Koronavirus u Srbiji ne posustaje, vanredno u deset opština i gradova

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je koronavirus registrovan kod još 325 osoba, a kovid 19 odneo je još 8 života. Vojna poljska bolnica u Novom Pazaru postavljena za samo 24 časa. Vanredna situacija proglašena i u Kraljevu.

Šest osoba preminulo od kovida 19 na KiM

U Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini umrlo je šest osoba koje su bile zaražene koronavirusom, objavila je Klinika za infektivne bolesti, prenosi Gazeta Ekspres.

Time se broj broj smrtnih slučajeva na KiM od posledica koronavirusa povećao na 64, a navodi se da su preminuli imali i druge prateće bolesti.

"Svih šestoro je preminulo danas do 17 časova", rekao je jedan od lekara te klinike, kaže se u tekstu, i dodaje da je tu vest potvrdilo i kosovsko Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi na Klinici za infektivne bolesti preminuo jedan pacijent, na pulmologiji dva i u Sportskoj medicini tri pacijenta.

Do sada je koronavirusom zaraženo 3.178 osoba, od kojih je izlečeno 1.824.

U srpskim sredinama na KiM registrovano je još 13 novih slučajeva koronavirusa, pa se ukupan broj pozitivnih na koronavirus povećao na 43, potvrdio je za Kosovo Onlajn epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Antonijević je istakao da su to su rezultati preostalih uzoraka koja su u sredu poslati na analizu u Beograd.

Precizirao je da je osam novoinficiranih iz severnog dela Kosovske Mitrovice, a pet iz Leposavić. 

Antonijević je dodao da je u petak uzeto 50 novih uzoraka i da se očekuje da rezultati tih testova stignu sutra ili u ponedeljak.

Infekcija se širi Zlatiborskim okrugom, još 58 obolelih

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još 58 pozitivnih slučajeva na kovid 19, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Novih 17 slučajeva zabeležilo je Užice, Sjenica još 12, Požega 10, Nova Varoš sedam, Arilje četiri, Čajetina tri, Priboj dva, Bajina Bašta, Kosjerić i Prijepolje po jedan.

Juče se u Zlatiborskom okrugu broj obolelih povećao za 17.

Od početka epidemije taj okrug ima 577 potvrđenih slučajeva infekcije, oporavio se 181 pacijent, a umrlo njih 17.

Užice je na prvom mestu i po broju obolelih i oporavljenih u okrugu, pa tako taj grad ima ukupno 253 zaraženih, od kojih se prema zvaničnim podacima 58 oporavilo.

Vanredna situacija i u Kraljevu

Usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa, vanredna situacija proglašena je i u Kraljevu.

Kragujevac: Povećani kapaciteti u kovid sistemu

Od 234 uzorka, u poslednja 24 sata, koronavirus, potvđen je kod još 62 osobe iz Šumadije, od kojih je 48 iz Kragujevca.

Zbog povećanog broja zaraženih , ali većeg broja hospitalizovanih pacijenata, kojima je neophodna terapija kiseonikom, u Kliničkom centru u Kragujevcu, povećani su kapaticiteti u kovid sistemu.

Četiri klinike i intenzivna nega, mogu da prime oko 260 bolesnika.

Trenutno je 125 građana iz centralne Srbije sa ozbiljnom kliničkom slikom, na lečenju u Kragujevcu, od kojih je 10 na respiratoru.

Situacija u Čačku ozbiljna, KBC ima dovoljno opreme

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Čačku Miroslav Sretenović kaže da je situacija sa virusom covid-19 vrlo ozbiljna, ali da je taj zdrastveni centar opremljen sa novih pet respiratora, te da u ovom trenutku imaju dovoljno medicinskih kapacitera u smislu opreme i kadrova.

"Pre nekoliko dana smo dobili novih pet respiratora tako da u ovom trenutku raspolažemo sa dovoljnim kapacitetima medicinske opreme", rekao je Sretenović Tanjugu i dodao da se koriste respiratori i za druge, ne samo kovid pacijente.

Očekuju, kako kaže i mobilni rendgen kako bi taj zdrastveni centar mogao da rastereti prijemnicu ambulantne bolnice, koja je jednim delom i kovid bolnica.

"Poslednjih desetak dana značajno je povećan broj pacijenata koji dolaze sa simptomima respiratornih infekcija i siptomima covid bolesti. Veliki je pritisak na bolničke kapacitete i u smislu prijema ambulante i u smislu prijema pacijenata na bolničko lečenje", kaže Sretenović.

Vojna poljska bolnica u Novom Pazaru spremna za rad

Formiranje vojne poljske bolnice u krugu Opšte bolnice u Novom Pazaru i dolazak 45 vojnih medicinara dodatno je ohrabrio građane, pacijente i osoblje u tom gradu da se teška situacija stavlja polako pod kontrolu.

Vojnici su odmah po dolasku u Pazar krenuli u akciju, bolnica je postavljena za samo 24 časa i od popodne biće u potpunosti spremna za prihvat pacijenata.

Od jutros, vojni kamioni dezinfikuju krug bolnice, postavljena su dva šatora ispred trijažne ambulante, koji su za pola sata pretvoreni u čekaonicu i ambulantu u kojima po dva lekara primaju pacijente i vrše trijažu, sa četiri rendgena, čime je ubrzan prihvat pacijenata i njihovo zbrinjavanje.

Poljska vojna bolnica spremna za rad (Foto: Ministarstvo odbrane)

Testirano 7.434, pozitivno 325

U poslednja 24 časa testirane su 7.434 osobe, od čega je koronavirus potvrđen kod njih 325.

Od posledica zaraze preminulo je još 8 ljudi, a na respiratorima je 86 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 15.829 slučajeva zaraze kovidom 19, a preminulo je 306 osoba.

Broj aktivnih slučajeva je 2.347. Dosad je testirano 434.415 osoba.

Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku i Arilju.

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je za RTS da je 80 odsto novozaraženih iz Beograda, a raste i broj inficiranih iz okruga gde je proglašena vanredna situacija.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će od ponedeljka u sportskoj dvorani u Areni biti otvorena privremena kovid bolnica koja će imati 500 bolničkih kreveta i sve uslove za prijem obolelih od koronavirusa.

Infektolog Mijomir Pelemiš kaže da treba jasno i glasno reći da virus nije oslabljen, a dokaz je da svi obolevaju. Virus ne bira uzrast, pitanje je samo kakav će biti ishod, rekao je Pelemiš.

To je, dodaje, virus koji je od početka ovde. "Dokazano je da umiru i mlađi, bez i jedne jedine druge bolesti", upozorio je Pelemiš.