Preminulo još 13 ljudi, od koronavirusa zaražene još 383 osobe

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji registrovan kod još 383 osobe. Od posledica zaraze preminulo još 13 ljudi. Na respiratorima 177 osoba. Broj testiranih je 9.183. Vlada Srbije usvojila odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, koje će od petka važiti na celoj teritoriji Republike.

Vučić: Skupo nas koštaju protesti, nadam se padu broja obolelih

Prekjuče, juče i danas imali smo veliki broj obolelih i nadam se da će sutra i prekosutra taj početi da pada, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To su protesti koji nas koštaju. Koštaju nas najskuplje moguće, koštaju nas života ljudi i lekara, jer je nečija neodgovornost išla tako daleko da ih je baš bilo briga za ljude, zdravstvene radnike... A, to su oni koji nijednu bolnicu nisu izgradili 30 godina", rekao je Vučić za TV Pink.

Ne želi, kaže, ni po pitanju koronavirusa da se dodvorava bilo kome.

"I dalje sam ljut što nismo uveli policijski čas, trostruko manje zaraženih bismo sada imali", rekao je Vučić.

Najveći broj zaraženih u danu u Kraljevu

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u Kraljevu je još 77 lica zaraženo koronavirusom. Nikada više u jednom danu od izbijanja epidemije.

Još jedan pacijent u Opštoj bolnici je preminuo. Ukupno je kovid 19 odneo 16 života u Kraljevu.

Pritisak na kovid bolnicu je ogroman. Trenutno je 76 hospitalizovanih pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom.

Na respiratorima je troje pacijenata dok se jedan pacijent leči neinvanzivnom metodom.

Još dva odeljenja u Opštoj bolnici biće pridodata kovid sistemu. Lekari i medicinsko osoblje, među kojima su i oni koji su doskora pomagali kolegama u Novom Pazaru i drugim gradovima, apeluju da se sugrađani pridržavaju epidemioloških mera kako bi se smanjio broj infekcija i pritisak na bolnicu i osoblje koji su mesecima izloženi virusu.

"Situacija je vrlo teška. Vrlo alarmantna. Da bi mogao ovaj naš sistem, ovde u Kraljevu, da na neki način opstane i zadovolji sve potrebe našeg grada, ja najviše molim naše sugrađane da poštuju preporuke, da pokušamo da sačuvamo ovaj grad zato što je situacija mnogo, mnogo ozbiljna", kaže dr Zorica Kostić, infektolog Opšte bolnice Studenica.

Glavna sestra Marija Mijailović poručuje da se osoblje ne može više eksponirati tolikoj količini virusa koji cirkuliše.

"Zato molimo sve sugrađane grada Kraljeva da se malo urazume. Samo malo da povedemo računa. Pomozite sebi, pomozite nama", apeluje Mijailovićeva.

Izveštaj Ratka Bečkog

Nepovoljna situacija u Vojvodini, traže se rešenja

Epidemiološka situacija na teritoriji Vojvodine je i dalje nepovoljna zbog dnevnog porasta zaraženih.

U KC Vojvodine leči se 254 pacijenta. Najviše je Novosađana u bolnicama 161. U KCV ima šest kovid bolnica, a na teritorije cele pokrajine još šest opštih bolnica bolnica je pretovreno u kovid bolnice. 

Juče do 15 časova bilo je najveći broj obolelih u jednom danu, ukupno 162, od toga 79 u Novom Sadu i taj grad je najugroženiji na teritoriji Vojvodine.

Izveštaj Milana Srdića

Kisić Tepavčević za RTS: Dok čekamo vakcinu, nošenje maski ima smisla

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da kada se jednom vakcina napravi, mora da se pokaže da je bezbedna, a potražnja za njom će biti velika.

"Vodimo komunikacije sa svim eminentnim proizvođačima, intenzivniji pregovori se vode sa određenim kompanijama, tako da nas to svrstava u prvi red zemalja kada jednom vakcina dođe na tržište", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ukoliko vakcina pokaže bezbednost i efektivnost, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu, ukazuje ona.

Bezbednost vakcine je ono što je na prvom mestu, bez obzira na to što je svet željno čeka, mora biti efikasna i bezbedna, izričita je prof. Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, dok čekamo vakcinu, nošenje maski ima smisla. 

Još sedmoro zaraženih u Rasinskom okrugu, čekaju se rezultati 500 briseva

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu, u Rasinskom okrugu prisustvo koronavirusa potvrđeno je još kod sedam pacijenata – pet iz Kruševca, jednog iz Aleksandrovca i jednog iz Varvarina.

Kako RTS nezvanično saznaje, rezulatati analize oko 500 briseva uzorkovanih pre nedelju dana još se iz Beograda očekuju, a u Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu obustavljena su dalja komercijalna testiranja.

Od početka epidemije broj inficiranih u Rasinskom okrugu dostigao je 556, od toga najviše u Kruševcu 349. Epidemiološka situacija u okrugu procenjena je kao nesigurna, a na području grada Kruševca i teritoriji opština Brus, sa 62 obolela, i Aleksandrovac, gde su inficirana 93 pacijenta, situacija se smatra nepovoljnom i uvedeno je vanredno stanje.

Iz preventivnih razloga ista odluka na snazi je i u opštini Trstenik, u kojoj je koronavirus potvrđen samo kod 11 građana. Među opštinama sa manjim brojem obolelih nalazi se Varvarin sa 28 i Ćićevac sa 13.

Broj izlečenih u Rasinskom okrugu raste, prema poslednjim podacima dostigao je 378, dok je bitku sa koronom izgubilo 39 ljudi.

Na Infektivnom odeljenju kruševačke Opšte bolnice hospitalizovan je 91 pacijent sa respiratornim tegobama.

Na preporuku Zavoda za javno zdravlje, Štab za vanredne situacije u Kruševcu ponovo je dozvolio rad otvorenih bazena na teritoriji grada i u Ribarskoj banji uz ograničenje od 40 kupača na 1.000 metara kvadratnih i poštovanje pojačanih higijenskih i niza epidemioloških mera. Na ulazu je obavezna kontrola telesne temperature, kao i poštovanje propisane distance od dva metra između ležaljki, četiri metra između suncobrana i najmanje metar i po između gostiju u barovima i kafićima.

Uz poštovanje istih preporuka, a na osnovu odluke Opštinskog štaba za vanredne situacije, sa radom je počeo i otvoreni bazeni u Trsteniku.

Novi Pazar: Hospitalizovano 248 pacijenata, 8 na respiratorima

Prema podacima koje su Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar, Dom zdravlja i ZZJNP, stanje 15. jula je sledeće: ukupno hospitalizovanih pacijenata je 248,
broj novih prijema ​25, broj otpusta​​ 22, a broj transportovanih pacijenata​ – 2 (Bolnica "Dragiša Mišović" Beograd).

Na respiratorima je ​8 pacijenata, a broj preminulih​ 8 (Novi Pazar 3, Sjenica 5).

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 300 (od čega prvih pregleda 188, a kontrolnih pregleda 112).

Hala "Šumadija sajma" prva privremena bolnica u Kragujevcu

Odlukom Gradskog kriznog štaba, za prvu privremenu bolnicu u Kragujevcu odabrana je hala "Šumadija sajma", potvrdio je za RTS direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović.

Njen kapacitet je od 180 do 200 mesta i zadovoljava sve eidemiološke uslove, po nalazu Instituta za javno zdravlje.

"U sledećih nekoliko dana, planirano je izvođenje neophodnih građevinskih radova kako bi se obezbedili svi neophodni epidemiološki uslovi", rekao je Sazdanović.

Dodaje da je u toku obuka za 20 lekara i 35 tehničara iz domova zdravlja u Kragujevcu, Lapovu, Batočini, Rači i Topoli, koji će lečiti pacijente u privremenoj bolnici na Sajmu.

Inače, privremena bolnica biće deo sistema Kliničkog centra u Kragujevcu, u kojem se trenutno leči 170 pacijenata, od kojih su 92 na nekoj vrsti kiseonične terapije.

Vlada usvojila nove mere za zaštitu od korone

Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, Vlada Srbije je usvojila najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, koje će od 17. jula važiti na celoj teritoriji republike.

Ovim merama zabranjuju se okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i na otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od najmanje metar i po, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutna samo jedna osoba.

Nošenje zaštitne maske obavezno je na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru, što znači da su roditelji maloletne dece, kao i dece sa posebnim potrebama i njihovi staratelji, dužni da obezbede da njihova deca nose zaštitnu masku.

Vlada je preporučila da se maske nose na svim javnim mestima na otvorenom prostoru. Na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od najmanje metar i po (redovi ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta), nošenje maski je obavezno.

Broj obolelih u Podunavskom okrugu povećao se za 6 pacijenata

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, broj obolelih u Podunavskom okrugu se povećao za 6.

U Smederevu i Velikoj Plani su registrovana po 3 novoobolela, dok u Smederevskoj Palanci nema novih slučajeva. Čekaju se rezultati za još oko 200 građana Smedereva, potvrdila je direktorka Zavoda, dr Ana Jovanović. Ona je takođe dodala da je situacija nepovoljna.

U smederevskoj Opštoj bolnici "Sveti Luka" trenutno je hospitalizovana 171 osoba, većina je iz drugih gradova Srbije. Od tog broja, njih 69 je pozitivno na kovid 19. Kako je potvrdio vršilac dužnosti direktora dr Nenad Đorđević, na respiratoru se nalazi 15 osoba. U poslednja 24 časa, preminuo je jedan pacijent.

Opšta bolnica "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci takođe je u kovid sistemu. Na lečenju se nalazi 37 osoba, uglavnom iz opština Velika Plana i Smederevska Palanka.

Direktor bolnice, dr Nikola Ristić, rekao je da može da se obezbedi 107 kreveta za potrebe pacijenata obolelih od kovida, kao i to da se očekuje prijem pacijenata iz Beograda i drugih gradova. Takođe je potvrdio da je jedan pacijent preminuo ali i da se na respiratoru nalazi jedna osoba.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 56 korisnika i zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirusom zaraženo je 20 korisnika i 36 zaposlenih, saopštili su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zaraženih ima u ustanovama u Obrenovcu, Mladenovcu, Mataruškoj Banji, Rumi, Kragujevcu, Beogradu, Dimitrovgradu, Tutinu, Kragujevcu, Kulini, Vranju, Šapcu, Čupriji, Pančevu, Gadžinom Hanu...

Privatne laboratorije se već javljaju za testiranje

Premijerka Ana Brnabić rekla je da su se pojedine privatne laboratorije već prijavile da vrše testiranje na koronavirus i dodala da je Krizni štab odredio minimalne uslove koje te laboratorije moraju da ispune da bi to radile.

"Stigle su prijave od određenih privatnih laboratorija i za brze testove iz krvi i za pi-si-ar testove", rekla je Brnabićeva.

KBC Zemun u prethodnom talasu dobio 50 lekara i 80 sestara

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će 200 dodatnih medicinskih radnika u borbi protiv korone biti raspoređeni kao pomoć u radu Instituta "Batut" i zahvalila partnerima iz EU na podršci za finansiranje njihovog angažmana. 

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović rekao je da je ta ustanova u prethodnom talasu dobila 50 lekara i 80 medicinskih sestara, koji su raspoređeni.

"Sada smo u drugom načinu rada, bavimo se poslom u lečenju pacijenata od kovida, zaposlićemo mlade ljude gde treba, a posle ćemo videti gde će dati doprinos", kaže Stojanović.

Zahvalio se svim kolegama lekarima i osoblju medicinskom i nemedicinskom koji se bore sa kovidom. 

Dragoš Stojanović izjavio je da je optimističan što će se broj zaraženih smanjivati u narednom periodu, zbog odgovornosti građana koji nose maske i drže distancu, ali je i oprezan kada to kaže jer je već danas do 15 časova u KBC Zemun bilo 10 pacijenata više nego juče.

Kompleksna epidemiološka situacija u Beogradu

Ova dva dana smo izdržali najveći broj zaraženih, pa ako se svi budu prodiržavali mera, nadam se stabilizaciji, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Epidmiološka situacija u Beogradu je kompleksna, ukazala je Brnabićeva.

Premijerka Brnabić izjavila je da će poštovanje mera uvedenih u cilju borbe protiv koronavirusa kontrolisati krizni štabovi na lokalu, nadležne inspekcije ili Komunalna policija, u gradovima u kojima postoji, ali pre svega inspekcije. 

Janković: Bojazan da stvari mogu da se pogoršaju

Imunolog Srđa Janković rekao je da moramo biti veoma oprezni jer epidemija još ne jenjava.

"U ovom trenutku postoji i opravdana bojazan da stvari mogu da se pogoršaju i velika nada da možemo da sprečimo da se pogoršaju ako dosledno sprovedemo ove mere", istakao je dr Janković.

Brnabić: Smirivanje situacije u Šapcu i Novom Pazaru

Premijerka Ana Brnabić ukazala je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da se situacija smiruje u Šapcu i Novom Pazaru i to daje razlog za određeni optimizam.

"Daleko je najveći broj zaraženih u Beogradu, a imamo i dosta nestabilnu situaciju u Kraljevu", rekla je Brnabićeva i dodala da je zabeležen i rast broja zaraženih u Novom Sadu.  

"Van svake sumnje da je došlo do rasta broja novozaraženih usled protesta i to nam dolazi za naplatu. Za mene je ovo očekivano i lakše je kada se nosite s tim brojevima", rekla je ona.

Građani su poslušali apele Kriznog štaba. Znam da ćemo videti rezultat mera koje smo donosili, rekla je premijerka.

Testirane 9.183 osobe, umrlo još 13

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji registrovan kod još 383 osobe. Od posledica zaraze preminulo još 13 ljudi. Na respiratorima 177 osoba. Broj tesiranih je 9.183.

U Srbiji i dalje raste broj obolelih od koronavirusa. Otvaraju se nove kovid bolnice. U kovid sistem ušao je i Institut za medicinu rada u Beogradu.

Po broju novoobolelih na prvom mestu su i dalje Beograd i Novi Sad. 

Beograd je u ovom trenutku "potencijalna bomba", kaže epidemiolog Predrag Kon i naglašava da nema više prostora za pooštravanje mera, osim uvođenja vanrednog stanja.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da nije potpuno odustala od uvođenja policijskog časa, ali da s takvom odlukom mora da se složi ceo Krizni štab.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je Novi Sad najugroženiji na teritoriji Vojvodine i da će u toku dana imati sastanak sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem kako bi se dogovorili o načinu uvođenja dodatnih mera. 

Od sutra je u čitavoj zemlji zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi, a maske su obavezne u zatvorenom prostoru i na otvorenom ako je distanca između ljudi manja od metar i po.

Iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da se virus nije znatno promenio i da su zato važne mere prevencije, kako bi na jesen situacija bila što povoljnija.

"Testiraj, izoluj, leči, najbolji je recept za svaku zemlju", rekao je za RTS Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.