Otvoren i Evzoni – kraćim putem do grčkog primorja

Primena preporuka za otvaranje granica EU isključivo je u nadležnosti zemalja članica. Građani Srbije koji nameravaju na put moraju da se upoznaju sa uslovima koje su propisale zemlje članice kroz koje prolaze i koje su im krajnje odredište.

Najveći granični prelaz Grčke prema Severnoj Makedoniji, Evzoni je otvoren, saznaje RTS.

Građani Srbije koji žele na more od danas mogu kraćim putem, preko Severne Makedonije, stići do primorja. 

Pre polaska na put ka letovalištima u Grčkoj,  neophodno je popuniti odgovarajući onlajn formular.

Za razliku od jutros kada je bila slaba frekvencija saobraćaja u oba pravca, sada je intenzitet saobraćaja veći. Iz pravca Severne Makedonije više je vozila koja čekaju da uđu u Srbiju, a manje sa suprotne strane. Ima i autobusa koji se vraćaju preko Severne Makedonije iz Grčke, a ušli su pre desetak dana iz Bugarske. 

Za prethodna četiri sata prošlo je 3.000 putnika. 

Borivoje Stanojković iz granične policije kaže da je tokom noći na Preševu prošlo oko sedam i po hiljada putnika, a na ulazu i izlazu iz zemlje čekanja nema.

Navodi da su dosad granicu prešli uglavnom autobusi na redovnim linijama.

Severna Makedonija je od 26. juna bezuslovno je otvorila svoju granice.

Na graničnom prelazu sa Hrvatskom, Batrovcima nema ni gužvi ni zadržavanja – nekoliko automobila na ulasku, na izlasku tek poneki.

Retki su od jutros državljani Srbije koji su krenuli u Hrvatsku. 

Zbog panedmije koronavirusa koju prate brojne zabrane, promet je deset puta manji nego prošle godine.

Razlog tome mogu biti brojne kontadiktornosti i različite informacije.

U Hrvatsku se ne može bez vaučera

Iako je zvanično otvorena granica EU, na prelazu sa hrvatske strane, Bajakovu, situacija je ista kao i pre desetak dana – srpski državljani mogu ući u Hrvatsku bez obaveze karantina ali samo oni sa validnim dokazom.

U Hrvatsku se može ući sa vaučerom za turističko putovanje ili poslovni sastanak, kao i sa bilo kakavim drugim dokumentom koji dokazuje razlog dolaska. 

Za državljane Srbije koji imaju radnu ili boravišnu vizu u zemljama EU tranzit kroz Hrvatsku je dozvoljen. Dozvoljen je i tranzit za teretni saobraćaj. 

Hrvatski mediji su već najavili da će državljanima Srbije i BiH biti dozvoljen ulaz u zemlju uz popunjavanje formulara sa navedenim mestom i kontakt telefonom boravka.

Da bi se smanjile gužve, preporučena je najava dolaska putem aplikacije za mobilne telefone, ali, kako kažu na prelazu Bajakovo, ta opcija trenutno nije moguća.

Dopisnik iz RTS-a Ljubljane javlja da ni Slovenija nije promenila propise – dozvoljen je samo trazit kroz tu zemlju. Čak i slovenački državljani koji su boravili u Srbiji po povratku moraju u karantin.

Da li će se nešto menjati u toku ovog ili narednih dana, na prelazu Batrovci još ne znaju.

Lista zemalja čijim građanima će biti dozvoljen ulaz u EU, menjaće se svakih 15 dana i korigovati u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Građani Srbije treba dobro da se raspitaju u ambasadama zemalja – ne samo onima koje su im krajnje odredište nego i u onima kroz koje prolaze.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">