Virusolog iz Srbije otkriva koje zablude imamo o koronavirusu

Sada svi znamo nekoga ko je zaražen, a čini se da o virusu ne znamo mnogo više nego što smo znali na samom početku epidemije. Da li nam je utisak ispravan ili smo samo sluđeni?

Virusolog Ana Banko rekla je za RTS da o koranavirusu i dalje postoji dosta nepoznanica, ali i da su mnoge stvari otkrivene od trenutka kada se pojavio.

"Znamo za koje se receptore veže, da se ne naseljava samo u respiratornim ćelijama, nego da dolazi u kontakt i sa mnogim drugim. U poslednjih nedelju dan vidimo da pokazuje i neuroinvazivnost, odnosno komlikacije na centralnom nervnom sistemu i to je sve ono što se u toku ove pandemije otkriva", rekla je doktorka Banko.

Nas uvek plaši ono što je nepoznato, navodi doktorka, i napominje da se približavamo i periodu kada ćemo dobiti i vakcinu.

Ističe da je virus isti kao kao na početku epidemije, onaj koji se pojavio u Kini i izolovan u januaru. Taj virus, kako kaže, pokazao je tendenciju promene kada prelazi iz jednog domaćina u drugi, ali da te promene nisu dovele do zabrinjavajućeg stepena mutacije. 

Prema njenim rečima, od početka pandemije pokazale su se brojne zablude o virusu, jer je za naučnike bio novi infektivni agens.

Šta smo naučili 

Kao prvu najveću zabludu o koronavirusu, doktorka Banko je izdvojila da asimptomatski nosioci ne postoje, što se pokazalo da nije tačno.

"Studije koje su merile koncentraciju virusa u respiratornom traktu između asimptomatskih i simptomatskih nosioca pokazale su da je ta koncentracija skoro podjednaka, bilo da su u pitanju deca ili odrasli. Tako da su oni jednako opasni za okolinu, rekla bih i više opasni,  jer nisu svesni da su inficirani", navela je doktorka Banko.

Zatim, da virus smanjuje virulenciju, odnosno da gubi sposobnost za oštećivanje ćelija. Doktorka navodi da to ni u jednoj studiji do sada nije pokazano.

Jedna od zabluda bila je i da će virus nestati. "Ovaj virus je pokazao izuetnu adaptilnu sposobnost na čoveka i mi danas pričamo o humanom virusu, što znači da on ne može tek tako da nestane", rekla je doktorka.

Takođe, priča da će virus nestati kada se povećavaju temparature i UV zračenje ne stoji, jer virusi kao obavezni intraćelijski organizmi mogu da prežive samo u našim ćelijama, kaže doktorka Banko i ponavlja da virus podjednako cirkuliše i na južnoj i na severnoj hemisferi. 

Prema njenim rečima, ispostavilo se i da je optimizam da će kolektivni imunitet biti stvoren brzo i da će trajati dugo, nažalost jedna od velikih zabluda.