, koordinator privremene bolnice Beogradska arena kaže za RTS da je jutros u 6 časova u toj privremenoj bolnici 225 pacijenata.

"Kroz Arenu je prošlo 345 pacijenata, sada je deo još unutra. Radi se o lakšim prema srednje teškim pacijentima. Uglavnom su pokretni svi. Pogoršanje se detektuje i na vreme se odvode u kovid bolnice", istakao je Milić.

Prema njegovim rečima, u Areni su pacijenti sa težom slikom, od onih koji su bili na Beogradskom sajmu.

Najmlađi pacijent, ističe, ima 21 godinu, a najstariji 85.

Stabilna epidemiološka situacija u Vršcu

U Vršcu je epidemilošla situacija stabilna. Kod 50 ljudi potvrđeno je prisustvo koronavirusa, a 25 je hospitalizovano u gradskoj kovid bolnici.

Nadležni u bolnici kažu da ima dovoljno mesta za pacijente.

U Leskovcu i dalje nesigurna epidemiološka situacija

U Leskovačkoj kovid bolnici 144 pacijenata, a 71 na kiseoniku.

Lekari kažu da je njihova klinička slika vrlo nestabilna. Juče je jedan pacijent iz Vlasotinca preminuo.

Ukupno u Jablaničkom okrugu 1.100 pacijenata je inficirano, od toga preko 800 iz Leskovca. Sve je manje gužvi u kovid bolnicama, pa se situacija polako stabilizuje.

Juče je otpušteno 13 pacijenata, a 13 je primljeno.

Stižu i rezultati testova koji su poslati sa teritorije Jablaničkog okruga. Oko deset posto je pozitivnih.

"Trenutno smo u drugom vrhu prvog talasa. Taj vrh je u Leskovcu bio 7-8. jula. Sada dolazi do oscilacije i pada broja pacijenata. Situacija je i dalje nesigurna, ali te dnevne oscilacije daju nam znakove da će polako jenjavati u narednom periodu", rekao je dr Časlav Nedeljković, zamenik direktora Doma zdravlja Leskovac.

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac rekao je da je spremno još jedno odeljenje u prizemlju neurologije na kome će biti još 40 mesta.

Situacija je, dodaje, loša, na kiseoniku ima dosta ljudi, ali ne i na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je umrlo 9 obolelih od kovida 19, a zaraza je potvrđena kod još 389 osoba. Trenutno se u bolnicama leči 4.776 osoba, a na respiratoru je 187 pacijenata u najtežem stanju. 

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da ne smemo da se opuštamo jer je situacija i dalje nestabilna, ali je jasno da na širenje virusa možemo i treba da utičemo.

"Da ne primenjujemo mere prevencije, koje sve veći broj stanovnika primenjuje, imali mnogo veći broj obolelih od kovida", rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Ističe da je svaki grad potencijalno žarište, a efekte mera treba da očekujemo narednih dana.

Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković je rekao da se tek očekuje dolazak do maksimuma drugog pika prvog talasa epidemije i da virus nije posustao.  

Zbog povećanja broja obolelih u više od 30 gradova u Srbiji proglašena je vanredna situacija.

Broj zaraženih u Novom Sadu se ne smanjuje, kovid pozitivne pacijente prima i Vojna bolnica na Petrovaradinu sa 30 kreveta.

Prema poslednjem izveštaju, u Nišu je hospitalizovano 358 obolelih.