Koronavirusom zaraženo još 345 osoba, preminulo 12 pacijenata

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još 12 pacijenata. Virus je registrovan kod još 345 osoba. Prvi smrtni slučaj registrovan u Šapcu.

Još 20 obolelih u Zlatiborskom okrugu

U Zlatiborskom okrugu od kovida 19 obolelo je još 20 osoba, pokazuju rezultati testova urađeni prethodnih dana, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Požega je zabeležila devet novoobolelih, Nova Varoš pet, Sjenica četiri, a Užice i Priboj po jednog, tako da Zlatiborski okrug od početka epidemije ima 892 zaraženih.

Najveći broj zaraženih ima Užice, 380, od kojih je preminulo troje usled posledica bolesti.

 

Đerlek: Ubeđen sam da ćemo pobediti ovo zlo koje se zove korona

Situacija u Novom Pazaru je bolja u odnosu na jučerašnji dan. Nažalost, preminule su još dve osobe.

U novopazarskoj bolnici trenutno je 309 pacijenata. Novoprimljenih je 40, a jedno lice je transportovano u niški klinički centar.

Mirsad Đerlek, koordinator regionalne Kovid bolnice u Novom Pazaru zahvalio je svim lekarima iz cele Srbije, iz Bosne, koji rade 24 sata i, kako je rekao, dišu jednom dušom, bore se koliko mogu.

Međutim, navodi, postoje slučajevi kada dođe čovek sa jednom trećinom pluća. "Ubeđen sam da ćemo sa ovakvom energijom i ovako jakom podrškom države Srbije pobediti to zlo koje se zove korona", rekao je Đerlek.

Kovid bolnica u Sjenici je zatvorena i trenutno se dezinfikuje. Svi pacijenti prebačeni su u Novi Pazar.

U opštini Tutin, koja ima oko 11.000 stanovnika, epidemiološka situacija je, trenutno, pod kontrolom.

Izveštaj Dragoslava Gogića

Virus potvrđen kod još 50 građana Šumadije

Od 162 uzorka, koji su do ponoći obrađeni u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu, koronavirus potvrđen je kod 50 građana Šumadije.

Od tog broja iz Kragujevca je 42, Knića četiri, Aranđelovca dva i po jedan iz Rače i Lapova.

Na bolničkom lečenju od kovida 19, u KC Kragujevac je 99 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru.

Prvi smrtni slučaj u Šapcu

U Šapcu je zabeležen prvi smrtni slučaj uzrokovan kovidom 19. U regionalnoj kovid bolici u tom gradu trenutno je smešteno 140 pacijenata.

Broj zaraženih i dalje raste i trenutno je deset puta veći u odnosu na maj.

Prema poslednjim informacijama, boj pozitivnih je za 76, sa retestiranima 90, što je ukupno 741. 

Izveštaj Gordane Manjenčić

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo sedam korisnika i 32 zaposlena

Zaključno sa današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod sedam korisnika i 32 zaposlena.

Testirano 7.032, pozitivno 345

U poslednja 24 sata testirane su 7.032 osobe, a koronavirus je potvrđen kod njih 345.

Borbu sa kovidom 19 izgubilo je još 12 ljudi, a od početka epidemije preminule su 382 osobe.

Broj aktivnih slučajeva je 3.911, a na respiratorima je 139 pacijenata.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 18.073, a ukupno je testirano 487.378‬ ljudi.

Pogoršava se situacija u Šapcu, gde raste broj obolelih. Prema poslednjim informacijama Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, broj pozitivnih na koronavirus na teritoriji tog okruga u odnosu na juče uvećan je za 107, od toga 78 novozaraženih je u Šapcu.

Trend trocifrenog broja obolelih nastavljen je u Vojvodini i tokom prethodna 24 sata registrovano je novih 126 slučajeva obolelih od kovida 19. Prisustvo virusa se evidentira u svim vojvođanskim okruzima, a najveći broj obolelih beleži se u Južnobačkom okrugu i gradu Novom Sadu.

Strože mere od danas su na snazi i u Nišu. Prema odluci Gradskog kriznog štaba od danas se u Nišu primenjuje set mera za sprečavanje širenja epidemije koje se odnose na obaveznu upotrebu maski u zatvorenom prostoru i držanje distance od dva metra.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da podaci od prethodne noći ne ohrabruju, kao i da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu bilo više od 3.000 pregleda. Poručio je da ti podaci pokazuju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv koronavirusa.

Najavio je da zbog popunjenosti kapaciteta od ponedeljka i Institut za reumatologiju postaje kovid bolnica.

Stupio je na snagu novi pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa.